Kesäkuun valmentaja: Mika Purola

7.7.2017

Samuli ja Mika Purola. 
Kuva ja teksti: Tapio Nevalainen, Suomen Urheiluliitto
Samuli ja Mika Purola. Kuva ja teksti: Tapio Nevalainen, Suomen Urheiluliitto

Suomen Valmentajien kesäkuun valmentaja on nuoren pikajuoksulupauksen Samuli Purolan valmentajaisä Mika Purola. Samulin tuloksina 17- ja 19-vuotiaiden vuotiaiden Suomen ennätykset ovat paukkuneet sekä 100- että 200-metrillä kevään ja kesän aikana juoksu toisensa jälkeen.

Tulosten valossa voidaankin ennakoida kulkevan hienosti myös kesän pääkilpailussa 19-vuotiaiden EM-mittelöissä Italian Grossetossa 20.-23.heinäkuuta.

Valmentaja Mika Purola on ex-pikajuoksija, joka aktiiviurallaan viiletti Oulun Pyrinnön ja Vihannin Urheilijoiden paidassa. Tilastoihin 100 ja 200 metrin ennätyksiksi jäivät 10,95 (-94) ja 200 metriä 22,67. Purola, 47, oli Oulun Pyrinnön 4 x 100 metrin SM-viestijoukkueiden runkomiehiä.

Purolan valmennusura alkoi toden teolla omien kaksoispoikien Samuelin ja Eelin valmentajana. Leipätyönään hän on englannin kielen ja elämänkatsomustiedon opettaja Oulunsalon kirkonkylän koulussa.

- Näin jälkeenpäin olen ajatellut, että valmennusuraa ajatellen oli ehkä hyväkin, ettei oma juoksu-ura ottanut tulta. Syyt siihen ovat tiedossa, joten ne sudenkuopat osaan kiertää omien valmennettavien kanssa, Purola sanoo.

Valmentajana Purola sanoo etenevänsä urheilijan ehdoilla. Pyrkimyksenä on nähdä valmennuksen kokonaisuus, eikä tarttua lillukan varsiin.

- Jos sitä jotenkin kiteyttää, pienten asioiden korjaus voi saada isotkin asiat loksahtamaan kohdalleen. Mutta on osattava nähdä kokonaisuus, jotta niitä pieniä asioita voi korjata, Purola sanoo.

Mitä pikajuoksuun ja nuorten juoksijoiden kehittämiseen tulee, Purolan linja on selkä.

- Nopeaksi tullaan juoksemalla nopeasti. Harjoituksissa juostaan kovatehoisia nopeusvetoja, mutta niitä ei ole paljon, jotta urheilijan jalat säilyvät tuoreena ja hän palautuu nopeasti, Purola sanoo.

Tietopankkiaan valmentajana Purola tankkaa uutterasti.

- Luen paljon netistä tietoa jota erilaisista seminaareista löytyy ja katselen videoita. Mitään rakettitiedettä tämä valmentaminen ei ole.

Teksti ja kuva: Tapio Nevalainen, Suomen Urheiluliitto