Tammikuun valmentaja: Simo Liukka

11.2.2021

Tammikuun valmentaja on SaiPan U-18 jääkiekkojoukkueen valmentaja Simo Liukka. Liukka on esimerkki vapaaehtoisvalmentajuuden kautta ammattilaiseksi nousseesta valmentajasta, joka luottaa ihmisläheiseen valmentamiseen. Valmentajaa ehdotettiin Suomen Valmentajien nettisivuilla olevan lomakkeen kautta.

Kuva: Timo Pettinen

- Simolla on uskomaton taito saada joukkueeseen hyvä henki. Simon joukkueissa on jokaisella hyvä olla, ja harjoituksiin ja peleihin lähdetään innoissaan ‒ parhaansa yritetään voittamisen eteen, mutta on myös lupa epäonnistua. Oli kyse pienistä pojista tai teineistä Simo paneutuu valmennustyöhönsä sitoutuneesti. Yksilöiden kehittäminen on ollut Simolle tärkeää joukkueen menestymisen lisäksi. Simo on valmentanut pikkujunnuista alkaen Ketterä Junioreissa ja nyt ensimmäistä kautta päätoimisena valmentajana Saipa ry:ssä. Myös hieno valmentajatarina OTO-valmentajasta päätoimiseksi!, kuvailtiin ehdotuksessa.

Valinta kuukauden valmentajaksi yllätti Liukan, joka epäili yhteydenottoa ensin kavereidensa kepposeksi. Totuuden paljastuessa valmentaja oli erittäin kiitollinen saamastaan huomionosoituksesta.

- Ei tässä valmentajana liikaa kiitosta saa, joten otetaan tämä valinta nöyränä vastaan.

Kymmenen vuotta jääkiekkoammattilaisena Mestiksessä ja Ruotsin kakkosessa pelanneen Liukan polku valmentajaksi alkoi kivikkoisesti. Liukka ryhtyi valmentamaan C-junioreita suoraan uransa jälkeen vuonna 2004. Pian hän kuitenkin huomasi, että se oli liian suuri pala kakkua haukattavaksi ja vannoi ettei enää koskaan valmentaisi.

Liukka ajautui takaisin valmennuksen pariin vuonna 2008 oman poikansa kiekkokoulun kautta. Innokkaat pojat, hyvät vanhemmat ja etenkin se, että touhu oli hauskaa, sai Liukan innostumaan valmentamisesta.

Pitkään oman toimen ohella eli OTO-valmentajana toiminut Liukka tietää, että päätoimiset valmentajan paikat ovat kiven alla ja arvostaa sitä, että voi tehdä unelmiensa työtä täyspäiväisesti.

- OTO-valmentajana toimiminen on raakaa ja työlästä. Pitää olla intohimoa ja kärsivällisyyttä, jotta jaksaa. Etenkin nuorille valmentajille olen sanonut, että kiire pitää unohtaa. Voi mennä vuosia ennen kuin pääsee päätoimiseksi, eikä sekään ole itsestään selvyys.

Liukka toteaa myös, että valmensi todella intensiivisesti OTO:na kymmenen vuoden ajan ja vasta sen jälkeen oli valmis hyppäämään paikkaan, jossa on paineita menestyksestä ja tuloksesta.

Oppia valmentamiseen on kertynyt vuosien myötä. Liukka jakaa kiitosta entisille ja nykyisille kollegoilleen, joiden kanssa on saanut keskustella, sparrata ja toimia avoimessa ilmapiirissä. Hän nostaa esille myös sen, että Etelä-Karjalassa urheilu voi hyvin.

- Täällä on todella hyviä tekijöitä ja yhteistyö eri seurojen välillä toimii. Imatralla on Valmentajaklubi, joka tarjoaa huippuvaiheen valmentajille koulutuksia, järjestää luentoja ja auttaa valmentajia verkostoitumaan.

Liukka näkee, että Etelä-Karjalassa jääkiekon pelaajapolku on hyvällä mallilla ja muidenkin lajien kohdalla kehitystä on havaittavissa. Hän huomauttaa, että on tärkeää tarjota laadukas ja kehittävä ympäristö, ettei pelaajien tarvitse lähteä muualle. Liukka uskoo, että lähivuosina 03-06 ikäluokista useampi pelaaja nousee huipulle.

Liukka luottaa ihmisläheiseen valmennustyyliin. Hänelle olennaista on, että toiminta on joka suuntaan äärettömän rehellistä. Yhteisöllisyys ja hyvä joukkuehenki kantavat valmentajan mukaan pitkälle.

- Pelaajien täytyy uskaltaa puhua valmentajalle, oli asia sitten hyvä tai paha. Valmentajan pitää pystyä perustelemaan asiat ja kantamaan vastuu.

Valmentaja on ylpeä joukkueestaan, joka on pärjännyt hienosti U-18 SM-sarjassa. Karsijaksi rankattu joukkue majailee tällä hetkellä sarjataulukossa viidentenä. Liukan mukaan kaikki tekevät kovasti töitä ja pelaajien sekä toimihenkilöiden kesken on löytynyt yhteinen sävel. Hyvä joukkuehenki on näkynyt niin harjoituksissa kuin kilpailutuloksissakin.

Tulevaisuuden tavoitteista valmentamisen suhteen kysyttäessä Liukka vastaa hieman kliseisesti pilke silmäkulmassa.

- Katsotaan miten pitkälle rahkeet riittävät, askel kerrallaan eteenpäin.