Elokuun valmentaja: fysiikkavalmentaja Jussi Hirvonen

15.9.2017

Koripalloileva Eurooppa on kohissut superlupauksen Lauri Markkasen ennakkoluulotonta pelaamista juuri käydyissä EM-kisoissa. Sensaatiomaisen pelaajan läpimurron takaa löytyy pitkänlinjan fysiikkavalmentaja Jussi Hirvonen, joka on Suomen Valmentajien valinta elokuun valmentajaksi.

Jussi Hirvonen valmennettavien keskellä. Kuva: Juha Dahlström

Hirvosen Jussin, niin kuin häntä päivittäin Mäkelänrinteen urheilulukiossa kutsutaan, ura fysiikkavalmentajana on vertaansa vailla. Jussi oli nuorukaisena yleisurheilumies. Liikuntatieteiden- ja valmennusopin opintojen alettua 1977 hän suuntautui kuitenkin intohimoisemmin valmennuksen maailmaan kuin omaan urheilu-uraansa, ja näin urheilu-ura sai väistyä. Opintojen lomassa hän valmensi yleisurheilussa keskimatkan Suomen parhaimmistoa.

Tapani Ilkka kutsui Hirvosen Suomen Urheiluopistolle testauspäälliköksi 1985 ja siellä vierähti aikaa vuoteen 1997 saakka, jolloin päätoiminen palloilun fysiikkavalmentajan ura alkoi. Vierumäen aikoihin valmennettaviin kuului mm. 1990-luvulla neljä olympiahopeaa (100 m ja 200m Barcelona 1992 ja Atlanta 1996) sekä yhden maailmanmestaruuden (Stuttgart 1993) voittanut namibialainen pikajuoksija Frankie Frederics.

Hirvonen on valmentanut yli 40:ää ammattilaisjoukkuetta päälajeina jalkapallo, jääkiekko ja koripallo. Suomen miesten koripallomaajoukkuetta hän on valmentanut noin 30 vuotta ja Suomen maajoukkueen ohella Hirvonen on ollut mukana voittamassa koripallon MM-pronssia Saksan maajoukkueessa yhdessä Henrik Dettmanin kanssa 2002. Yksi Jussin valmentamista jääkiekkojoukkueista oli Jokerit, joka Hirvosen aikana oli kaikkien aikojen parhaiten harjoittelut ryhmä. Entinen Jokeri-pelaaja Juha Lind onkin maininnut, että Jussi vei silloin heidän harjoittelunsa uudelle tasolle – hän ryhtyi harjoituttamaan jokaista pelaajaa yksilönä.

Viimeiset kuusi vuotta Hirvosen mittava kokemus on ollut Mäkelänrinteen lukion poikien koripallojoukkueen HBA:n käytössä. Siellä hän muodostaa päätoimisten lajivalmentajien Antti Koskelaisen ja Hanno Möttölän kanssa tiimin, jonka tuloksia Lauri Markkanen on. EM-kisojen aikaan Ylen julkaisemassa haastattelussa Lauri Markkanen kertoo:

- Jussi on varmaan se ihminen, joka kaikista parhaiten tietää, miten mun kroppa toimii. Hän tekee mulle henkilökohtaiset harjoitteet, ja nyt kisojen ajankin joka päivä me mennään yhdessä punttisalille lajiharjoitusten jälkeen. Kyllä hänellä on ollut todella suuri merkitys uralleni.

Mikä tuottaa sitten kehittymisen Hirvosen valmennuksessa?

- Päivän harjoitus on aina tärkein, salaisuus on, ettei salaisuutta ole. Kun peräkkäisiä hyviä harjoituspäiviä on riittävästi, kehittyminen tapahtuu ja yksittäisen päivän vaikutus kertautuu. Silloin pelaaja huomaa kehittymisen: hän hyppää korkeammalle, rauta nousee kevyemmin tai hän tekee ottelussa suorituksen, jota ei ole aikaisemmin pystynyt tekemään. Näin pelaaja kokee kehittyvänsä ja hän sitoutuu ohjelmaan yhä vahvemmin, kertoo Jussi Hirvonen Matkalla Huipulle verkkolehden artikkelissa.

Lähteet:

Suomen Koripalloliiton tiedote 27.8.2010

Juha Dahlström; Matkalla Huipulle 4/2016; Koripalloilijoiden suorituskyvyn kehittäminen – Jussi Hirvonen.

Otto Rönkä; Yle/Urheilu/koripallo 9.9.2017;  "Toiset puhuvat uhrauksista, Laurille harjoittelu on elämäntapa" – nämä miehet koulivat Markkasesta suomikoriksen suurimman lupauksen