Hankkeet

Suomen Valmentajat on mukana aktiivisesti erilaisissa valmennusta koskevissa hankkeissa. Vuonna 2019 käynnissä on kaksi hanketta opetushallituksen rahoittama Ulkomaalaistaustaisten urheilijasta valmentajaksi -koulutus ja opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama Valmentaa kuin nainen -hanke.

Ulkomaalaistaustaisten urheilijasta valmentajaksi -koulutus

Ulkomaalaistaustaisten urheilijasta valmentajaksi -koulutus on osa Suomen Valmentajien yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyötä. Suomeen saapuu urheilemisen vuoksi lukuisia ulkomaalaisia, jotka urheilu-uransa päättymisen jälkeen jäävät Suomeen. Urheilijoina pätevöityneitä löytyy myös maahanmuuttajista, jotka ovat saapuneet Suomeen muista kuin urheiluun liittyvistä syistä.

Ulkomaalaistaustaisten URVA on muuntokoulutus, joissa urheilu-uralta kertynyt osaaminen siirretään hyödynnettäväksi valmentajana. Koulutukseen sisältyy muun muassa harjoittelun suunnittelua, eri fyysisten ominaisuuksien kehittämistä ja taidon oppimista. Lisäksi tuetaan suomen kielen oppimista tai parantamista sekä tutustutaan suomalaiseen urheilujärjestelmään.

Vuoden 2019 pilottikoulutuksen perusteella arvioidaan vastaavien koulutusten jatkotarvetta. Osallistujien kokemukset suomalaisesta urheilusta ja valmennuksesta tuovat lisäarvoa Suomen Valmentajien toimintaan ja sitä kautta suomalaiseen liikuntakulttuuriin. Koulutus toteutetaan yhteistyössä Varalan Urheiluopiston kanssa.

Valmentaa kuin nainen

Suomen Valmentajien johtama palloilulajien Valmentaa kuin nainen -hanke on saanut jatkorahoituksen vuoden 2019 loppuun.

Suomessa kesäkuussa 2014 järjestetyn IWG:n (International Working Group on Women and Sport) 6. maailmankonferenssin yhdeksi teemoista valittiin valmentajuus. Suomen Kaukalopallo- ja Ringetteliitto innostui asiasta ja lähti rakentamaan yhdessä Suomen Valmentajat ry:n kanssa naisvalmentajien ja urheilun naistoimijoiden lisäämiseen tähtäävää hanketta. Hanke lähti liikkeelle lokakuussa 2013 lajitapaamisten merkeissä. Mukana hankkeessa ovat jalkapallo, käsipallo, ringette, salibandy, jääkiekko, amerikkalainen jalkapallo, pesäpallo, koripallo, lentopallo, rugby, ultimate ja vammaisurheilun palloilulajit. Yhteistyötahoina mukana ovat Suomen ammattivalmentajat SAVAL ja Suomen Olympiakomitea. Hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Hankkeen englanninkielinen nimi on "Women Taking Responsibility in Coaching". Lue lisää!