Elokuun valmentaja: Petteri Jouste

4.9.2018

Elokuussa Berliinissä pidetyissä yleisurheilun EM-kisoissa Suomen miesten 4 x 100 m:n viestijoukkue pääsi finaaliin ja kuinkas kävikään – tuloksena kuudes sija ja alkuerässä syntyneen Suomen ennätyksen parannus vielä 19 sadasosalla. Nelikko jakoi suorituksen jälkeen kiitosta valmentajalleen Petteri Jousteelle, joka on Suomen Valmentajien elokuun valmentaja.

Suomen Urheiluliitossa viestijoukkueet ovat perinteisesti olleet vuoden kestäviä projekteja, joihin valitaan sillä hetkellä neljä nopeinta pikajuoksijaa ja heille varahenkilö. Nykyisen joukkueen kohdalla on ollut kyse hieman pidempikestoisesta projektista. Joukkueessa myös kaikki natsasi kohdalleen – hyvä yhteishenki ja harjoitteluasenne tuottivat tulosta. Jousteen rinnalla pikaviestiprojektin taustavoiman Jukka Härkösen panos on ollut merkittävä.

Vuodesta 1989 ammattivalmentajana työskennellyt Jouste oli pitkään SUL:n pikajuoksuvalmentajana ja on ollut rakentamassa muiden muassa Sisko Hanhijoen, Johanna Mannisen ja Hanna-Maari Latvalan nousua kansainväliselle tasolle. Nykyisin Jouste vetää Jyväskylässä valmennustiimiä, jossa harjoittelevat 100 metrin aitojen SE-naisen Nooralotta Nezirin lisäksi pikajuoksun kotimaisista eturivin nimistä Aino Pulkkinen, Otto Ahlfors ja tämän syksyn uutena tulokkaana 100 metrin Suomen mestari Anniina Kortetmaa. Otto Ahlfors oli mukana EM-kisojen pikaviestijoukkueessa, jonka muut jäsenet olivat Eetu Rantala, Oskari Lehtonen ja Samuel Purola.

Petteri Jouste työskentelee Jyväskylässä Nuorten olympiavalmentajan ammattinimikkeellä. Nelivuotinen pesti alkoi vuosi sitten ja työnkuva painottuu valmentajien ja urheilijoiden tukemiseen nopeuden, nopeusvoiman ja juoksemisen haasteissa. Tehtävä rakentui Jyväskylän Urheiluakatemian, Olympiakomitean ja SUL:n yhteispalkkauksella.

Pikajuoksuvalmentajana Jouste on vaativa, systemaattinen, asiantunteva ja asialleen omistautunut. Hän ei pitäydy vain pitkän kokemuksen tuomissa opeissa vaan omaa suomalaisten ja ulkomaisten valmentajien verkoston, jonka avulla päivittää tieto-taitoaan. Valmennustyön lisäksi hän on ollut pitkään keskeinen hahmo suomalaisessa pikajuoksun valmentajakoulutuksessa.