Elokuun valmentaja: Sami Konsteri

13.9.2016

Elokuun valmentaja on miesten keilailun joukkuekultaa EM-kisoissa voittaneen joukkueen valmentaja Sami Konsteri. Kun häntä haastattelee, hengästyy pelkästä kuuntelusta, niin paljon keilailua mahtuu miehen elämään.

Sami Konsteri (vas) ja Joonas Jähi all round -hopeaa EM 2016.

Sami Konsteri kultajoukkueen ja lipun takana EM 2016.

Oma vuonna 1990 alkanut pelaajaura kulki Konsterin omien sanojensa mukaan yötä päivää keilailun ehdoilla. 2005 hän sai ensimmäisen valmennuskomennuksensa naisten maajoukkueen apuvalmentajana Olli Tiaiselle. Pelaamista Sami jatkoi valmentajan uran rinnalla ja vasta 2013 Sami sanoi pelaajauransa jääneen enemmänkin taustalle. Uran paras sijoitus oli maailman rankingin kolmonen vuonna 2008.

Valmentajaksi siirtymisen Konsteri kertoi tapahtuneen osittain keilailuvälinemyynnin kautta. Neuvomalla välineiden ostajia hän ikään kuin jo valmensi ja kiinnostus lisääntyi, kun häneltä kysyttiin, kiinnostaisiko häntä tulla auttamaan naisten valmentamisessa.  Oman pelaajauran valmentautumisen aikana salat Konsteri aikoi ensin pitää itsellään, mutta ”en kyllä kerro miten” vaihtui kuitenkin avoimeksi valmennustiedon jakamiseksi.

Naisten apuvalmentajan pestin kautta maajoukkueiden valmennuksia Konsterille on kertynyt junioreiden, nuorten miesten ja miesten joukkueissa. EM-kultaa voittaneessa joukkueessa Samilla oli myös henkilökohtaisia valmennettavia. Henkilökohtaisen kisan EM-hopeaa voittaneen Joonas Jähin kanssa Konsteri on tehnyt yhteistyötä pitkään. Juniorimaajoukkueissa keilaa tällä hetkellä muutama hänen henkilökohtaisia valmennettaviaan mm. oma tytär Peppi Konsteri ja Sanna Pasanen.

Sami Konsteri on itseoppinut valmentaja. Kantapään kautta on ollut hänelle sopivaa etenemistä.  Huippupelaajien kanssa toimiminen on hänen mielestään ainoa oikea tie menestyksekkääseen valmentamiseen.  Kukaan valmentaja ei opi ilman pelaajia – kuuntelu ja vuorovaikutus pelaajien kanssa ovat kasvattaneet hänet valmentajaksi. Sami on auttaja – silmät ja korvat koko ajan auki, ja rakkaus lajiin vie häntä valmennuksessa eteenpäin. -Suomessa on kansainvälisesti verrattuna hyvää valmennusta ja hyviä valmennettavia. Olemme muuta maailmaa edellä, koska toimintamme on ollut jo vuosia muuta maailmaa ammattimaisempaa. Se ei silti vähennä menestyksemme arvoa, kertoo keilailuhalliyrittäjä, aviomies ja kolmen tyttären isä, Suomen Valmentajien elokuun valmentaja Sami Konsteri.