Heinäkuun valmentaja: Matti Liimatainen

11.8.2020

Persoonallinen, värikäs, itseoppinut, räväkkäsuinen valmentaja, joka seisoo urheilijansa takana myös vaikeina hetkinä. Sellaiseksi voi kuvailla yleisurheiluvalmentaja Matti Liimataista, Suomen Valmentajien heinäkuun valmentajaa.

Kuva: Anssi Mäkinen, SUL

Liimataisella on monta aikuisurheilijaa valmennettavanaan. Valmennettavista tunnetuin on seitsenottelija Maria Huntington, jonka tähänastisista merkittävin esiintyminen oli viime syksyn Dohan yleisurheilun MM-kisoissa. Parin valmennussuhde on kestänyt lähes kymmenen vuotta. Viime vuoden loppupuolella pikajuoksija Lotta Harala siirtyi myös Liimataisen valmennettavaksi.

Liimatainen kertoo olevansa itseoppinut valmentaja, vaikka on käynyt SUL:n valmentajakoulutusputken korkeimpaan tutkintoon asti. Ammattitutkintoa hän ei koe tarpeelliseksi suorittaa, koska ikää on jo yli 60. Hän tutkii paljon valmennuksellisia asioita muilla tavoin. Hän on rajusti töitä tekevä, pikkutarkka valmentaja, jonka vuorovaikutukseen huumori kuuluu olennaisena elementtinä. Hän on lupsakka, avoin ja aito. Mikäli joku valmennuksellinen seikka askarruttaa, hän ei pelkää kysyä vastausta kollegalta. Kovimman valmentajakoulun hän on kertomansa mukaan käynyt oman tyttärensä valmennuksen kohdalla. Liimatainen toteaa Tamperelaisen 11.10.2019 uutisessa seuraavaa

- Minähän aloitin valmentamishommat aikoinaan oman tyttäreni kanssa. Hänen kanssaan tein varmasti kaikki virheet mitä vaan voi tehdä. Kun on riittävästi urheilijoita ensin pilannut, oppii samalla itsekin mitä kannattaa tehdä ja mitä ei, Liimatainen sivaltaa omaa osaamistaan.

Liimatainen ei ole seura- eikä liittovalmentaja vaan toimii yrittäjänä. Hän lopetti päivätyöt reilut kaksi vuotta sitten ja keskittyi pelkästään valmentamiseen. Olympialaisten siirtäminen ei vaikuta hänen päätökseensä sillä SUL ja Suomen Olympiakomitea ovat turvanneet valmennusrahat. Sekä Maria Huntington että Lotta Harala ja kolmas Liimataisen valmennettava Saga Vanninen kuuluvat Olympiakomitean Supertalentti-ryhmään, joiden saamasta rahallisesta tuesta saa oman osansa myös valmentaja.