Heinäkuun valmentaja Mikael Mustonen

2.8.2018

Suomen miesten amatöörigolfin maajoukkue voitti kultaa heinäkuun puolivälissä Bad Saarowissa Saksassa käydyissä EM-kisoissa. Maajoukkuevalmentaja Mikael Mustonen on heinäkuun valmentaja. Saavutus on historiallinen, sillä Englanti, Irlanti ja Skotlanti ovat vuosien varrella hallinneet mestaruuksia. Esimerkiksi Ruotsi on voittanut kultaa viimeksi vuonna 1961, Norja ja Tanska eivät koskaan.

Kuortaneella VEATin suorittanut Mustonen on Suomen Golfliiton päätoiminen maajoukkuevalmentaja ja nöyrä siitä, että saa tehdä työtään päätoimisesti. Hän aloitti golfin pelaamisen jo kahdeksan vuotiaana ja pelasi maajoukkuetasolla vuodesta 1989 vuoteen 1999. Hän kokeili pari vuotta ammattilaisuuttakin, mutta totesi, ettei se ole hänen suuntansa, vaan valmentaminen alkoi kiinnostaa. Kauppatieteen opinnot veivät miehen Yhdysvaltoihin ja siellä vietetyt reilu neljä vuotta kuluivat opintojen ja yliopistogolfin parissa.

Mikael Mustonen on Suomen golfin menestynein maajoukkuevalmentaja. Hän aloitti naisten maajoukkuevalmennuksen 2012 ja seuraavana vuonna tuli heti MM-pronssia. Kaikkiaan Mustosen pelaajat ovat saavuttaneet sekä henkilökohtaisissa että joukkuekisoissa yhteensä kuusi arvokisamitalia – yksi MM- ja muut EM-tasolla. Mistä kaikki menestys sitten kumpuaa?

- Lähtökohtaisesti pelaaja saa olla oma itsensä. Pelaaja on osoittanut lajitaitonsa, kun hänet on valittu edustusjoukkueeseen, joten hän tietää vastuunsa. Vastuu tuo vastuuta. Pelaaja tekee tuloksen ja valmentajana tehtäväni on tuoda taidot esiin ja mahdollistaa tulos. EM-kultaa voittanut joukkue on mahtava yhteen hitsautunut ryhmä, jossa jokainen tekee oman osuutensa tuloksen eteen hienosti. Olen todella ylpeä koko joukkueesta.

Mustoselle jo golflyöntikin on prosessi, jossa edetään pisteestä A pisteeseen B. Kun lähtötilanne on todettu, mietitään mitä kautta päästään parhaaseen tulokseen.

- Joku puhuu matkasta, minä puhun prosessista. Uskon, että paras ominaisuuteni prosessissa on kokemuksen kautta tullut ihmistuntemus. Annan pelaajan olla oma itsensä ja pyrin auttamaan häntä kehittymään itsenään sekä pysymään aitona. Tärkeintä on, että pelaaja uskoo itseensä osaa tehdä päätöksiä ja sitoutua niihin. Urheiluhan on koko ajan päätöksentekoa.

Tulevaisuuteen katsottaessa Mustonen toteaa, että tulossa ovat MM-kisat, mutta tulostavoitteita hänen osaltaan ei ole. Prosessiin liitetty ajatusmalli säilyy myös tulevissa kilpailuissa. Lähes samaan hengenvetoon hän mainitsee, että Suomen golfissa on nyt hyvä tilanne, sillä paljon hyviä nuoria pelaajia on tulossa. Mustonen iloitsee saadessaan olla mukana auttamassa heitä saavuttamaan omia haaveitaan.

Mikael Mustosta sanotaan vaatimattomaksi valmentajaksi, joka ei menestyksillä pröystäile. Haastattelun lopuksi hän haluaa nostaa esille monivuotisen valmennusparinsa fysiikkavalmentaja Matti Lindholmin. Miehet ovat tehneet menestyksekästä yhteistyötä jo naisten maajoukkuevalmennuksen alkuajoilta – heidän ajatuksensa synkkaavat hyvin ja prosessi toimii hienosti.

Suomen Valmentajat toivottaa valmentajaparille ja joukkueelle menestystä myös tuleviin MM-kisoihin!