Helmikuun valmentaja: Jenni Puputti

8.3.2019

Helmikuun valmentaja on Varalan Urheiluopistolla fysiikkavalmentajana työskentelevä Jenni Puputti. Puputin valmennuksessa ovat tamperelaiset miesten pääsarjajoukkueet Tapparan SM-liigakiekkoilijat, koripallon ja pesäpallon edustusjoukkueet Pyrintö ja Manse PP. Lisäksi hän vastaa Suomen naisnyrkkeilijöiden Elina Gustafssonin ja Mira Potkosen voimavalmennuksesta.

Kuva: Varalan Urheiluopisto

Fysiikkavalmennuksen saralla Puputti on noussut nopeasti kovan luokan tekijäksi. Hänen rautaisesta ammattitaidostaan kertoo se, että hän on naisena päässyt valmentajaksi suomalaisen miesurheilun huipputasolle.

32-vuotias seitsemänkertainen painonnoston Suomen mestari lopetti hiljattain neljätoista vuotta kestäneen painonnostouransa. Nyt kokenut voimanainen suuntaa kaiken energiansa valmentamiseen. Huippu-urheilijoiden valmentamisen lisäksi Puputti on mukana yläkoulutoiminnassa nuorten fysiikkavalmennuksen olympiavalmentaja pestin tiimoilta.

Valmentamisen ensiaskeleet Puputti otti jo 16-vuotiaana yleisurheilukoulun valmentajana Nokian Urheilijoissa. Hän valmensi 8-12-vuotiaita junioreita samalla, kun itse yleisurheili. Vuonna 2009 fysioterapeutiksi valmistunut Puputti kiersi pitkäaikaisen painnonnostovalmentajansa Jaakko Kailajärven mukana demo-urheilijana koulutuksissa ja ammensi valmennusoppia voimaharjoittelun legendalta. Nyt Puputti ja Kailajärvi ovat työparina vastaamassa Tapparan liigajoukkueen fysiikkavalmennuksesta.

- Jaskan rooli minun valmentajuudessa on aika iso. Monta asiaa olen häneltä oppinut, mitä ei koulunpenkiltä opi.

Varalaan Puputti tuli vuonna 2014 VoimanPolku hankkeen koordinaattoriksi ja silloin hän aloitti tiiviimmän valmennustyöskentelyn urheilijoiden kanssa. Vuonna 2015 hän suoritti valmentajan ammattitutkinnon. Puputin oma urheilu-ura toimi myös innoittajana valmennuspolulle.

- Oman urheilu-uran kautta tulee se, että tietää mitä urheileminen on. Rupesin ymmärtämään, että voin oman osaamiseni kautta auttaa muita ja tuoda näkemyksiäni esille niin, että urheilijoista tulisi parempia.

Puputille valmennuksessa on tärkeää huolellinen ja laadukas tekeminen. Tavoitteena on pitää urheilijat terveenä ja saada mahdollisimman paljon vammattomia harjoituspäiviä. Hän kokee suureksi rikkaudeksi työskentelyn eri lajien parissa, eikä halua jäädä yhden lajin kuplaan. Tulevaisuuden suhteen Puputilla on maltilliset tavoitteet. Hän haluaa keskittyä ja panostaa valmennustyöhön sekä jatkaa valmennusta nykyisten valmennettaviensa kanssa.