Helmikuun valmentaja: Marko Anttola

8.3.2023

Helmikuun valmentaja on nuorten maailmanmestaruuden Kanadan Whistlerissä voittaneen maastohiihtäjä Niko Anttolan valmentajaisä. 20-vuotias Niko valittiin nuorten MM-kilpailuiden jälkeen edustamaan Suomea Planican MM-kisoihin. Ensimmäinen aikuisten arvokilpailu kruunattiin hiihtoviestissä MM-hopealla Anttolan hiihdettyä ankkuriosuuden.

Kuva: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Markon tausta hiihdon parissa on monipuolinen. Oma hiihtoura päättyi 1990-luvulla, jonka jälkeen hän teki pitkään töitä mm. hiihtolegenda Mika Myllylän suksihuoltajana. Hiihdosta kiinnostuneena Anttola on kerännyt tietoa lajista aktiivisesti.

- Kiinnostus valmentamiseen lisääntyi omien lasten urheiluharrastusten myötä. Olen käynyt hiihtoliiton korkeimman III-tason valmentajatutkinnon ja hankkinut myös itse paljon lisätietoja lajista.

Osaamista on kertynyt myös erityisesti Vuokatti-Ruka Urheiluakatemian valmentajien kanssa tehdyn yhteistyön kautta.

- Toisten valmentajien kanssa käytyjen keskustelujen lisäksi valmentajauran aikana oppia on kertynyt omaa tekemistä arvioiden; kun miettii mitä on tehty ja miten tekemiset ovat vaikuttaneet saavutettuihin tuloksiin, näkee, miten ohjelmointi on toiminut.

Marko on valmentanut Nikoa lapsesta asti. Urheilulukion myötä Nikon valmennukseen on tullut avuksi akatemiavalmentaja Ville Maunuksela.

- Lähivuosina apua hankitaan mahdollisesti lisää tiimiä kasvattamalla.

Markon ja Nikon valmennussuhde on hyvä ja toimiva.

- Paljon keskustelemme Nikon kanssa valmennuksesta. Minä teen ohjelmat ja Niko kommentoi sekä antaa arvionsa niistä. Hän on itsekin taitava ja osallistuu valmennukseen erityisesti tekniikkaan liittyvissä asioissa.

Isän ja pojan välinen valmentaja-urheilijasuhde on muuttunut ja tarkentunut vuosien varrella.

- Merkittävin muutos valmennuksessa on, että nykyisin yksittäisten harjoitusten sisältöä mietitään paljon aikaisempaa enemmän. Harjoittelu on muuttunut kohti aikuisurheilijan harjoittelua. Samalla Niko on ottanut itse enemmän roolia valmennuksensa suunnittelussa.

Anttola pitää hiihtoa monipuolisena lajina kestävyyslajiksi. Hiihtovalmennuksessa keskeistä on balanssin löytäminen kokonaiskuormituksen kanssa.

- Samaan aikaan pitäisi pystyä tekemään tarpeeksi kovia ja monipuolisia harjoituksia. Harjoittelussa keskeistä on tekniikkaharjoittelu. Toimiva tekniikka tuo hiihtoon taloudellisuutta ja vauhtia.

Oman lapsen valmentajana Anttola kokee antavansa urheilijalle helpommin myöten kuin muut valmentajat.

- Valmentavana vanhempana on lasta lähellä myös urheilun ulkopuolella. Läsnäolo urheilijan elämässä mahdollistaa selkeän kokonaisuuden rakentumisen.

Henkilökohtaisia tavoitteita Markolla ei valmentajana ole. Urheilijan eteen hän tekee parhaansa.

- Valmentajana minua motivoi urheilijan auttaminen ja kehityksen tukeminen. On hienoa olla mukana urheilijan tarinassa ja nähdä hänen edistymisensä.

Tietotaidon ja uuden tiedon hankinta on Anttolan mukaan hyvän valmentajan yksi tärkeimmistä piirteistä. Hyvä valmentaja myös nauttii arvostusta urheilijoiden keskuudessa.

- Hyvällä valmentajalla on laaja lajiosaaminen ja paljon tietoa. Iso asia valmennussuhteessa on myös, että valmentaja osaa kuunnella urheilijoita.

Tällä hetkellä Nikon valmentamisen, suksihuollon ja omien töiden ohella aikaa muiden urheilijoiden valmentamiseen ei ole. Ajan ja panoksen antaminen valmennettavilleen on Anttolalle tärkeää.

- Keskustelen mielelläni muiden urheilijoiden ja valmentajien kanssa ja opastan muita. Vaikken tällä hetkellä valmenna, mutta voi olla, ettei tilanne ole aina niin.

Urheilun ytimessä on Anttolan mukaan omaan tekemiseen uskominen.