Helmikuun valmentaja: Matti Haavisto

13.3.2018

Luotettava on sana, joka toistuu Suomen Valmentajien helmikuun valmentajasta Matti Haavistosta kertovissa jutuissa kuvattaessa hänen luonnettaan. Ihmekös tuo, onhan hän siviiliammatissaan myös luottamusta vaativassa tehtävässä, ylikomisariona.

Kuva: SHL/Touho Häkkinen

Haavistolla on itselläänkin hiihtotausta ja valmentamisesta hän innostui jo parikymppisenä seuravalmennuksessa ja Reijo Jylhän vetämillä Vuokatin valmennuskursseilla. Vaikka Haavisto välillä omien sanojensa mukaan tuntee olevansa kaavoihinsa kangistunut, valmentajana hän kuuntelee urheilijaa ja on avoin uusillekin ideoille.

- Odotan urheilijalta sitoutumista ja sitä, että jos valmentaja tekee tosissaan, niin myös urheilija tekee. Urheilijalta, varsinkin jo kokeneemmalta, odotan, että hän osaa ja uskaltaa analysoida omaa tekemistään ja myös osallistua harjoitusohjelman tekemiseen.

Varmasti juuri tuo molemminpuolinen tinkimätön sitoutuminen on auttanut kaksikkoa matkalla olympialaisten hienoon menestykseen. Kysyttäessä taustoja Pärmäkosken tämän vuotiseen menestykseen Haavistolla on selkeä analyysi.

– Avainasemassa on ollut se, että Krista on viimeisen kolmen vuoden aikana kasvanut myös henkisesti urheilijana sille tasolle, mitä arvokisamitalin voittaminen vaatii. Meillä on ollut oikeastaan kolme ehjää harjoitus- ja kilpailukautta. Ei ole ollut loukkaantumisia eikä isompia sairasteluja, jotka olisivat sotkeneet harjoitussuunnitelmia. Olemme Kristan kanssa keväisin tehneet suunnitelman seuraavan vuoden leirityksistä. Hän on tinkimättömästi noudattanut tehtyä suunnitelmaa ja uskaltanut myös sanoa ei. Hän on tehnyt kaiken harjoittelun ja kilpailujen ehdoilla.

Valmennuksen ohella Haavisto on huolehtinut monta vuotta suomalaisten hiihtourheilijoiden suksista. Ensin hän oli yhdistetyn maajoukkueen huoltopäällikkönä neljän vuoden ajan 2009 lähtien ja viimeiset neljä vuotta maastohiihtomaajoukkueen vastaavassa tehtävässä aina olympialaisiin saakka. Tehtävä on auttanut Pärmäkoskea, kun valmentajan tuki on lähellä myös leirityksissä, harjoituksissa ja kisamatkoilla. Kristan lisäksi Haavistolla on viisi muuta valmennettavaa, joista yksi on yhdistetyn urheilija. Valmennettavista yksi on juniori ja muut aikuisten tai nuorten sarjoissa. Vaikka päävalmentajuus alkaakin, Haaviston on tarkoitus jatkaa kaikkien henkilökohtaisten valmennettaviensa kanssa myös tulevaisuudessa.