Helmikuun valmentaja: Mervi Brandenburg

9.3.2021

Pikajuoksija Lotta Kemppisen valmentajana yli 11 vuotta toiminut Mervi Brandenburg on valintamme helmikuun valmentajaksi. Valinta tehtiin sen perusteella, että Kemppinen rikkoi 30 vuotta vanhan Suomen ennätyksen 60 metrin sileällä helmikuussa Myllypuron hallikisoissa. Upeat esitykset eivät päättyneet kuitenkaan siihen, vaan tuoreimpana saavutuksena Kemppinen voitti 60 metrillä halli-EM hopeaa ensimmäisissä arvokisoissaan Torunissa, Puolassa.

Brandenburg kiittää Kuukauden valmentaja -valinnasta ja iloitsee pitkäaikaisen suojattinsa onnistumisesta.

- Fiilikset on huikeat ja olen todella ylpeä valmennettavastani, että hän pystyy suoriutumaan omalla tasollaan ensimmäisissä aikuisten arvokisoissa.

Viitteitä Kemppisen läpimurrosta on ollut nähtävissä jo parin viime vuoden ajan, sillä hän on voittanut muun muassa naisten Suomen mestaruuden sadalla metrillä vuosina 2019 ja 2020. 22-vuotiaan urheilijan huimaa kehitystä varjostivat aiemmin lukuisat loukkaantumiset, mutta nyt potentiaali on noussut esiin, kun Kemppinen on päässyt harjoittelemaan terveenä.

Brandenburgin ja Kemppisen valmennussuhde alkoi, kun entinen SM-tason kiekonheittäjä ryhtyi Viipurin Urheilijoiden 11-vuotiaiden tyttöjen ryhmän heittovalmentajaksi. Ensin nuoresta superlahjakkuudesta leivottiin moniottelijaa, mutta jalat eivät kestäneet hyppyjä. Vuonna 2018 syntyi yhteinen päätös siirtyä seitsenottelusta pikajuoksuun.

Viimeaikaiset huippuajat eivät ole tulleet urheilija-valmentajaparille yllätyksenä ja Brandenburg tietää, että kehityspotentiaalia on vielä rutkasti. Loukkaantumisten selättäminen, voiman saaminen juoksuun ja parantunut juoksutekniikka ovat näkyneet tuloksissa. Kemppisestä voidaan puhua nyt Euroopan huipputason pikajuoksijana.

Urheiluhullussa perheessä varttunut Brandenburg aloitti urheilemisen jo 4-vuotiaana. Hänestä kasvoi kansallisen tason kiekonheittäjä, jonka palkintokaapista löytyy nuorten SM-mitaleja. Urheilu-uran jälkeen hän ryhtyi heti valmentamaan.

- Isäni toimi Juuan jänteen yleisurheilujaoston puheenjohtajana ja valmensi heittoryhmää, jossa itsekin olin. Oman urheilu-uran jälkeen silloinen valmentajani Jorma Haaranen pyysi minua valmennushommiin ja se vei heti mennessään. Valmentaminen on intohimo minulle ja urheilijoiden kehittyminen tuo mielihyvää.

2000-luvun alussa Brandenburg muutti ensin Lahteen valmentajansa takia ja suuntasi siitä myöhemmin Helsinkiin opintojen ja työn perässä. Pohjois-Karjalasta kotoisin oleva valmentaja toimii tällä hetkellä HIFK-friidrottissa ja Kemppisen lisäksi hänen valmennettaviinsa kuuluu Nea Mattila, Pinja Pikkupeura ja Toma Lahtinen. Päivätyönään Brandenburg toimii erityisluokanopettajana Riihikallion yläkoulussa.

Kysyttäessä vahvuuksista ja kehittämisen kohteista kertoo vaativa ja kunnianhimoinen valmentaja seuraavaa:

- Vahvuuksia on tiedonnälkä ‒ käännän jokaisen kiven löytääkseni keinoja urheilijan kehittymiseen, innovatiivinen ajattelu harjoitusohjelmien suunnittelussa ja olen hyvä verkostoitumaan muiden valmentajien kanssa, koska koen yhteistyössä kehittyvän parhaiten.

- Kehitettäviä asioita on tietenkin vielä kansainvälisellä tasolla olevan urheilijan valmentaminen ja sitä täytyykin nyt opiskella ahkerasti, koska Lotta on tällä tasolla.

Tavoitteena Brandenburgilla on saada valmentaa urheilijaa/urheilijoita kansainvälisellä tasolla ja oppia valmentajana paljon.

Suomen Valmentajat onnittelee Brandenburgia EM-hopeasta ja toivottaa menestystä tulevaisuuteen sekä Kemppisen että muiden valmennettavien kanssa!