Helmikuun valmentaja: Saara Hynninen

10.3.2020

Helmikuussa 13-vuotias Nella Nyqvisti voitti sulkapallossa alle 15-vuotiaiden EM-kultaa. Äitinsä Saara Hynnisen opeissa tyttärestä on kasvanut Suomen kirkkain tähti omassa ikäluokassaan. Tuore U15 EM-kultamitalisti on saanut kasvaa todellisessa sulkapalloperheessä, sillä Nyqvistin vanhemmat Ilkka Nyqvist ja Saara Hynninen ovat molemmat entisiä Suomen huippupelaajia.

Nykyisin ammatikseen valmentava Saara Hynninen voitti omalla pelaajaurallaan muun muassa neljä suomenmestaruutta naisten nelinpelissä. Valmentamiseen hän sai ensikosketuksen jo 14-vuotiaana käydessään valmennuskoulutuksen ja toimiessaan apuvalmentajana BC Hanhensulan treeneissä.

Hynninen toimii Suomen vanhimman sulkapalloseuran Helsingfors Badminton Clubin (HBC) päätoimisena valmentajana kaikkien ikäryhmien pelaajille sekä liittoryhmävalmentajana U-17-ikäluokassa. Hynninen on valmentanut urallaan muun muassa Iikka Heinon ja Mathilda Lindholmin sekanelinpelin alle 17-vuotaiden Euroopan mestaruuteen vuonna 2011.

Hynninen yllättyi toden teolla Kuukauden valmentaja -valinnasta.

- Kiitos paljon, en ollenkaan tällaista odottanut. Erittäin yllättävää.

Sen sijaan oman tyttären menestyminen ei Hynniselle tullut yllätyksenä, vaikka ei hän EM-kultaa osannut odottaa.

- Kyllä se oli näin valmennusmielessä ja ihan äitinäkin erittäin upea juttu, periaatteessa palkinto monen vuoden kovasta työstä.

Valmentaminen on tullut Hynniselle ikään kuin verenperintönä, sillä hänen isänsä valmensi häntä. Nyt hän itse siirtää osaamistaan tyttärelleen. Hynninen toteaakin, että valmentajaksi ryhtyminen kävi kuin luonnostaan.

Hynninen on kiitollinen kaikille valmentajilleen siitä, mitä he hänelle antoivat urheilijauran aikana. Etenkin oma isä ja Samuli Aalto, sekä kiinalaisvalmentaja Jiang Yongyi opettivat hänelle paljon. Siihen aikaan kiinalaisvalmentaja Suomessa oli harvinaisuus ja Jiang Yongyi toi arvokasta valmennustaitoa sekä tietoa kansainvälisestä tasosta. Nyt Hynninen haluaa omalta osaltaan valmentajana auttaa urheilijoita saavuttamaan unelmiaan.

Sitoutunut ja tunnollinen kuvaa Hynnistä valmentajana parhaiten. Vahvuuksiin kuuluu vahva lajituntemus ja tieto siitä, mitä huipputasolle pääseminen vaatii.

- Olen aina pelaajien käytettävissä. Haluan myös tuntea valmennettavani hyvin.

Hän tiedostaa, että mitä paremmin tuntee urheilijansa, sitä enemmän pystyy heitä auttamaan, tukemaan ja kehittämään.

Hynninen pitää tärkeänä muiden valmentajien kanssa verkostoitumista. Hän mainitsee, että kehityksen kannalta olisi olennaista päästä näkemään enemmän kansainvälistä toimintaa ja saada yhteyksiä muiden maiden valmentajiin.

Tulevaisuudesta valmentajalla on selkeä kuva.

- Toivon, että pystyn valmentamaan mahdollisimman pitkään. Haluan auttaa omaa seuraa kehittymään ja kasvamaan.

Lue myös tämä! Saara Hynninen ja Nella Nyqvist – Henkinen vahvuus yhdistää meitä