Helmikuun valmentaja: Sirkka Kaipio

24.2.2017

Suomen Valmentajien helmikuun valmentaja on taitoluisteluvalmentaja Sirkka Kaipio.

Sirkka työssään.

Nuori ja lahjakas taitoluistelija, 17-vuotias Emmi Peltonen luisteli ensimmäisissä kansainvälisissä aikuisten arvokisoissaan eli 2017 EM-kisoissa ennakkoluulottomasti sijalle 11.

Iloisella ja varmalla esiintymisellään vakuuttanut Peltonen nousi hetkessä lajia seuraavien tahojen tietoisuuteen. Emmi Peltosen takaa löytyy vuosikymmeniä valmentajana ja monia suomalaisia edustusluistelijoita valmentanut Sirkka Kaipio. Valmennussuhde alkoi vuonna 2011.

Sirkka Kaipio sanoo pukeneensa luistimet jalkaan lähes joka päivä yli 50 vuotta. Nykyään laitetaan myös toppahousut ja untuvatakki. Sirkan vanhemmat olivat päättäneet, että heidän perheestään tulee taitoluistelija ja Sirkalle solmittiin kenkiin kaksiteräiset luistimet hänen olleessaan 3-vuotias. – Itse olen ollut urheilijana nuori ja lahjakas. Nuorten sarjoissa olen voittanut muutamia SM-mitaleita ja kerran PM-kisoissa voitin kuvioiden mestaruuden ja sijoituin yhteiskisassa kolmanneksi. Aikuisena oli hieman tasaisempaa.

-Valmentajan urani alkoi hieman sattumalta. Suomalainen taitoluisteluvaikuttaja Jane Erkko pyysi minua 1976 valmentajan äitiysloman sijaiseksi Helsingin Taitoluisteluklubiin. Sijaisuuden aikana tajusin, että haluan olla osa tätä oppimisympäristöä. Varsinaisesti valmentajan työn aloitin 1978 Tikkurilan Jääveikoissa, jossa taitoluistelu oli tuolloin. Kolme vuotta myöhemmin siirryin Etelä-Vantaan Taitoluistelijoihin, jossa teimme Anuliisa Uotilan kanssa tehokasta yhteistyötä kymmenen vuoden ajan. Muutaman Järvenpäässä vietetyn valmennusvuoden jälkeen palasin keväällä 2016 takaisin Etelä-Vantaan Taitoluistelijoihin.

Seuravalmentajana toimiminen on ollut Sirkka Kaipiolle iloinen ja energiaa tuova osa valmentajan työtä. Eri taitojen kehitysvaiheessa olevat iloiset lapset antavat hänelle voimia. Seuravalmennuksen ohella hän on valmentanut myös yksilöitä ja ollut miesluistelun uranuurtaja Suomessa. Hänen valmennettaviaan ovat olleet mm. miesluistelijat Markus Leminen ja Ari-Pekka Nurmenkari sekä naisluistelijat Alisa Drei ja nyt Emmi Peltonen.

-On aina upea haaste aloittaa uuden yksilöluistelijan kanssa, kun se tehdään seuratyön ohella. Se tarkoittaa, että valmentajan pitää olla käytettävissä urheilijan tarvitessa. Kaiken ratkaisee kokonaisuus lahjakas urheilija, terveyskysymykset sekä se, että tiet kohtaavat. Ja jotta saavuttaa menestystä, valmentajalla ja urheilijalla pitää olla yhteinen polku, vaikka joskus väsyttäisikin.

Sirkka Kaipio toimii valmentajien hyväksi myös järjestösektorilla. Vuodesta 2015 lähtien hän on ollut Suomen Taitoluisteluvalmentajien puheenjohtaja ja on kuulunut myöskin Suomen Ammattivalmentajat SAVAL ry:n hallitukseen vuodesta 2014.