Huhtikuun valmentaja: Maria Wahlroos

28.4.2022

Kuukauden valmentaja on Suomen naisten cheermaajoukkueen päävalmentaja Maria Wahlroos. Wahlroosin johdolla joukkue voitti upeasti neljännen perättäisen maailmanmestaruuden Yhdysvaltain Orlandossa huhtikuussa järjestetyissä MM-kisoissa.

Kuva: Vuokko Salo

Ikonisen ja valtavaa suosiota Yhdysvalloissa nauttivan lajin maailmanmestaruuden voittaminen on mahtava suoritus, josta jokaisen suomalaisen tulisi olla ylpeä. Neljäs peräkkäinen MM-kulta on uskomaton saavutus. Suomi teki MM-finaalissa täydellisen suorituksen ja voitti maailmanmestaruuden selkeällä erolla Yhdysvaltoihin. Matka maailmanmestaruuteen ei ollut helppo, sillä pitkää projektia on varjostanut sekä korona että joukkueessa tapahtunut loukkaantuminen, joka pakotti joukkueen muuttamaan ohjelmaansa viime hetkellä.

Keskiviikkona 27.4. puhelimeen vastaa hyväntuulinen päävalmentaja, joka kertoo nukkuneensa hyvät yöunet pitkän paluumatkan jälkeen. Wahlroos kiittää onnitteluista ja toteaa olevansa tosi otettu Kuukauden valmentaja -valinnasta. Hän on mielissään siitä, että suomalaisille vielä hieman vieraampi laji huomioidaan. Wahlroosin puheesta kuuluu se, että lajin arvostuksen, kehittämisen ja tunnettavuuden eteen halutaan tehdä töitä.

Miten on mahdollista voittaa neljä maailmanmestaruutta?

- Hyvä kysymys. Valmentajat ja koko joukkue tekee tätä muistakin syistä, kun pelkästään mestaruuksien takia. Halutaan viedä yhdessä lajia eteenpäin. Meillä on joukkueessa kokemusta ja uudistumista sopivassa suhteessa joka vuosi. Pyritään siihen, että tekeminen olisi pääasiassa kivaa, vaikka välillä onkin raskasta.

Seitsemän vuotta maajoukkuetta valmentanut Wahlroos kertoo, että ohjelmien rakentaminen ja tekemiseen uuden kulman löytäminen vaatii paljon mielikuvitusta. Vanhaakin pidetään mukana, mutta se tuodaan esille uudella tavalla. Uusien taitojen oppiminen vaatii myös joukkueelta paljon.

Salibandyä, voimistelua ja useita eri tanssimuotoja harrastanut Wahlroos ajautui cheerleadingin pariin 12-vuotiaana. Valmentamisen hän aloitti kahdeksantoista vuotta sitten.

- Olin 16-vuotias, kun kaveri houkutteli mukaan valmennukseen. Aluksi toimin apuvalmentajana, kunnes sain oman joukkueen. Ensin valmentamisessa kiehtoi ohjelman rakentaminen ja myöhemmin joukkueen dynamiikka ja miten sen saa toimimaan.

Tiistaina kotiin MM-kisoista palannut mestarivalmentaja ei ole ehtinyt kyllästyä valmentamiseen huimasta menestyksestä huolimatta. Pitkäjänteisesti hienoa työtä lajin parissa tehneestä valmentajasta huokuu palo lajia ja sen kehittämistä kohtaan. 

- Ensi vuodelle on jatkomahdollisuus. Mielenkiintoa on kyllä lajia ja valmennusta kohtaan. Pitää löytää jotain uutta tekemiseen ja ottaa seuraava askel, pohtii Wahlroos.

Wahlroos on ammateiltaan valmentaja ja lääkäri. Hän toimii myös puhujana kertoen johtamisfilosofiastaan, joka keskittyy vahvasti tiimin rakentamiseen, omien vahvuuksien löytämiseen sekä jatkuvaan kehitykseen ja inspiroitumiseen.

Hän on ollut mukana myös kirjaprojektissa. Vuoden 2021 helmikuussa ilmestyi cheerleadingille ja naisvalmentajuudelle kunniaa tekevä Ulla Appelsinin ja Maria Wahlroosin yhteinen kirja: Näin tehdään ihme.

Wahlroos on myös valittu vuonna 2019 cheerleadingin maailmanliitto ICU:n vuoden valmentajaksi.