Huhtikuun valmentaja: Saara Niemi

7.5.2024

Huhtikuun Kuukauden valmentaja on jääkiekkovalmentaja Saara Niemi. Niemen komennossa HIFK:n naiset voittivat toista kertaa peräkkäin Suomen mestaruuden. Niemi kuuluu Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen valmennustiimiin. Naisleijonat voittivat MM-pronssia huhtikuussa Yhdysvalloissa pelatussa turnauksessa kukistamalla Tshekin voittolaukauskilpailun jälkeen lukemin 3-2.

Niemi on toiminut päätoimisena valmentajana noin kymmenen vuotta. Valmentajan polulle tie vei pelaajauran päätyttyä loukkaantumiseen vuonna 2011. Pelaajauran jälkeen Kisakallion Urheiluopistossa liikuntapainotteisia töitä tehnyt Niemi lähti kehittämään valmennusosaamistaan Jyväskylän liikuntatieteelliseen. Samalla hän teki OTO-valmentajana Jääkiekkoliitolle tyttökiekon kehittämistä ja vuonna 2014 hänet pestattiin tyttökiekon puolelle taitovalmentajaksi.

- Seuravalmennuksen aloitin vuonna 2015 Red Wingsin tyttöjoukkueen valmentajana. Sen jälkeen olin kauden Kiinassa 2017-2018 Kunlun Red Starsin naisjoukkueen apuvalmentajana.

Hienon Kiina kokemuksen jälkeen Niemi ymmärsi, että haluaa valmentaa Suomessa ja kehittää suomalaista jääkiekkoa. Hänet palkattiin vuonna 2018 HIFK:n organisaatioon, jossa päätettiin panostaa tyttöjen ja naisten kiekkotoiminnan kehittämiseen. Liikkeelle lähdettiin Gimmat skulaa -kiekkokoululla ja naisten joukkueella. Seurassa tehtiin suunnitelma siitä, missä halutaan olla viiden vuoden päästä. Tavoitteiksi kirjattiin tarjota mahdollisimman monelle paikka harrastaa ja olla viiden vuoden päästä Suomen menestyksekkäin seura naiskiekossa. Töitä on tehty monella rintamalla sekä rakenteissa että urheilupuolella. Joka vuosi harrastaja- ja joukkuemäärät ovat kasvaneet sekä laatu parantunut. Systemaattinen rakentaminen on tuottanut tulosta ja kirjattuihin tavoitteisiin on päästy. Kirsikkana kakun päällä kaksi Suomen mestaruutta.

Reilu viikko sitten kahden vuoden jatkosopimuksen HIFK:n kanssa tehnyt Niemi kehuu työnantajaansa.

- Hienoa olla mukana vielä seuraavat kaksi vuotta. Saan keskittyä valmentamiseen hyvien ihmisten parissa ja nauttia arjen työstä. Näen, että HIFK tarjoaa ympäristön, jossa voin kehittyä. Organisaatio tukee naisten jääkiekkoa ja on omien arvojeni mukainen. Tuki ja arvostus on hyvällä tasolla ja se myös motivoi.

Tulevan kauden joukkue tulee uudistumaan ja nuorenemaan. Seitsemännen kauden HIFK:n naisten edustusjoukkueen päävalmentajana aloittava Niemi näkee uudistumisen positiivisena asiana.

- Välillä on hyvä uudistua. Saadaan omia nuoria pelaajia HIFK:n pelaajapolusta edustusjoukkueeseen ja se on tavoitteena jatkossakin. Meillä on erinomaiset puitteet ja saamme keskittyä tuloksentekoon. Haluan auttaa pelaajia eteenpäin ja joukkueen menestyminen tulee myös sitä kautta.

Niemi näkee kehittyneensä valmennusvuosien aikana muun muassa vuorovaikuttamisessa ja kokonaisuuden hahmottamisen ymmärtämisessä.

- Omasta pelaajaurasta on ollut apua valmentajan työssä. Pelasin pitkään Naisleijonissa ja tein uraa ulkomailla, niin oma vahvuus on aina ollut pelin ymmärrys. Valmennusvuosien aikana olen oppinut, kuinka tärkeää vuorovaikuttaminen on. Myös kokonaisuuden hahmottamisen ymmärtäminen on kehittynyt. Ymmärtää, mitkä kaikki asiat vaikuttavat urheilijan arkeen ja osaa ottaa ne paremmin huomioon. Kun on päässyt valmentajana isoihin peleihin ja saavuttanut menestystä, niin on oppinut hetkessä toimimisesta ja siitä, miten pystyy auttamaan joukkuetta parhaalla mahdollisella tavalla.

Niemi odottaa innolla tulevaa kautta ja nauttii siitä, kun saa tehdä valmennusta työkseen.

- Parasta valmentamisessa on se, että saa olla ihmisten kanssa tekemisissä, toimia joukkueen kanssa ja olla osana yhteisöä. Haluan auttaa yksilöitä kehittymään, saada urheilijoista parhaimpansa irti ja samalla edistää joukkuetta olemaan parempi.

Maajoukkueen valmennustiimissä oleminen motivoi Niemeä entisestään. Mielessä siintävät jo Milano-Cortinan talviolympialaiset 2026.

- Haluan kehittyä valmentajana ja kehittää pelaajia. Maajoukkueen mukana näkee missä kansainvälinen taso menee. Osaan kertoa pelaajille, missä täytyy kehittyä, jos haluaa pelata ammattilaisena. Milanoon asti on selkeä projekti ja se on sellainen mitä odotan ja mihin valmistaudun.

Kuukauden valmentaja Saara Niemi on ollut mukana Valmentaa kuin nainen -hankkeessa aina sen käynnistymisvuodesta 2013 alkaen. Ensin hän oli itse osallistujana, mutta pian myös suunnittelemassa hankkeen etenemistä ja toimenpiteitä Jääkiekkoliiton edustajana. Hän on jakanut osaamistaan ja kertonut valmentajatarinaansa useissa hankkeen tilaisuuksissa. Saara Niemestä löytyy juttu myös Valmentaja-lehdestä 2-2023. Lehti löytyy Suomen Valmentajien jäsenille sähköisenä näköisversiona Jäsenhuoneesta.