Huhtikuun valmentaja: Tommi Niemelä

21.5.2018

Suomen Valmentajien huhtikuun valmentaja on alle 18-vuotiaiden poikien jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajana toiminut Tommi Niemelä. Niemelän kolmen vuoden projekti vuonna 2000 syntyneiden poikien kanssa huipentui upeasti MM-kultaan. Valinta kuukauden valmentajaksi ilahdutti suuresti. - Mahtavaa, kiitoksia valinnasta. Sehän on suuri kunnia!

Kuva: Leijonat.fi

Jääkiekkomaalivahdista valmentajaksi

Niemelän ura jääkiekkomaalivahtina päättyi jo 24-vuotiaana loukkaantumiseen. Mestiksen ja SM-liigan lisäksi hän ehti pelata ulkomailla Ruotsin, Hollannin, Italian ja Saksan eri sarjoissa.

Ajatus valmentamisesta oli taustalla jo pelaajauran aikana. Valmentajana ja johtajana toimiminen kiehtoi.

- Mulla on ollut joku primitiivinen johtamisen halu. Taustalla on ollut se, että haluan johtaa ryhmää, pohtii Niemelä.

Koulussa urheilupsykologian opiskelu sai ajattelemaan valmentajan työtä hieman eri perspektiivistä.

- Valmentajan työ on nimenomaan urheilijan auttamista ja heidän unelmiensa täyttämistä, painottaa Niemelä. 

Määrätietoinen asenne oppimiseen ja itsensä kehittämiseen paistaa Niemelästä. Hän on pyrkinyt jatkuvasti lisäämään ammattitaitoaan. Nykyisin miehen takataskusta löytyy tutkinto, jos toinenkin. Hän on suorittanut muun muassa jääkiekkovalmentajan ammattitutkinnon, huippuvalmentajatutkinnon ja viimeisimpänä maajoukkueprojektin ohella valmentajan erikoisammattitutkinnon. Kielitaitoakin on karttunut mukavasti peliuran aikana maailmalta.

Niemelän valmennuksessa saa nauraa ja hymyillä

Työteliäs, systemaattinen ja puhelias, näillä kolmella sanalla Niemelä kuvailee itseään valmentajana. Niemelän suu käy jatkuvasti ja siksi häntä kutsutaankin lempinimellä Hölö. Paljon hymyilevä valmentaja osaa omien sanojensa mukaan olla myös tiukka.

- Kun töitä tehdään, niin niitä tehdään ihan tosissaan, mutta ei sillä perinteisellä suomalaisella tavalla jäpittäen. Hauskaa saa olla, nauraminen ja hymyileminen kuuluu siihen täysillä tekemiseen, kertoo Niemelä.

Reippaasti kohti unelmia

Valmentajana Niemelä on vielä nuori, vaikka valmennusvuosia onkin takana jo yksitoista. Silloin asetetut tavoitteet ovat nyt saavutettuina. Tavoitteet seuraavalle kymmenelle vuodelle ovat selkeät. Unelmana on päästä Pohjois-Amerikkaan valmentamaan.

- Mulla on kovat ambitiot sen suhteen, mihin haluan päästä. Jos haluaa olla maailman paras omalla alallaan, niin pitää päästä sinne missä on maailman parhaimmat pelaajat. Unelmat tulevat toteutumaan, jos uskoo jatkuvaan kehittymiseen, päättää Niemelä.