Huhtikuun valmentaja: Etävalmentajat

28.4.2020

Koronakevät on haastanut urheiluvalmennuksen uudella tavalla. Kontaktien minimointi, lähikontaktien välttäminen ja useiden liikuntapaikkojen sulkeutuminen on asettanut valmentajien luovuuden koetukselle. Valmentajat ovat kuitenkin hyvin kantaneet vastuuta yhteiskunnan taistelussa koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi. Huhtikuun valmentajaksi ei valita tällä kertaa yhtä valmentajaa, vaan halutaan kiittää kaikkia etävalmentajia.

Suomessa arvioidaan olevan noin 80 000 - 100 000 urheiluvalmentajaa. Etävalmentajien tarkkaa lukua on mahdoton tietää. Jos oletetaan ison osan kaikista valmentajista ottaneen jollain lailla etävalmennuksen mukaan valmennuksen toteutukseen, niin puhutaan kymmenistä tuhansista Kuukauden valmentajista.

Huhtikuun valmentajavalintamme kautta haluamme kiittää ja tsempata heitä kaikkia!

Suomen Valmentajille voi ehdottaa Kuukauden valmentajaa ja sitä kautta olemme saaneet esimerkkejä vastuullisista etävalmentajista, joita tuomme esiin tässä:

Janne Juntto, Jokelan Kisa, salibandy ja jalkapallo

Janne toimii valmennuspäällikkönä Jokelan Kisa ry:ssä. Kun koronapandemian vuoksi yhteisharjoitukset piti lopettaa, niin Janne perusti Instagram-tilin seuralle ja alkoi kuvaamaan harjoitusvideoita, joissa poika toimi kuvattavana, jotta muutkin juniorit innostuisivat kokeilemaan harjoitteita. Myös valmennuspalaverit hän pitää etänä. Joukkueille on järjestetty myös etänä miittejä, jossa pelaajat ovat päässeet kertomaan kuulumisiaan ja omatoimiharjoituksistaan sekä näkemään videopalaverin välityksellä kavereitaan. What's up-ryhmässä pelaajat saavat lisäksi laittaa omatoimiharjoitteluistaan videoita, mikä on innostanut muitakin pelaajia harjoittelemaan. Harjoituksista ja ravitsemuksen sekä levon merkityksestä Janne on ohjeistanut ja muistuttanut vanhempia ja valmentajia kirjallisesti. Lisäksi on suositeltu liikkumaan perheen kanssa yhdessä ja ilahduttavasti tällaista viestiä on tullutkin usealta perheeltä. Korona-ajassa on ollut myös hyviä puolia juuri tämä, että perheillä on enemmän aikaa yhdessä ja vanhemmat ovat myös aktivoituneet liikkumaan.

Heli Heikkinen, Jaguars Spirit Athletes ry, cheertanssi

Heli omaa monipuoliset ja laaja-alaiset taidot niin cheertanssista kuin itse valmennuksestakin. Hän reflektoi omaa toimintaansa, kouluttautuu aktiivisesti myös omalla ajallaan ja on kehittymisorientoitunut. Hänellä on innovatiivinen ote valmennukseen ja hän on kehitellyt erilaisia menetelmiä etätreeniin ja sen toteutukseen poikkeusaikana. Heli myös jakaa osaamistaan muille valmentajille mielellään ja haluaa auttaa muita kehittymään. Hän on ollut korvaamaton korona-aikana vinkkien jakamisessa muille seuran valmentajille.

Helsinki Wolverines - Ladies valmennustiimi: Elina Kero, Iiro Laatio, Joonas Kolunsarka, Elina Seppälä, Sanni Seppälä, Pekka Lamminsalo ja Mirva Honkonen, amerikkalainen jalkapallo

Helsinki Wolverines Ladiesin valmistautuminen kauteen 2020 on jatkunut uusin menetelmin – alkukauden treeneistä on saatu laadukasta videomateriaalia niin maan tasalta kuin ilmasta kuvattuna, ja sitä on hyödynnetty etätapaamisissa. Lisäksi on jaettu treenivinkkejä, ohjattu virtuaalisesti kotijumppaa ja osallistuttu ravitsemusluennolle. Joukkue jatkaa yhteisöllisesti eteenpäin, vaikka fyysiset kohtaamiset ovat jääneet pois. Ensimmäiset Vaahteraliiga- ja 1-divisioonapelit oli määrä pelata toukokuun viimeisenä viikonloppuna, mutta jo nyt on selvää, että kauden aloitus siirtyy. Wolverines Ladiesin kauden olisi määrä huipentua Transatlantic Trophy II -turnaukseen New Yorkissa. Turnausjärjestelyt ovat edelleen käynnissä, ja katseet pidetään toiveikkaana syyskuussa.

Valmentajat pitävät valmennettavista huolen, vaikka ajat ovat rankat. Pelaajia ei ole missään vaiheessa jätetty, vaan heitä muistetaan ja heille järjestetään aikaa, vaikkakin kaikki tapahtuu etänä.

- Meidän koko valmennus on kultaakin arvokkaampia, joka ikinen omalla ainutlaatuisella tavalla, kertoo ehdottaja.

Maiju Pohjola, Jyväskylän Naisvoimistelijat, joukkuevoimistelu

Maiju on jatkuvasti kouluttautuva liikunnan ammattilainen, innostavan ja turvallisen harjoitusilmapiirin urheilijoilleen rakentanut taitava valmentaja. Poikkeusolojen aikana hän on rakentanut erinomaisen harjoitusohjelman urheilijoilleen ja vetänyt etätreenejä luovasti ja innostavasti erilaisia digitaalisia sovelluksia hyödyntäen. Urheilijat ovat saaneet kokea valmentajan aidon välittämisen heidän hyvinvoinnistaan ja jaksamisestaan poikkeusoloissa.

Kiitos myös kaikille nämä valmentajat ilmiantaneille! Jääköön se ratkottavaksi, kuka näitä valmentajia on ehdottanut.