Joulukuun valmentaja: Timo Karvinen

30.12.2020

Golffari Sami Välimäen valmentaja Timo Karvinen on valintamme joulukuun 2020 Kuukauden Valmentajaksi. Valmennettava Välimäki nappasi onnistuneen vuotensa seurauksena Urheilugaalassa sekä Vuoden läpimurto että Vuoden sykähdyttävin urheiluteko -palkinnot. Vuoden urheilija -äänestyksessä hän oli toisella sijalla.

Välimäki ja Karvinen US Openissa elokuussa

Valmentaja Timo Karvinen on tehnyt töitä Välimäen kanssa vuodesta 2016 lähtien. Valmennustiimiin kuuluu myös Pasi Keskumäki, joka toimii fysiikkavalmentajana. Aiemmin Välimäkeä valmensi hänen kotiseuransa Nokia River Golfin pro Juha Pentikäinen.

Valmennettavan Urheilugaalassa saama kunnia lämmittää myös valmentajan mieltä.

- Palkinnot oli kiva juttu, ei vain Samille vaan myös lajille. Golf ei ole aiemmin ollut kovin näkyvästi palkittavien joukossa, Karvinen iloitsee.

Valmennettava Välimäki on ollut tavoitteissaan kirkas. Hän on tähdännyt määrätietoisesti golfammattilaiseksi. Hän oli vielä armeijassa alkuvuonna 2019 ja tuolloin lähiajan tavoitteet olivat vielä vaatimattomia. Loppuvuosi meni kuitenkin jo hyvin. Hän nousi karsintojen kautta European Tourille kaudelle 2019-2020.

Vuonna 2020 tapahtui kehitystä paljon ja nopeasti, vaikka koronapandemia haastoikin kaksikon yhteistyötä. Esimerkiksi valmentajan mukana olo kilpailumatkoilla on ollut rajoitettua koronan vuoksi. Välimäki nousi koronakauden aikana Euroopan parhaiden golfpelaajien joukkoon, Euroopan-kiertueen vuoden tulokkaaksi ja Suomen ykköseksi. Maailmanrankingissa Välimäki kohosi kirkkaasti sadan joukkoon, sijalle 69.

Kauden maineteoista mainittakoon vielä, että Välimäki nappasi uransa ensimmäisen Euroopan kiertueen osakilpailuvoiton Omanista helmi-maaliskuun vaihteessa. Hänestä tuli nuorin suomalainen, joka on voittanut Euroopan kiertueella. Kausi sisälsi tämän lisäksi kakkossijan Walesissa ja useita muita sijoja kymmenen parhaan joukkoon kiertueella. Syyskuussa saavutuksiin tuli mukaan ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa major-turnauksen startti.

Kauden meriittejä katsoessa ei tarvitse ihmetellä, että Suomen golfammattilaisten järjestön PGA:n pelaajajäsenet valitsivat Välimäen äänivyöryllä vuoden pelaajaksi. PGA:n vuoden valmentajaksi valittiin toisen kerran peräkkäin hänen valmentajansa Karvinen. Kaksikko jatkaa hyvistä asemista seuraavaan kauteen.

- Ajatusta on viety jo seuraavalle tasolle eli major-tasolle. Pitää päästä rankingissa top-50 pelaajien joukkoon, jotta kaikki kilpailut aukeavat. Se ei ole kaukana, kun ranking on nyt 69. Tämä on tulevan kesän pääteema, Karvinen visioi.

Jo menneellä kaudella vaatimukset harjoittelulle muuttuivat paljon ja major-tason saavuttaminen asettaa uusia tarpeita. Esimerkiksi Karvinen ottaa sen, että vaikeammilla kentillä vaaditaan, että osaa lyödä chippejä raffista.

- Sami on järkevä pelaaja ja hän itsekin analysoi koko ajan, että mitä kehityskohteita hänellä on ja mitä pitää harjoitella, Karvinen kehuu suojattiaan.

Karvinen on tyytyväinen, että hänen roolinsa Välimäen osalta rajoittuu vain golfiin. Managerit ja muut taustahenkilöt hoitavat koko ajan lisääntyvät oheistehtävät.

Syvyyttä valmennukseen harrastajapelaajien opettamisesta

Golfvalmentajille varsin tyypilliseen tapaan Karvinen ei ole pelkästään kilpavalmentaja. Hän valmentaa myös hieman jo pidemmälle lajissa ennättäneitä harrastajapelaajia. Hän kokee, että harrastajapelaajien valmentaminen antaa syvyyttä valmennukseen ‒ ”pitää tärkeät perusasiat mielessä ja jalat maassa”.

- Kilpavalmennus työllistää 60 % prosenttia työajasta ja harrastajapelaajien valmennus 40-50 %, kun panostus meinaa helposti karata sinne 110 % prosenttiin, Karvinen naurahtaa.

Kilpavalmennuksen puolella hänellä on valmennettavina Välimäen lisäksi Karina Kukkonen Oulun Golfista ja Antti Ahokas Viipurin Golfista Lappeenrannasta. Myös joitakin nuoria pelaajia saa oppia Karviselta mainittujen lisäksi. Aiemmin Karvinen on valmentanut Ladies European Tourilla pitkään pelannutta Riikka Hakkaraista ja hän on toiminut myös muun muassa Suomen, Viron, Sveitsin ja Guatemalan maajoukkueiden päävalmentajana.

Harrastajapelaajia Karvinen opasti syksyyn 2020 saakka Espoon Golfseurassa. Nykyisin hän kuuluu Gogolf-yhteisön valmentajatiimiin.

- Gogolf operoi useita kenttiä, mikä helpottaa nimenomaan kilpavalmennusta keväisin. Silloin kun kaikkialla ruoho ei ole vielä ihan lähtenyt kunnolla kasvamaan voi hakea parhaita olosuhteita käytössä olevilta kentiltä, Karvinen kertoo.

Karviselle ei ole omien sanojensa mukaan syntynyt varsinaista seurauskollisuutta, koska hän on ollut myös ”maailmalla” valmentamassa. Sveitsistä palattuaan pelaajat eri seuroista ovat hakeutuneet hänen valmennukseensa. Karvinen ei myöskään halua perustaa akatemiamaista valmennettavien tiimiä, sillä hän uskoo yksilölliseen valmennukseen, vaikka se vaatiikin enemmän työtä.

- Jokaisella pelaajalla on yksilölliset tarpeet. He pelaavat eri kiertueilla erilaisissa ympäristöissä, joten vaatimukset sitäkin kautta ovat erilaisia. Ryhmässä tehdään aina kompromisseja, Karvinen pohtii.

Karvisen pitkä, monivaiheinen ja monipuolinen ura golfin parissa jatkuu. Suomen Valmentajat toivottaa onnea ja menestystä jatkoon sekä Välimäen että muiden valmennettavien kanssa!