Kesäkuun valmentaja: Antti Kasvio

31.7.2018

Kesäkuussa 2018 Lahdessa järjestetyissä Rollo-uinneissa Antti Kasvion valmentamat Louna Kasvio ja Wilma Sundt keräsivät menestystä. Etenkin Kasvion 12-vuotias tytär Louna pärjäsi monipuolisesti eri uintilajeissa ja eri matkoilla voittamalla neljä henkilökohtaista ja kaksi viestimestaruutta T12-sarjassa.Suomen Uintivalmentajat valitsi Antin tämän vuoden Rollo-valmentajaksi ja heinäkuun valmentajaksi. Näiden titteleiden jatkoksi Suomen Valmentajien toiminnassa hänet nimetään kesäkuun valmentajaksi.

1990-luvun alkupuolella Suomen uinti lepäsi kahden maailman huippuihin lukeutuneen uimarin leveillä hartioilla. Antti Kasvio on heistä toinen. Kahdeksankertainen arvokisamitalisti on tehnyt kansainvälisesti merkittävän huippu-urheilijan uran ja hänen nimissään ovat vieläkin vapaauinnissa Suomen ennätykset pitkän radan 400 metrillä sekä lyhyen radan 400, 800 ja 1500 metrillä. Lopetettuaan kilpauransa 1996 Kasvio osallistui historian ensimmäiselle ammattivalmentajatutkinnolle Vierumäellä. Hän ryhtyi myös pelaamaan vesipalloa jäähdytellessään uintiuraansa.

Uran lopetuksen jälkeen valmennus jäi kuitenkin Kasvion omien sanojen mukaan vähän kesken, kunnes hän kiinnostui uudelleen oman tyttären uintiharrastuksen myötä. Vuonna 2015 hän aloitti seuravalmennuksen. Edellisellä kaudella hänellä oli kaikkiaan 18 valmennettavaa Espoon Cetuksessa. Uinnin valmennuksen ohessa Kasvio on osallistunut jonkin verran nuorten vesipalloilijoiden auttamiseen.

Kysyttäessä millainen hän on valmentajana – tulee vastaus päättäväisen selkeästi.

- Mielestäni urheillessa tulee keskittyä tuloksiin johtavaan harjoitteluun ja itse olen kiinnostunut valmentamaan nimenomaan huippu-urheilijoiksi tähtääviä uimareita. Uinnissa maailman huippu voi olla 15-vuotiaana ja sille tasolle pääsy edellyttää kokonaisvaltaista antautumista lajille jo yläasteikäisenä. Treeniä saattaa olla jopa kuusi tuntia päivässä – kaksi uintitreeniä ja siihen päälle verryttelyt ja lihashuolto.

Kasvion mukaan uimarin valmennuksen onnistumisen edellytys on paitsi urheilijan antautuminen asialle myös perheen kokonaisvaltainen tuki. Tarvitaan kaikkien yhteinen mielipide huipulle tähtäävästä panostuksesta. Ilman tällaista sitoutumista tuloksen tekeminen on vaikeaa. Sanoessaan, että nuorena tullut hyvä kilpailumenestys kannustaa myös pysymään lajin parissa pidempään, hän puhuu kokemuksestaan.

Valmennusta Kasvio tekee sivutoimisena. Hän on yrittäjä ja juuri se mahdollistaa vapaamman seuravalmennuksen. Äskettäin hän aloitti uudessa seurassaan Helsingfors Simsällskapissa ja valmennusryhmään kuuluu 15 uimaria 12-14 vuoden ikähaarukasta. Itsekin edelleen huippukunnossa oleva valmentaja Kasvio kokee, että juuri tämän ikäluokan uimareille hänellä on eniten annettavaa tehtäessä huippu-urheilijoita.