Kesäkuun valmentaja: Jukka Vihtonen

27.6.2019

Kesäkuun valmentajaksi on valittu moukarinheittäjä Krista Tervon henkilökohtainen valmentaja Jukka Vihtonen. Tervo on tasaiseen tahtiin rikkonut juniorisarjojen Suomen ennätyksiä ja 19.6.2019 Jyväskylän GP-kisoissa Tervo heitti ensimmäisenä suomalaisnaisena kilpailussa yli 70 metriä tehden uuden Suomen ennätyksen. Aiempi ennätys oli Mia Strömmerin (nyk. Puuska) nimissä vuodelta 2001.

Kuva: Riku Lehtinen

Vihtoselle suojattinsa saavuttama aikuisten Suomen ennätys ei tullut yllätyksenä. Valmentajan mukaan suurin syy Suomen ennätyksen takana on tekniikkamuutos. Tervo heitti aikaisemmin kolmen pyörähdyksen tekniikalla, kunnes viime syksynä hän alkoi heittämään neljällä pyörähdyksellä. Valmentajan mukaan neljällä pyörähdyksellä Tervo on saanut heittoon rauhallisuutta ja varmuutta.

Dohan MM-kisojen tulosraja on jo melko lähellä, 71 metriä, mutta tämän kauden ykköstavoite Tervolla on nuorten EM-kilpailut Ruotsin Gävlessä. Valmentaja tietää, että junioreiden Euroopan mestaruus on mahdollinen ja minimitavoitteeksi Tervolle on asetettu mitali.

Valmentamisen Vihtonen aloitti lähes 20 vuotta sitten, kun Karhulan Katajaisiin tarvittiin heittovalmentaja.

- Siinä oli pari nuorta, joiden kanssa lähdettiin tekemään töitä. Pientä menestystäkin tuli ja siitä se valmennus sitten jatkui.

Pääsääntöisesti Vihtonen on aina valmentanut nuoria urheilijoita moukarissa, keihäässä ja kiekonheitossa. Tervon valmentamisen hän aloitti kuusi vuotta sitten. Valmentaja huomasi nopeasti, että nuoressa naisessa on potentiaalia.

- Krista on aika pieni moukarinheittäjä, mutta tosi sähäkkä ja nopea. Naisten moukarinheitto on kuitenkin aika paljon nopeuslaji, niin huomasi, että tästä saattaa jotain tullakin.

Vihtosen valmennuksessa ei mennä täysin perinteisellä tyylillä, vaan se perustuu enemmän urheilijan tuntemuksiin ja psyykkinen valmennus on siinä vahvasti läsnä.

- Ollaan käyty noita mentaalivalmennuksia ja sieltä haettu vinkkejä. Kokeillaan ja testaillaan omia juttuja, eikä oteta muista mallia.

Valmentajan mieltä lämmittää suojattinsa menestys, uusi Suomen ennätys ja Suomen Valmentajien Kuukauden valmentaja -tunnustus.

- Ainahan se hienolta tuntuu. Näkee, että jotain on tehty oikein.

Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemian toiminnanjohtaja Jiri Auranen kuvailee Vihtosta urheilijaläheiseksi valmentajaksi, joka on rohkea kokeilemaan uusia asioita valmennuksessa.

- Urheiluakatemian näkökulmasta hän on ihanteellinen seuravalmentaja, joka oli aina aktiivisesti yhteydessä urheiluakatemian yleisurheilun lajivalmentajaan, kun Krista oli lukiolainen ja kävi säännöllisesti urheiluakatemian harjoituksissa.