Huhtikuun valmentaja: Jaakko Kailajärvi

16.5.2017

Huhtikuun valmentajaksi on valittu voima- ja fysiikkavalmentaja Jaakko Kailajärvi.

Jaakko Kailajärvi.

Kailajärven Jaska on pitkän linjan voima- ja fysiikkavalmentaja. Hän on ollut aktiivisesti suomalaisessa huippu-urheilutoiminnassa pitkään, poikkeuksellisen pitkään.

Oman lajinsa edustajien eli painonostajien lisäksi Jaska on valmentanut urheilijoita useassa eri lajissa. Pisin ura on jääkiekon fysiikkavalmennuksessa, jossa takana on muun muassa 20 kautta Tapparan fysiikkavalmennuksessa.

Ajassa elämistä ja pitkäjänteisyyttä Kailajärvi itse pitää vahvuuksinaan valmentamisessa ja pitkän valmentajauransa salaisuutena. Perusfilosofiaansa valmentamisessa hän ei ole suuresti aikojen kuluessa muuttanut, vaikka erilaisia vaikutteita onkin kertynyt mukaan matkan verralta.

Voisi sanoa, että Kailajärvi on ollut monessa asiassa jopa aikaansa edellä. Muun muassa hänen tekemänsä valmennusvideot kestävät tämän hetken toiminnallisen harjoittelun tarkastelun, vaikka osa niistä on vuosikymmenten takaa.

Kailajärvi on huolissaan seurannut kehitystä, jossa lapset ja nuoret liikkuvat liian yksipuolisesti ja liian vähän. Huippu-urheilijaksi vaadittavan pohjan omaavia tulee koko vähemmän. - Hämmästyttävää ehkä on, että vaikka jossakin vaiheessa on huomannut, että on tommosta ja tommosta, niin lopulta kuitenkin huomaa, kun on tarpeeksi kauan tehnyt, että ympyrä on sulkeutunut. Jos ajattelen vaikka sitä perusharjoittelua, mitä me tehtiin pikkupoikana 40- ja 50 -luvulla, niin kyllä mä valmennuksessa samaa linjaa hakisin. Monipuolisuuden ja armottoman kovan pohjan, laajan taitopohjankin, omaksuminen on ihan a ja o, Kailajärvi kertoo.

Urheilijat tulevat Kailajärven valmennukseen useimmiten vasta aikuisiällä. Siinä vaiheessa heillä on menestystä jo jonkin verran tullut, mutta myös ongelmia on ilmennyt. Kailajärven mukaan, jos hän pääsisi kiinni urheilijaan jo aiemmin, yhteistyö voisi olla vieläkin tuloksekkaampaa. - Armottoman kova perusfysiikka. Sehän se on mikä usein ratkaisee lajissa kuin lajissa, Kailajärvi summaa valmennusfilosofiansa. Urheilijoidensa perusfysiikan eteen hän on tehnyt töitä ja jatkaa kenties edelleenkin.

Jaakko Kailajärvi on toiminut vuosikymmenen ajan Suomen Valmentajien Nuorten Voimaharjoittelu -koulutuksen asiantuntijana ja vetäjänä.