Lokakuun valmentaja: Askar Sarsenbayev

2.12.2022

Lokakuun valmentaja on nyrkkeilyvalmentaja Askar Sarsenbayev. Tampereen Voimailuseurassa pitkään valmentaneen Sarsenbayevin salilta on kasvanut useita menestyneitä urheilijoita. Lokakuussa Sarsenbayevin suojatti Emma Jokiaho voitti EM-pronssia 52-kiloisten sarjassa sekä viime vuosina myös Vilma Viitanen ja Pihla Kaivo-oja ovat niittäneet menestystä nuorten puolella.

Emma Jokiaho ja Askar Sarsenbayev

Kuukauden valmentaja -valinnasta soittaessa, puhelimeen vastaa yllättynyt ja erittäin otettu valmentaja.

- Kiitos, kiitos, missä tämmöisiä valintoja tehdään, en ole koskaan kuullut! Todella hienoa, että valmentajia muistetaan. Yleensä vain urheilijat ovat esillä, kun menestytään ja valmentajat jäävät taka-alalle. On kiva, että joku muistaa valmentajia.

Kazakstanista lähtöisin olevalle Sarsenbayeville valmentaminen on elämäntapa. Valmentamiseen hän oppi jo nuorena, vielä aktiivisesti itse nyrkkeillessään, sillä nyrkkeilysalilla junioreiden tai lajin pariin vasta tulleiden opastaminen kuului käytäntöihin.

- Oma osaaminen kehittyy siinä, kun toisille näyttää. Kaikista urheilijoista ei tule valmentajaa, mutta aina pystyy opettelemaan, sekin on oma taitonsa. Toisten auttamisesta on aina jäänyt kiva fiilis. En koskaan ajatellut, että minusta tulee valmentaja.

Sarsenbayev on vienyt eteenpäin omalta Kazakstanilaiselta valmentajaltaan Kazbek Murzakulovilta aikanaan oppimiaan hyviä käytäntöjä. Toisten kunnioittaminen, auttaminen ja hyvät käytöstavat kuuluvat ehdottomasti niihin. Niin nyrkkeilysalilla kuin muuallakin urheilijoiden tulee käyttäytyä hyvin.

- Salilla on paljon erilaisia ihmisiä, mutta kaikki ovat yhtä samaa perhettä ja mennään samoilla säännöillä. Kaikki ovat tasa-arvoisia riippumatta esimerkiksi siitä onko aloittelija vai kokenut. Paikat pidetään siisteinä ja ollaan kohteliaita muille ihmisille.

Valmentamisesta puhuttaessa Sarsenbayev toteaa, että valmentajantyö ei ole pelkästään valmentamista vaan myös kasvattamista ja ihmisten auttamista. Hän tietää, että nyrkkeilysali on auttanut monia pääsemään pois kadulta ja kiinni parempaan elämään. Jälkeenpäin saadut kiitokset ovat lämmittäneet valmentajan mieltä.

- Kaikista ei tule maailmanmestareita, mutta ihmisenä pitää olla hyvä. Salilla opitaan muutakin kuin nyrkkeilyä. On aina kiva nähdä, kun nuoret kasvaa ja myöhemmin pärjää elämässä.

Sarsenbayev on ylpeä siitä, että on pystynyt jakamaan valmennusoppejaan entisille valmennettavilleen Roni Eholle, Ian Borgenströmille ja Niazz Ahmadille, jotka nyt valmentavat Tampereen Voimailuseuran junioreita.

Suomalaisen nyrkkeilyn tulevaisuuden Sarsenbayev näkee valoisana, vaikka pienillä resursseilla mennään. Valmentamista hän tekee silkasta rakkaudesta lajiin. Liikuntatieteiden maisteri ja lukuisia valmentajakoulutuksia käynyt valmentaja nauttii valmentamisesta. Suurin osa Sarsenbayevin ajasta meneekin nyrkkeilysalilla.

Kaksikymmentä valmennettavaa pitää miehen kiireisenä. Hän mainitsee, että näkee valmennettaviaan enemmän kuin omaa perhettään. Varsinkin korona-ajan jälkeen meno on ollut haipakkaa.

- Kovalla vauhdilla on menty ja lomatkin on jäänyt pitämättä. Kyllä sitä täytyy rakastaa tätä valmentamista. En tiedä mitä muuten tekisin, jos ei olisi tätä nyrkkeilyä.