Lokakuun valmentaja: Federico Ricci

10.11.2017

Lokakuun valmentaja on lahjakkaan JNTA (Jarkko Nieminen Tennis Adademy) kasvatin Emil Ruusuvuoren valmentaja Federico Ricci. Ruusuvuori voitti lokakuun lopussa järjestetyssä ITF Junior Masters -turnauksen loppuottelussa tämän hetken maailman parhaaksi junioriksi rankatun kiinalaisen Wu Yibingin.

Kuka on Federico Ricci? Hän on 38-vuotias italialainen tennisvalmentaja, jonka ensikosketus suomalaisiin tennispelaajiin valmentajana tapahtui Floridassa. Siellä hän valmensi Henri Kontisen pikkuveljeä Micke Kontista vuosina 2009-2010 toimiessaan valmentajana Evert Tennis Akatemiassa.

Suomeen Ricci tuli vuonna 2012 valmentaman kahta nuorta ja lupaavaa tennispelaajaa Patrik-Niklas Salmista ja Eero Vasaa. Samana vuonna käynnistyi myös JNTA, jonne Ricci palkattiin päävalmentajaksi. Akatemiassa hänen valmennuksessaan oli useita lahjakkaita nuoria tennispelaajia. Heistä alusta asti mukana ollut tamperelainen Patrik-Niklas Salminen eteni kesällä 2015 Wimbledonin nuorten sarjan välieriin.

Emil Ruusuvuori aloitti harjoittelun JNTA:ssa Federico Riccin valmennuksessa vuonna 2013. Viime vuoden alusta lähtien Ricci keskittyi entistä enemmän Emilin valmennukseen ja tänä vuonna he ovat kiertäneet yhdessä kansainvälisissä turnauksissa.

Ricci nostaa esille kolme asiaa, jotka ovat hänen mielestään Emilin tärkeimpiä kehityskohteita tulevaisuudessa, jotta hänen kehityksensä tennispelaajana jatkuu: fysiikka, pelin ymmärrys korkealla tasolla ja kolmantena ymmärrys siitä, että huippu-urheilijaksi kehittyminen on prosessi ja mitä on olla urheilija 24/7, ja että miten kaikella arjen tekemisellä ja valinnoilla on merkitystä seuraavina kuukausina ja vuosina.

Vaikka JNTA:n toiminta on loppunut, jatkaa Ricci työtään Suomessa Emil Ruusuvuoren valmentajana ja yleisesti tenniksen parissa. ”Emil kysyi minua. Minulla oli muutamia muitakin tarjouksia, mutta uskon hänen potentiaaliinsa, joten päätin sitoutua hänen kehittämiseensä seuraaviksi vuosiksi”, Ricci sanoi. Kun pelaaja tähtää huipulle, kertyy ulkomailla helposti 25–30 viikkoa vuodessa. Se vaatii hyvin paljon pelaajalta, mutta myös valmentajalta. Tenniksen lisäksi Federico Riccin sitoo Suomeen suomalainen avopuoliso ja 11 kk vanha poika.