Lokakuun valmentaja: Juha Saurama

9.11.2021

Akseli Saurama saavutti lokakuussa potkunyrkkeilyn amatöörien MM-pronssia 71 kg FC-sarjassa Italian Jesolossa. Aiemmin syksyllä hän otti haltuunsa WAKO PRO -liiton ammattilaisten MM-tittelin 71,8-kiloisten sarjassa kotikaupungissaan Järvenpäässä järjestetyssä titteliottelussa. Lokakuun valmentajaksi valitaan Akselin isävalmentaja ja Järvenpään Kehäkarhujen voimahahmo Juha Saurama.

Potkunyrkkeilyssä voi liikkua amatööri- ja ammattilaisotteluiden välillä ja Akseli Saurama onkin kerännyt jo aiemminkin meriittejä molemmista, kuten tänäkin syksynä.

Potkunyrkkeily valittiin tänä vuonna myös olympialajiksi, mikä tarkoittaa, että se on seitsemän vuoden kuluttua olympiakisojen ohjelmassa. Pieni toivon kipinä Sauramilla elää mahdollisesta olympiaedustuksesta. Matkalla on kuitenkin monta muuttujaa; ei ole vielä tiedossa mikä tai mitkä potkunyrkkeilyn ottelumuodoista kisoihin valitaan ja missä sarjoissa niissä kamppaillaan.

Juha Saurama on tehnyt pitkään töitä kamppailulajien ja etenkin potkunyrkkeilyn eteen. Hän perusti Järvenpään Kehäkarhut yhdessä Sami Savon ja Teemu Erikssonin kanssa vuonna 1996. Yhä edelleen hän toimii seurassa vastaten seuran valmennustoiminnasta.

Järvenpään Kehäkarhut on iso ja monipuolinen kamppailulajiseura. Lippulaivalajina on potkunyrkkeily, mutta monia muitakin kamppailulajeja kuuluu seuran valikoimaan. Seura on tunnettu niin kilpailullisesta menestyksestään kuin myös laajasta harrastajapohjastaan. Jäseniä seurassa on lähes 500 ja valmentajia on 46, jotka kaikki toimivat vapaaehtoispohjalta.

Ensimmäisen maailmanmestarinsa Juha Saurama valmensi vuonna 2009. Huippu-urheiluvalmennuksessa hän liputtaa vahvasti tutkittuun tietoon, jatkuvaan osaamisen kehittämiseen ja tiimityöhön. Saurama kehui Valmentaja-lehdelle (4/2021), että heillä on Kehäkarhuissa kilpa- ja huippu-urheilussa ”hirvittävän” hyvä tiimi. Tarpeeksi suuri määrä tekijöitä takaa sen, että kaikkien aikaresurssi riittää muiden töiden ohessa ja osaamista on riittävästi. Järvenpään Kehäkarhuilla on huipputason saavutuksissaan kaikkiaan kahdeksan maailman ja neljä Euroopan mestaruutta. Lisäksi saldona on 200 Suomen mestaruutta ja tukuittain EM-, MM- ja World Cup -mitaleita sekä pohjoismaiden mestaruuksia ja himmeämpiä mitaleita.

Järvenpään Kehäkarhujen toiminnassa on vahvasti mukana myös yhteiskunnallisia teemoja, kuten kiusaamisen ehkäisyä ja maahanmuuttajien kotouttamista. Juha Saurama on aiemmin toiminut pitkään Järvenpään nuorisokeskuksen palveluiden päällikkönä ja viimeiset 3,5 vuotta leipätyö on löytynyt lastensuojelun sijaishuollon yrityksen toiminnanjohtajuudesta. Hänen taustakoulutuksensa on yhteisöpedagogi YAMK. Moni seuratoiminnan periaatteista juontaakin Sauraman koulutus- ja työtaustasta. Hän näkee liikunnan ja urheilun, etenkin kamppailulajit, kasvatuksen ja kuntoutuksen välineenä.

Sauramat ovat Järvenpäässä hyvin arvostettuja. Konkreettisesti siitä kertovat myös valinnat vuoden järvenpääläisiksi: Akseli vuonna 2020 ja Juha vuonna 2008. Ei senkään puolesta ihme, että Juha Sauramaa ehdotettiin Suomen Valmentajien kuukauden valmentajaksi ja sitä kautta hänelle tämä arvostuksen osoitus näin annetaan.

Lue lisää Valmentaja-lehdestä 4/2021, jossa oli laajempi juttu Juha Sauramasta, hänen poikansa valmennuksesta, Järvenpään Kehäkarhuista ja Järvenpäässä syyskuussa järjestetystä ammattilaisten titteliottelusta.