Lokakuun valmentaja: Jussi "Nalle" Viljanen

15.11.2019

Tänä vuonna 500 naisten Superpesis-ottelua täyteen ykköspelinjohtajana saanut Jyväskylän Kirittärien Jussi ”Nalle” Viljanen on lokakuun valmentaja. Intohimoisen pesäpallovalmentajan vuoden kruunasi kahdeksas Suomen mestaruus.

Kuva: Jyrki Röppänen Foto-Antti 

Viljanen aloitti pelinjohtajauransa Kirin D-poikien joukkueessa jo vuonna 1986 ollessaan vasta 16-vuotias. Superpesistasolla pelinjohtajana Viljanen nähtiin ensimmäistä kertaa vuonna 1994 Jyväskylän Kirin naisten joukkueessa. Uransa aikana Viljanen on luotsannut naisten Superpesiksessä Kirin lisäksi Porin Pesäkarhuja ja Kirittäriä. Miesten joukkueissa hän on toiminut pelinjohtajana Pattijoen Urheilijoissa ja Jyväskylän Kirissä.

Viljanen tunnetaan pelinjohtajana, jolla on erityisen hyvä taktinen silmä. Lajin taktisuus on kiehtonut valmentajaa aina ja se onkin yksi syy, miksi palo pelinjohtajan tehtäviin aikanaan syttyi. Suuri rakkaus lajia kohtaan on pitänyt Viljasen vaikeinakin aikoina mukana pesäpallossa. Viljanen myöntää, että reilun 30-vuotisen valmennusuransa aikana ei juuri lomia olla pidetty.

- Valmentaminen vie paljon aikaa, mutta myös antaa paljon takaisin. Kyllä siinä on vaimolla ollut kärsivällisyyttä. Ei tässä vuotta 2017 lukuun ottamatta ole vuosien varrella kauheasti kesälomia pidetty.

Lähes kaiken naispesäpallon parissa saavuttanut pelinjohtajalegenda ei haikaile takaisin miesten valmennukseen. Hän näkee, että tärkeintä on aina löytää sellainen projekti mihin on intohimoa lähteä. Viljanen ei pidä itseisarvona valmentaako miesten vai naisten joukkuetta.

- Monesti kysytään, haikailenko takaisin miesten puolelle. Kyselyjä on tullut, mutta osaan olen saman tien näyttänyt ruksia. Joskus olen neuvotellut pidempään, mutta ei olla sitten päästy sopimukseen.

Viljanen ei kuitenkaan poissulje ajatusta siitä, että valmentaisi vielä joskus miehiä kiinnostavan projektin tullessa eteen.

Viljanen on saavuttanut paljon, mutta painottaa, että onnistumisiin hän on aina tarvinnut hyvän tiimin ympärilleen. Hän mainitsee muun muassa Jyväskylän Kirin mestarijoukkueen valmennustiimin vuosilta 1994-1997, jolloin hän saavutti yhden pronssi- ja kaksi kultamitalia. Viljanen toimi silloin pelinjohtajana ja vastasi yhdessä valmennuksesta Riitta Jalosen kanssa. Sami Kalaja huolehti fysiikkavalmennuksesta ja joukkueenjohtajana oli Jari Ahola.

- Muiden pitkä kokemus ja kova ammattitaito auttoi minua suunnattomasti urani alussa.

Valmentajana Viljanen sanoo olevansa vaativa ja suorasanainen. Hän mainitsee myös, että luottamus ja huumori ovat tärkeitä asioita. Vahvuutenaan hän pitää sitä, että osaa myöntää, jos joku asia ei toimi.

- Vaikka vuosikymmenet ovat vaihtuneet, niin oma persoona on säilynyt valmentajana. Perusperiaate on, että saa olla omana itsenään.

Valmentaja idolia Viljasella ei ole koskaan ollut, vaan hän on tehnyt asiat omalla tyylillään.

- Seuraan ja kuuntelen kyllä muita valmentajia varsinkin lätkän ja pesiksen puolelta. Jonkun verran olen lukenutkin kirjoja, mutta ei voi sanoa, että olisi koskaan ollut ketään idolia. Välillä on hyvä päivittää omia ajatuksia ja imeä muista lajeista uusia ideoita omaan tekemiseen.

Viljaselle on valmennusuransa aikana kertynyt paljon hienoja muistoja. Jokaisella mestaruudella on oma tarinansa, mutta pesis on vuosien saatossa tuonut myös paljon hyviä ystäviä.

- Jos pitää näin kornisti sanoa, niin se on hienointa, että on saanut kavereita pelaajista, taustatahoista ja muiden joukkueiden pelinjohtajista.

Peliä edeltävistä rituaaleista kysyttäessä Viljanen myöntää olevansa viimeisen päälle taikauskoinen.

- Kyllä sitä tulee säännöllisesti We Are the Championsia kuunneltua, haen siitä virtaa. Johdan peliä shortsit päällä säällä kuin säällä. Pudotuspelien aikana niin kauan kuin tulee voittoja, niin en pese vaatteita.

Viljasen lähitulevaisuuden näkymät ovat selkeät. Hän jatkaa Kirittärien pelinjohtajana kaksivuotisella sopimuksella. Lisäksi Jyväskylän Urheiluakatemia, Suomen Pesäpalloliitto ja Kirittäret käynnistävät yhteistyössä pesäpallon urheiluakatemiatoiminnan, jossa Viljanen toimii vastuuvalmentajana yhdessä Perttu Hautalan kanssa.

Viljasta harvemmin kutsutaan Jussiksi, sillä hänet tunnetaan nimellä Nalle. Viimeiseksi, mistä nimi Nalle tulee?

- Se oli ensimmäinen sana, jonka opin sanomaan ja sen jälkeen on Nalleksi aina kutsuttu.