Lokakuun valmentaja: Markku Kanerva

30.10.2018

Keneltäkään suomalaista jalkapalloa seuraavalta ei ole jäänyt huomaamatta Suomen miesten maajoukkueen eli Huuhkajien voitokkaat esitykset uudessa kilpailumuodossa Kansojen liigassa. Markku ”Rive” Kanervan astuttua päävalmentajaksi, on maajoukkueessa tapahtunut jotain, joka on saanut aikaan suunnanmuutoksen kohti menestystä. Suomi on piikkipaikalla Kansojen liigan lohkossaan, puhtaalla pelillä ja maalierolla 5-0. Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva onkin valintamme lokakuun valmentajaksi.

Kansojen liiga pelataan kaudella 2018–19 ensimmäistä kertaa. Uudella turnauksella on kaksi merkittävää tarkoitusta. Sen myötä eurooppalaiseen maajoukkuefutikseen on saatu lisää kilpailullisesti tasaisia kamppailuita, kun maat kohtaavat joukkueita, jotka ovat rankingissa samalla tasolla. Samalla Kansojen liiga tarjoaa toisen reitin jalkapallon EM-turnaukseen.

Suomi on tällä hetkellä Kansojen liigassa lohkonsa ykkönen ja tarvitsee kahdesta jäljellä olevasta ottelustaan Unkaria ja Kreikkaa vastaan vain pisteen voittaakseen oman lohkonsa. Aikaisemmat ottelut Unkaria (maailman rankinlistan 55.) ja Kreikkaa (42.) vastaan kotona Suomi voitti. Unkari kaatui Tampereella 1-0 ja samalla stadionilla Kreikkakin nujertui 2-0.

Syksyllä 2016 MM-karsintojen alussa Suomi sai poistua kentältä hävinneenä joukkueena ottelusta toiseen. Kanervan siirryttyä päävalmentajaksi suunta kääntyi vuoden 2017 keväällä, jolloin Suomi (nyt maailman rankinglistalla 56.) pelasi ensin maaliskuussa tasapelin Itävaltaa (24.) ja samoin syksyllä Turkkia (38.) ja Kroatiaa (4.) vastaan. Islantikin (36.) kaatui. Suunnanmuutos Kanervan mukaantulon myötä tuli kuitenkin valitettavasti MM-kisoja ajatellen liian myöhään.

Markku Kanerva on koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri. Gradunsa hän teki jalkapallotekniikan kehityksestä, jossa hän halusi vastustaa vallalla ollutta käsitystä, että ”pelaamalla oppii parhaiten”. Hän sai toivotun tuloksen: tekniset jalkapallotaidot kehittyvät harjoittelemalla.

Opettajana toimiessaan vuonna 2004 Kanerva sai tarjouksen pestistä alle 21-vuotiaiden maajoukkuevalmentajana ja hän johdatti joukkueensa nuorten EM-kisoihin 2009. Sellaista ei ollut aikaisemmin tapahtunut ja tämä huomioitiin urheilutoimittajien äänestyksessä Vuoden Valmentajan tittelillä 2009. Suomen Valmentajat oli palkinnut hänet edellisenä vuonna Vuoden Urheiluteko -kategoriassa omalla palkinnollaan.

Kanerva on sanonut tämän vuoden kesäkuussa julkaistussa Yliopisto-lehden haastattelussa, että niin koululuokkaan kuin joukkueeseenkin pitää luoda oppimista edistävä positiivinen ilmapiiri, jossa luottamuksella ja rehellisellä vuorovaikutuksella on avainasema. Luottamus auttaa hänen mukaansa silloinkin, kun peli ei kulje. Kanerva käyttää valmentamisessaan toimintatapoja, jotka ovat Huuhkajille uusia ja ne ovat saaneet aikaan hienon voittoihin johtavan yhteishengen. Rento ja iloinen luottamuksen fiilis välittyy jopa mediassa julkaistuissa kuvissa – valmentajaa myöden.

Jalkapallo on noussut jo nyt uudenlaisen hypetyksen kohteeksi, lentopallon ja koriksen tapaan. Mihinkähän tämä Rivelution johtaakaan?

Parhainta menestystä Rivelle ja joukkueelle!

Lähteet:

Palloliiton maajoukkuesivut ja Ylen Urheilusivut

https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/opetus-ja-opiskelu/jalkapallomaajoukkueen-valmentaja-markku-kanerva-voisimme-olla-maailman-parhaita-ryhmahengessa