Lokakuun valmentaja: Petteri Nykky

6.11.2020

Lokakuun valmentaja on todellinen monitoimimies salibandy- ja golfvalmentaja Petteri Nykky. Suomen miesten salibandymaajoukkueen päävalmentajana paremmin tunnettu Nykky on jo vuosia valmentanut myös suomalaisia golffareita. Lokakuussa Nykyn henkilökohtainen valmennettava Matilda Castren voitti Yhdysvaltojen naisten kakkoskiertueen Symetra-tourin kilpailun ja nousi maailmanlistalla Suomen ykköspelaajaksi.

Suomen miesten salibandymaajoukkueen kolmesti MM-kultaan luotsannut Nykky jatkaa maajoukkueen päävalmentajana vuoden 2022 loppuun asti, mutta aloittaa tammikuussa myös Golfliiton maajoukkue- ja liittovalmentajana miesten ja poikien puolella. Lisäksi hän toimii Matilda Castrenin sekä Ursula Wikströmin ja Noora Komulaisen henkilökohtaisena valmentajana.

Mestarivalmentaja kertoo olevansa onnekas, kun saa valmentaa kahden suuren intohimonsa parissa. Golfvalmentajana pitkäjänteisen työn tulos Castrenin kohdalla alkaa näkyä. Lähes kymmenen vuotta Castrenia valmentanut Nykky suhtautuu maltillisesti, mutta ylpeänä valmennettavansa viimeaikaisiin saavutuksiin. Hän painottaa arjen hyvää työtä, jonka seurauksena tulosta syntyy vääjäämättä aina jossain vaiheessa.

Jo vuodesta 1979 valmentamisen aloittanut Nykky tietää, että valmentajan ammatista ei koskaan valmistu. Kokenutta valmentajaa motivoi jatkuva oppiminen ja ihmisten auttaminen.

- Haluan auttaa urheilijaa löytämään oman soundin tekemiseen ja sitä kautta kehittymään. Juice Leskistä lainaten ”Jotka osaa, tekee mitä vaan, jotka ei ryhtyy opettamaan”, nauraa Nykky.

55-vuotias Nykky toteaa olevansa valmentajaksi vielä nuori poika. Omien sanojensa mukaan esimerkiksi ihmistuntemuksen, motiivien ja rutiinien opettelun suhteen hän on vielä lähtökuopissa.

Valtava intohimo ja uteliaisuus valmentamiseen on vienyt Nykkyä eteenpäin uralla, mutta ripaus tuuria on tarvittu myös matkan varrella.

- Olen uskaltanut ottaa ympärilleni hyviä tyyppejä, jotka ovat auttaneet. Kollegoita, mentoreita ja ihmisiä yli lajirajojen, jotka ovat mahdollistaneet menestymisen. Olen onnekas, kun saan toimia toisten ihmisten kanssa.

Lopuksi vielä Nykyn terveiset nuorille valmentajille ja valmentajan polun alussa oleville.

- Olkaa uteliaita, uskokaa omaan tekemiseen, hakekaa osaavia ihmisiä ympärillenne, kyselkää, lukekaa paljon ja tehkää töitä sen eteen, että kehitytte.

Petteri Nykky on valittu Suomen Valmentajien Vuoden Valmentajaksi joukkuelajeissa vuonna 2010.