Maaliskuun valmentaja: Risto Meronen

6.4.2020

Eva Wahlströmin pitkäaikainen valmentaja Risto Meronen on valinta maaliskuun valmentajaksi. Kaksikon yhteistyö alkoi noin kymmenen vuotta sitten, kun Wahlström oli toipumassa vakavasta sairastumisestaan, mutta himoitsi edelleen nyrkkeilyn jatkamista. Meronen lupautui tuolloin Wahlströmin valmentajaksi maailmanmestaruuteen saakka. Kuitenkin hyvän yhteistyön, saavutettujen tulosten sekä urheilijan maanittelun seurauksena kaksikon välisiä valmennuksen aamukahveja juotiin Ruskeasuon hallilla vielä muutama vuosi ammattinyrkkeilyn MM-mestaruuden 2015 jälkeenkin.

Nyrkkeily on Merosen sanoin vaarallinen laji – ihmisiä on kuollut ja vammautunut nyrkkeilykehään. Hänen valmennusfilosofiansa lähtee siitä, että urheilijaa tulee suojata mahdollisimman paljon. Pyrkimys vammoja välttävään taitonyrkkeilyyn on ajatuksena täysin päinvastainen, kuin mitä nyrkkeilystä lajina perinteisesti ajatellaan, ja mitä suuri yleisö odottaa.

- Nyrkkeilyssä pitäisi puhua myös siitä, että vaikka voittaisit paljon mitaleita, mutta urheilu-uran jälkeen sinulle ei jää mitään, olet häviäjä. Voittajia ovat ne, jotka ovat ehkä voittaneet vähemmän mitaleita, mutta voivat vielä uran jälkeen olla iloisia siitä, mitä eväitä elämään ovat saaneet nyrkkeilystä, valmentaja pohtii.

Risto ”Ripa” Meronen on vaatimaton mies ja halunnut pysytellä taka-alalla. Valmennuksessaan hän on osoittanut valtavaa osaamista, koska valmennettavana on ollut vakavia sairauksia ja vammoja kokenut, mutta silti fysiikaltaan huippukuntoinen urheilija. Kysymykseen siitä, minkä Meronen uskoo olevan suurin tekijä siihen, että valmennus johti niin hyvään lopputulokseen, hän vastaa:

- Evan persoona. Hän teki kaikki harjoitukset aina niin hyvin kuin vain voi. Hän ei koskaan myöhästynyt harjoituksista, paitsi kerran, kun sai ylinopeussakot, mutta silloinkin ilmoitti myöhästyvänsä. Maaninen harjoittelija on hänestä lievä ilmaus. Asennetta kuvaa hyvin se, että saatuaan keuhkoveritulpan hän halusi harjoitella jo heti seuraavana päivänä. Lääkäri oli sanonut, että voi elää ihan normaalisti, urheillakin, mutta iskuja ei saa ottaa vastaan. Niinpä tehtiin muuta.

Merosen kanssa jutustellessa tulee juuri sellaiseen johtopäätökseen, joka myös välittyy Helsingin Sanomien sivuilla julkaistussa Eva Wahlströmin Nyrkkeilijän testamentti -kirjoituksessa. Valmennussuhteesta kuvastuu keskinäinen kumppanuus, jossa molemmat ovat olleet sitoutuneena 100-prosenttisesti, luottamus siihen, että molemmat pyrkivät hyvään lopputulokseen ja yhteinen ilo siitä, että heidän tinkimätön työnsä on tuottanut tulosta.

Nykyinen Suomen Nyrkkeilyliiton lajipäällikkö Pekka Mäki kuvaa Risto Merosen ja Wahlströmin valmentaja-urheilija -suhdetta loistavaksi esimerkiksi sitkeästä yhteistyöstä. Mäki toimi Eva Wahlströmin promoottorina ennen manageri Jukka Virtasta ja oli samoihin aikoihin mukana myös hänen valmennuksessaan. Vuoden 2018 loppupuolella Meronen siirtyi eläkkeelle valmentamisesta ja hänen ja Wahlströmin valmennussuhde päättyi. Evan valmentajana uran loppuun saakka toimi Risto Juvonen.

Huippu-urheilua seuraava yleisö sai alkuvuonna uutiset kolmen kansainvälisesti erittäin menestyneen ja upean suomalaisen urheilijan lopettamispäätöksistä. Painija Petra Ollin, ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräisen ja Eva Wahlströmin huippu-urheilijan urat ovat historiaa. Kaikkien taustalta löytyy pitkä urheilija-valmentajasuhde, joista kuukauden valmentajiksi on jo aikaisemmin nimetty Ollin valmentaja Ahto Raska ja Mäkäräisen valmentaja Jarmo Punkkinen.