Maaliskuun valmentaja: Marjukka Suihko

12.4.2023

Maaliskuun valmentaja Marjukka Suihko on valmentanut aitajuoksija Reetta Hursketta yli 17 vuotta. Kaksikon pitkäjänteinen yhteistyö huipentui yleisurheilun EM-hallikisoissa Istanbulissa maaliskuussa, kun Hurske voitti kultaa 60 metrin aitajuoksussa Suomen ennätystään sivunneella ajalla 7,79.

Marjukka Suihko harrasti ja kilpaili nuorena yleisurheilussa itsekin, päälajeja olivat ottelut ja 800 metrin juoksu. Oma aktiiviura päättyi aikanaan opiskeluiden ja perheen perustamisen tähden.

Suihkon ja Reetta Hurskeen yhteinen taival alkoi jo vuonna 2005. Sitä ennen ei Suihkolla ollut kokemusta valmentamisesta eikä silloin 10-vuotiaalla Hurskeella aitajuoksusta.

- Tampereen Pyrintö tarvitsi valmentajia, kun yleisurheilukoulussa oli iso ryhmä lapsia. Suostuin ohjaajaksi, kun halusin auttaa ja myös omat tyttäreni Vera ja Ella urheilivat”, Suihko kertaa kaiken alkua.

Valmennus alkoi kiinnostaa Suihkoa entistä syvällisemmin. Hän suoritti valmentajatutkintoja Suomessa ja kävi kursseja myös ulkomailla.

- Niistä sain hyvät perustiedot valmentajana toimimiseen. Kaikista parasta oppia olen kuitenkin saanut vuosien varrella muilta suomalaisilta ja ulkomaalaisilta valmentajilta kansainvälisten leirien ja kilpailujen yhteydessä, Suihko sanoo.

Suihkon ja Hurskeen kehitys on kulkenut käsi kädessä. Ystävyys, luottamus toiseen ja keskinäinen vuorovaikutus ovat syventyneet samaa tahtia kuin vaatimukset huippu-urheilun kannalta ovat kasvaneet.

Ainutlaatuisesta ihmislähtöisestä ja nykyään jo kahden aikuisen välisestä valmennussuhteesta saatiin loistava esimerkki Istanbulissa, kun kaksikko kohtasi toisensa ensimmäisen kerran areenan uumenissa EM-kultajuoksun jälkeen.

Kummankin silmäkulma kostui liikutuksesta, kun vuosien yhteinen matka ja tinkimätön työ toi ansaitun palkinnon.

- Tätä yhteistyötä on tehty niin pitkään. Olen ikuisesti kiitollinen siitä, että Marjukka on viitsinyt käyttää omaa vapaa-aikaansa minun urheilu-uraani, Hurske kiitteli valmentajaansa. Ja hehkutti perään:

- Me tunnemme toisemme niin hyvin. Ollaan vähän niin kuin kasvettu tähän urheiluun ja opittu siitä. Me olemme yhtä kilpailuhenkisiä. Onneksi olen löytänyt tuollaisen valmentajan!

Suurempaa ja lämminhenkisempää tunnustusta ei urheilija voi valmentajalleen antaa.

Kun päätyökseen Pirkkalan yhteislukion rehtorina ja matematiikanopettajana toimiva Suihko puhuu valmentamisesta, hänestä huokuu vahva usko hänen ja Hurskeen yhteiseen päämäärään.

Suihko osaa sekä opettajana oppilailleen että valmentajana Hurskeelle neuvoa, että näin tämä yhtälö ratkaistaan.

- Persoonana olen rauhallinen ja analyyttinen. En lähde suin päin kaikkeen kuulemaani tai näkemääni mukaan. Mietin ensin, mikä on valmentamiseni kannalta järkevää, mutta osaan myös tarvittaessa heittäytyä, Suihko kuvailee toimintatapaansa.

Hurske, 27, on urheilijana parhaassa iässä – ja näkymät kohti kesää ovat herkulliset. Hurskeen Joensuussa 2019 juoksema 100 metrin aitojen ennätys 12,78 kirjoitetaan erittäin todennäköisesti uusiksi.

- Tuolla hallikauden vauhdilla varmasti. Jos vain terveyttä riittää, juoksu kulkee kovaa loppuun saakka pidemmälläkin matkalla. Sitä ei kenenkään kannata epäillä, Suihko sanoo.

Hurskeen EM-kulta on saanut laajasti huomiota ja ansaittua hehkutusta mediassa. Suomen Valmentajien Kuukauden valmentaja -valinta on yksi osoitus saavutuksen arvostuksesta lisää.

- Mielenkiintoista, miten kaikki tapaamani ihmiset ovat kokeneet Reetan kultajuoksun sykähdyttäväksi hetkeksi. Ihmisiltä, joita en ole nähnyt vuosiin, on tullut onnitteluviestejä. Tai ne ihmiset, joita olen yleensä vain tervehtinyt, tulevat nyt henkilökohtaisesti juttelemaan, Suihko sanoo.

Lisää valmentaja Marjukka Suihkon ajatuksista ja Reetta Hurskeen EM-kultajouksuun liittyvistä taustoista voit lukea Valmentaja-lehdestä 2/2023, joka ilmestyy viikolla 15.

Teksti: Jussi Heimo
Kuva: SUL