Maaliskuun valmentaja: Mikko Wendelin

29.3.2018

Kuukauden valmentajaksi on valittu paralumilautailua valmentava Mikko Wendelin. Hänen valmennettavansa Matti Suur-Hamari voitti Pyeongchangissa kultaa lumilautacrossissa ja pronssia banked slalomissa.

Suur-Hamarin lisäksi Wendelin valmentaa myös naisten ykköslaskijaa, Hollannin Bibian Menteliä, joka voitti paralympiakultaa molemmissa lajeissa. Wendelinin valmennettaviin kuuluvat myös Matti Sairanen, Merijn Koek Hollannista ja Daniel Wagner Tanskasta. Kansainvälinen valmennuskuvio mahdollistaa Wendelinin toimimisen täysipäiväisenä valmentajana.

Wendelin on toiminut Suur-Hamarin valmentajana vuodesta 2014 lähtien ja yhteistyön tuloksena Suur-Hamarista on tullut nopeasti maailman eliittiä. Tästä osoituksena Suur-Hamari voitti vuonna 2017 kahden laskemansa lajin maailmanmestaruuden. Nopean kehityksen salaisuutena on valmentajan kova vaatimustaso harjoituksissa. Hän haastaa Suur-Hamarin harjoittelemaan ratoja, joissa on vammattomien puolen kisojen vaikeusaste.

Wendelinin aktiiviura kansainvälisen tason crossilaskijana päättyi vuonna 2005. Valmentaminen oli hänen mielessään jo silloin, vaikka vasta hiljattain siitä on tullut hänelle ammatti. Ennen Suur-Hamarin valmentajaksi ryhtymistä hän valmensi lumilautailun puolella satunnaisesti, sekä oli mukana koskimelonnan maajoukkueen valmennuksessa.

- Urheilu ja varsinkin lumilautailu on antanut minulle hirveän paljon ja olen aina elänyt laskemiselle. On hienoa mitä olen lajilta saanut ja mitä oppinut lajin parissa. Haluan antaa sitä tietoa eteenpäin.

Valmentajana Wendelin kuvailee itseään armottomaksi, raa’aksi ja hyvin suoraksi. Hänen valmennustyylinsä on toiminut hänen nykyisten valmennettaviensa kanssa. Se, että tuntee valmennettavansa hyvin, auttaa valmentajaa.

- Tiimi on pieni ja se merkitsee sitä, että pystyn keskittymään heihin henkilöinä ja valmentamaan yksilöllisesti. Tunnen laskijani todella hyvin ja meillä on loistava yhteishenki meidän tiimissä. Pyrin siihen, että valmennus palvelee henkilön tarpeita.

Hän painottaa kuitenkin sitä, että laskemisesta täytyy osata nauttia ja pitää hauskaa.

- Pyrin pitämään huolta siitä, että valmennettavani tekevät sitä omasta tahdostaan ja haluavat käydä laskemassa muutenkin kuin, että he kävisivät pelkästään treeneissä. Vaikka käydään laskemassa huvikseen, niin aina kuitenkin pyritään kehittymään.

Wendelin haluaa kehittää ja rakentaa omaa ammattitaitoaan ja sanookin, että oppii jatkuvasti urheilijoilta yhtä lailla kuin urheilijat häneltä. Aiemmin hoitoalalla toiminut ja urheilupsykologiaa opiskellut Wendelin tähtää valmentamisessa kehityskaaren jatkumiseen ja haaveena on joskus suorittaa Jyväskylässä tai Rovaniemellä myös ammattivalmentajan tutkinto.

- Valmentaminen on sellaista, että siinä ei koskaan tule valmiiksi. Aina pystyy kehittymään, oppimaan ja tekemään itseään paremmaksi.

Yhtenä menestymisen avaintekijänä Wendelin näkee sen, että on pyrkinyt rakentamaan valmentamistaan systemaattisesti ja pitkäjänteisesti. Esimerkiksi Suur-Hamarin kanssa jokaiselle vuodelle on asetettu tietty teema, jota viedään eteenpäin.

- Totta kai harjoitellaan kaikkia osa-alueita, mutta on painotettu tiettyihin alueisiin tietyllä aikajaksolla ja sitten taas siirrytty seuraavaan.

Valmentaja antaa kehuja valmennettavilleen ja pitää itseään onnekkaana päästessään valmentamaan lahjakkaita urheilijoita, joilla on erittäin vahva tahto ja halu menestyä. Hän painottaa myös henkisen vahvuuden tärkeyttä.

- Nopeita harjoittelijoita on maailma täynnä, mutta se, että saa itse kilpailuhetkessä urheilijoista parhaan irti, niin se on ollut oppimisen paikka. Olen pyrkinyt siihen, että voin henkisesti auttaa siinä hetkessä, silloin kun sitä tarvitaan.

Wendelinin tavoitteet valmentamisen suhteen ovat maltilliset ja tärkeintä on kehittää urheilijoita. Hän on kiitollinen saadessaan tehdä töitä hienojen ihmisten kanssa.

- On todella mahtavaa, että tulee paralympiamitaleja, mutta kyllä tässä tehdään urheilijalle sitä työtä. Aina kun näen, että urheilijat kehittyvät ja edistyvät, niin se on palkitsevinta, oli sijoitus sitten ensimmäinen tai kymmenes. Totta kai mielelläni teen tällä tasolla valmentamista ja toivottavasti tulisi menestystä jatkossakin.

Wendelinin tulevaisuuden kuviot ovat tällä hetkellä vielä auki. Kiinnostusta on jatkaa nykyisiä valmennuspestejä, vaikka kyselyjä on tullut muualtakin kuin paralumilautailun piiristä.

- Neuvotteluja käydään kevään aikana asian suhteen. Mukavaa olisi jatkaa valmentajan hommissa.