Marraskuun valmentaja: Atte Juuti

12.12.2023

Suomalaisen salibandyn parissa yli 30 vuotta toiminut Atte Juuti on marraskuun kuukauden valmentaja. Juuti on salibandyn nuorten olympiavalmentaja (NOV) ja työskentelee lajivastaavana Turun seudun urheiluakatemiassa.

Kuva: Erika Rautiainen

Puhelimeen vastaa hyväntuulinen mies, joka on juuri saapunut kotiin aamupäivän harjoituksista. Valinta kuukauden valmentajaksi saa valmentajan iloiseksi.

- Kiitos, arvostan kovasti valintaa. Pääsen hienoon valmentajajoukkoon, jotka ovat saaneet tämän kunnian.

Savonlinnasta kotoisin oleva Juuti ajautui lajin pariin 90-luvun alussa. Muun muassa hiihtoa ja jalkapalloa harrastanut Juuti pisti kaveriporukalla salibandypelit pystyyn.

- Pelattiin salibandya sekaporukalla. Oli hiihtäjiä, jalkapalloilijoita ja jääkiekonpelaajia. Perustettiin Savonlinnaan seura nimeltä Top Team.

Juuti kertoo, että Mika Muukkonen (Naisten salibandymaajoukkueen päävalmentaja -99) oli suuri tuki hänelle valmentajauran alussa. Muukkosen oppeihin hän pääsi vuonna 1996.

Monen ikäisiä pelaajia ja eri tasoisia joukkueita valmentanut Juuti on nähnyt lajin hurjan kasvun ja kehityksen.

- Nykypäivän lapset syntyvät maila kädessä ja kasvavat salibandyyn. Lajin taitovaatimukset, vauhti ja urheilullisuus on mennyt isosti eteenpäin. Tekeminen on ammattimaisempaa nykyisin.

Juuti on ollut mukana kehittämässä salibandya valmentajana, opettajana ja lajiliiton työpestien kautta. Hänen aloitteestaan salibandy lisättiin valmennuslajiksi Aurajoen urheilulukioon vuonna 2001.

Turkulaistunut Juuti pitää vahvuutenaan kokonaisvaltaisen valmennuksen osaamista. Turun seudun urheiluakatemian tiimissä vuodesta 2013 saakka työskennellyt Juuti on rakentanut akatemiaan omaa polkua salibandyn pelaajille. Työ ei ole pelkästään valmentamista, vaan Juutin toimenkuvaan kuuluu urheilijoiden arkirytmin suunnittelu niin, että opiskelu ja harjoitukset saadaan sovitettua yhteen urheilijan jaksamisen ehdoilla tavoitteita unohtamatta.

- On hienoa olla mukana tärkeässä roolissa auttamassa nuoria ja taitavia salibandynpelaajia kasvamaan huippu-urheilijoiksi. Kaksoisuran rakentaminen vaatii paljon niin urheilijalta kuin myös minulta. Kaikkien palojen yhteensovittaminen ei ole ihan helppoa.

Juuti toteaa, että valmentaminen ei ole aina ruusuilla tanssimista ja vaikeitakin hetkiä on ollut. Intohimo on kuitenkin ohjannut häntä valmentajana.

- Haluan aidosti oppia tuntemaan urheilijat. Aina voi olla parempi valmentaja ja ihmistuntija. Valmentajana olen vaativa, mutta välittävä. Vuosien varrella on tullut kutsua entisten valmennettavien häihin jne. Tuntuu hyvältä, että saa arvostusta ihmisenä, eikä pelkästään valmentajana. Totta kai myös onnistumiset palkitsevat ja tuovat tyydytystä valmentajana työskentelemiseen.

Pitkään uraan mahtuu paljon, mutta kysyttäessä mieleenpainuvinta muistoa salibandyn saralta, ei Juutin tarvitse kauaa miettiä.

- Kyllä se on vuonna 1999 voitettu Suomen salibandyhistorian ensimmäinen maailmanmestaruus. Voitettiin naisten kanssa Ruotsissa mestaruus. Oli kunnia olla siinä joukkueessa apuvalmentajana. Sen muistaa niin pitkään, kun muisti pelaa, nauraa Juuti.