Marraskuun valmentaja: Huuhkajien taustatiimi

12.12.2019

Marraskuun valmentajaksi on valittu Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen taustatiimi. Päävalmentaja Markku Kanervan johdolla Huuhkajat tekivät historiaa etenemällä ensimmäistä kertaa arvokisoihin. Suomen jalkapalloyhteisölle Huuhkajien pääsy EM-kisoihin oli sukupolvien unelma, josta haaveiltiin pitkään.

Jalkapallomaajoukkueen upeassa kasvutarinassa Kanerva rakensi joukkueen, jossa on hyvä yhteishenki ja avoin ilmapiiri. Joukkue on sitoutunut ja sillä on itseluottamusta sekä kunnianhimoa. Mikä tärkeintä Kanerva on osannut valita taustaryhmäänsä henkilöitä, jotka tasapainottavat hänen työtään. Joukkueen taustoihin Kanervan lisäksi kuuluvat apuvalmentajat Mika Nurmela ja Kari Martonen, videoanalyytikko Henri Lehto, vastustajia analysoiva ottelutarkkailija Toni Korkeakunnas, maalivahtivalmentaja Antti Niemi, huoltaja Jari Parikka, lääkäri Heikki Kinnunen, fysioterapeutti/valmentaja Jari-Pekka Keurulainen, fysioterapeutti Paavo Leiramo, osteopaatti Hannu Kanerva, tiedottaja Timo Walden ja joukkueenjohtaja Lennart Wangel.

Päävalmentajat, pelaajat ja taustahenkilöt ovat vaihtuneet vuosikymmenten saatossa, mutta Jari-Pekka ”Gene” Keurulainen on pysynyt vuodesta toiseen maajoukkueen palveluksessa. Hän on ollut eri tehtävissä maajoukkueessa jo 27 vuoden ajan. Kanervan taustatiimissä 63-vuotias Keurulainen toimii fysioterapeuttina sekä valmentajana. Hän onkin oikea henkilö kuvailemaan menestystä tuonutta joukkuetta ja sen taustatiimiä.

Keurulaiselle itselleen vuosi oli lähestulkoon lottovoitto. EM-kisapaikan lisäksi maajoukkueen luottomies palkittiin erityisen positiivisesta ja merkittävästä suomalaisen jalkapalloilun hyväksi tehdystä työstä jaettavalla erikoispalkinto Captain's Ballilla.

- Onhan se kiva, kun arvostetaan ja hyvä tunnehan siitä tulee. Tänä vuonna, kun kaikki meni vielä nappiin ja vihdoin päästiin kisoihin. Olen kyllä tosi tyytyväinen.

Keurulainen allekirjoittaa sen, että Huuhkajien menestys on monen asian summa. Hän toteaa, että mitään poppakonsteja ei ole, mutta on onnistuttu saamaan hyvä kokonaisuus kasaan.

- Ensinnäkin joukkueessa ei ole maailmanluokan tähtiä, vaan se on hyvin tasapainoinen joukkue. Kaikki tekevät töitä yhteisen tavoitteen eteen.

Kokenut konkari kehuu päävalmentaja Kanervan luomaa hyvää joukkuehenkeä. Toisten kunnioittaminen ja kannustaminen näkyy koko joukkueessa. Keurulainen mainitsee, että onnistumiset ovat ruokkineet itseluottamusta.

- Pelaajien itseluottamus on noussut, jos vertaa aikaisempiin vuosiin. Meillä on aiemmin ollut erinomaisia pelaajia ja nimekkäitä joukkueita, mutta jotenkin se itseluottamuksen puute on jossain vaiheessa näkynyt. Ei olla pystytty voittamaan ratkaisevia pelejä. Nyt on päästy siihen, että pystytään venymään. Uskotaan siihen, että pystytään mihin vaan.

Keurulainen sanoo, että selkeät roolit ja tavoitteet ovat helpottaneet yhteistä toimintaa niin pelaajien kuin taustojenkin osalta.

-  Kaikilla on tiedossa mitä tehdään, mihin pyritään ja miten. Jokainen pelaaja tietää mitä roolissaan tarvitsee. Oma pelityyli pitää sopeuttaa siihen rooliin. Se on toiminut tosi hyvin. On valittu oikeita pelaajia oikeille pelipaikoille, ja se on ollut tärkeä juttu.

Keurulainen toteaa, että työnjako on selkeä myös valmennustiimin osalta. Hän näkee, että asioista puhutaan avoimesti ja jokaiseen luotetaan. Luottamus näkyy muun muassa siinä, että päävalmentaja uskaltaa delegoida tehtäviä valmennustiimille. Keurulainen huomauttaa, että sillä tavalla jokainen kokee olevansa jollain tavalla tärkeä.

- Jokaiselle annetaan sopivasti vapautta ja vastuuta, eikä kuormiteta yhtä liikaa. Kanerva on siinä mielessä erinomainen valmentaja, että hän keskustelee taustojen kanssa ja kysyy mielipiteitä, mutta tekee kuitenkin lopulliset päätökset itse. Tämä on vähän kuin hallituspolitiikkaa, nauraa Keurulainen.

Keurulainen pitää tärkeänä joukkueen avointa ilmapiiriä, jonka vuoksi asioista on helpompi keskustella.

- Tietynlainen avoimuus ja selkeys kommunikoinnissa helpottaa. Pystytään antamaan palautetta suoraan ja jokainen uskaltaa sanoa oman mielipiteensä, jos on tarvis.

Keurulainen jakaa kiitosta kaikille valmennustiimin jäsenille. Hän sanoo, että etenkin pelaajien henkilökohtaisen palautteen antamisen kannalta apuvalmentajina toimineet Nurmela ja Martonen ovat olleet isossa roolissa. Teknologian hyödyntäminen valmennuksessa on ollut Keurulaisen mukaan käänteentekevää. Videoanalyyseistä puhuttaessa hän innostuu.

- Henkka (Henri Lehto) on videoanalyytikkona aivan ylihuippu. Hän pystyy tekemään klipit alta aikayksikön. Häneltä tulee sellainen tietopaketti, joka palvelee joukkuetta tosi paljon. Pelaajien on helpompi hahmottaa mitä parantaa tai miten liikkua kentällä, kun näkee oman esityksensä konkreettisesti videolta, eikä piirretä vaan erilaisia viivoja fläppitaululle, päättää Keurulainen.