Marraskuun valmentaja: Jussi Kohtala

9.12.2021

Marraskuun valmentaja on Jussi Kohtala, ensimmäisenä suomalaisena kartingin maailmanmestaruuden voittaneen Tuukka Taposen taustalla toimiva monitoimimies. Muun muassa Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildh totesi mestaruuden olevan erittäin tärkeä ja kova juttu suomalaiselle moottoriurheilulle, ja ennen kaikkea kuljettajalle ja hänen taustajoukoilleen.

Kuvassa vasemmalta Tuukka Taponen, Jussi Kohtala, Sebastian Lehtimäki ja Alvar Siimesvaara.

Kohtala on viettänyt lähes koko elämänsä karting-varikoilla ympäri maailman. Omalta ajouralta käteen jäi useita SM-mitaleja, joista 5 mestaruutta, sekä viisi PM-mitalia, joista kaksi mestaruutta. Kohtala on myös menestynyt kansainvälisesti ja uran huippuhetkiin kuuluu Formula Super A-luokan MM-osakilpailun 3. sija kaudella 2002. Nykyisin 41-vuotiaan Kohtalan kilpakumppaneita kartingissa olivat muun muassa Kimi Räikkönen, Fernando Alonso ja Heikki Kovalainen.

Kohtala omistaa Suomessa toimivan Kohtala Sports -kartingtiimin, johon Taponen tuli neljä vuotta sitten. Nuoren huippulupauksen taidot eivät jääneet huomaamatta ja Kohtala päätti lähteä vetämään projektia, jossa tavoitteena on tehdä seuraava suomalainen Formula 1-kuski. Vastuu lähes kaikesta siirtyi Taposen vanhemmilta Kohtalalle, joka reissaa 15-vuotiaan Taposen kanssa noin 250 päivää vuodessa.

- Minulla on vastuu projektin etenemisestä ja voidaan sanoa, että olen Tuukan päävalmentaja tai asioidenhoitaja. Vuosien varrelle on mahtunut monia rooleja Tuukan taustalla kuten tiimipäällikkö, ajovalmentaja, datamies, mekaanikko, manageri, kokki, varaisä, varaäiti, ystävä ja kaikkea mahdollista tuolta väliltä, kertoo Kohtala roolistaan.

Kohtala ja Taponen viettävät paljon aikaa Italiassa, sillä 1,5 vuotta sitten Kohtala neuvotteli sopimuksen Italialaisen Tony Kart -tehdastiimin kanssa, jonka alla Taponen ajaa kaikki ulkomaan kilpailut.

Aiemmin Kohtala Sports -kartingtiimi on ajattanut kuljettajiaan ympäri maailmaa, mutta korona-aikana Kohtala Sports on vetäytynyt ajattamaan tiimiään vain Suomessa. Myös ”Tuukka-projekti” on edennyt siihen pisteeseen, ettei aikaa ole enää ollut pyörittää omaa tiimiä ulkomailla.

Kohtala kertoo, että Tuukan kanssa vielä ensi kausi ajetaan kartingia ja sen jälkeen on tarkoitus siirtyä F4-pikkuformuloihin. Valmistautuminen isompiin ympyröihin on jo aloitettu, sillä Kohtala on kasannut Taposen avuksi asiantuntijatiimin. Tiimiin kuuluu oman alansa huippuja, joiden avulla nuorta lupausta työstetään kohti F1-maailmaa. Kohtala painottaa, että autourheilijat etenkin F1-kuskit ovat äärimmäisen kovia urheilijoita.

- Olemme saaneet Tuukan taustalle fysiikan ja psyykkisen puolen valmentajiksi Tommi Pärmäkosken ja Jaakko Ojaniemen sekä formulapuolen ajovalmentajaksi Ossi Oikarisen. Lisäksi olemme rakentaneet Seinäjoelle CF Academy -porukan kanssa F1-tason ajosimulaattorin, jonka rakentamisesta on vastannut Andy Symonds, Kohtala valaisee.

- Vaikka itse tiedän paljon asioita, niin F1-maailman vaatimuksia varten tarvitaan taustalle ihmisiä, jotka ovat oman alansa ammattilaisia. Hienoa, että olemme saaneet näitä kavereita jeesaamaan tässä projektissa. Heistä jokainen on työskennellyt F1-tasolla eri rooleissa, hän jatkaa.

Kun Kohtala puhuu, rakkaus moottoriurheilua kohtaan kuuluu miehen äänestä. Hän pitää suomalaiselle autourheilulle tärkeänä sitä, että suomalaisia kuljettajia nähdään jatkossakin F1-kuljettajina. Kohtala tietää, että F1-kuljettajaksi pääsy vaatii kovaa työtä niin taustoilta kuin urheilijaltakin. Hän on valmistautunut siihen, että pysyy Taposen mukana niin kauan kuin on tarvetta.

- Ollaan viime vuosina saatu yhdessä paljon aikaiseksi. Neljä vuotta olen viettänyt enemmän aikaa Tuukan kanssa kuin kenenkään muun. Olen nähnyt kuinka Tuukka kasvaa. Siinä oppii tuntemaan juniorin aika hyvin. Syntyy luottamussuhde puolin sun toisin, Kohtala kuvailee.

Hän on ylpeä suojattinsa saavutuksista ja uskoo, että tulevaisuudessa päästään vielä pitkälle. Muun muassa Ferrarilla ollaan tietoisia Taposen mahdollisuudesta kasvaa huippukuskiksi.

- Noin nuorena noin korkealla tasolla pärjääviä lahjakkaita autourheilijoita ei ole kauheasti ollut, eikä tule olemaan. Tuukka ja taustaryhmä ovat tehneet kovasti töitä. Näyttöpaikkoja on vaikea saada, mutta kun mahdollisuus on annettu, niin Tuukka on onnistunut, kehuu Kohtala.

Koko elämänsä autourheilulle omistanut Kohtala vertaa työtään karavaanarin elämään. Ympäri maailmaa reissaaminen on hänelle elämäntapa, josta hän nauttii. Tällä hetkellä hän haluaa auttaa Taposta saavuttamaan unelmat ja samalla raivata tietä myös muille tulevaisuuden lupauksille.

Kohtalalla oli haaveena tehdä historiaa voittamalla oman kuljettajansa kanssa kartingin maailmanmestaruus. Se on nyt saavutettu. Mitä seuraavaksi?

- Haluan, että Suomi tunnettaisiin tulevaisuudessakin menestyvistä autourheilijoista. Lajille on tärkeää, että pystytään jotain saavuttamaan. Haluan, että Tuukka Taponen pääsee F1-kuljettajaksi ja voittaa maailmanmestaruuden.