Marraskuun valmentaja: Samuel Fagerholm

18.12.2020

Jalkapallon Kansallisen Liigan joukkueen Åland Unitedin tuplamestaruuteen johdattanut Samuel Fagerholm on valintamme marraskuun valmentajaksi. Kolme kautta joukkueen päävalmentajana toiminut Fagerholm on jokaisella kaudella luotsannut joukkueensa mitaleille. Ahvenanmaalla varttunut 28-vuotias Fagerholm palkittiin Kansallisen Liigan vuoden valmentajaksi 2020.

Fagerholm opiskeli valmentajaksi Tukholman voimistelu- ja urheilukorkeakoulussa. Vuonna 2017 hän tuli Maiju Ruotsalaisen apuvalmentajaksi Åland Unitediin. Kaudella 2018 nuori valmentaja otti vastuun päävalmentajana, kun Ruotsalainen siirtyi pois Ahvenanmaalta. Kolme vuotta sitten asetettu tavoite on nyt saavutettu ja Fagerholm siirtyy päävalmentajaksi Umeå IK:hon.

Puhelimen päästä tavoitettu Fagerholm kertoo, että Åland Unitedin kanssa yhdessä kuljettu matka on opettanut paljon niin valmentamisesta kuin jalkapallostakin. Fagerholm sanoo, että on hienoa nähdä kuinka joukkue ja pelaajat kehittyvät. Valmentajana hän haluaa tuoda ihmisiä yhteen, inspiroida, motivoida ja luoda uskoa pelaajiin. Joukkueen yhteisen tavoitteen saavuttamisen eli Suomen mestaruuden lisäksi Fagerholm pystyi kaudella 2020 auttamaan myös yksilöitä eteenpäin. Hän mainitsee, että yksi joukkueen onnistujista oli puolustaja Anni Miettunen.

- Anni teki kovasti töitä ja kehittyi valtavasti. Lopulta hänet valittiin Kansallisen Liigan parhaaksi pelaajaksi ja puolustajaksi.

Vaikka Fagerholm kertoo olevansa kilpailuhenkinen, niin voittaminen jalkapallossa ei ole kaikki kaikessa. Urheilullisten tavoitteiden lisäksi myös pelikentän ulkopuolisilla asioilla on merkitystä. Hänelle tasa-arvoasiat ovat todella tärkeitä. Fagerholm huomauttaa, että tietoisuutta naisjalkapallosta tulisi edistää, jotta naisille voitaisiin tarjota paremmat edellytykset toimia jalkapalloilijoina.

Pieneen ja kauniiseen kaupunkiin Uumajaan uusien haasteiden pariin Fagerholm lähtee innoissaan. Mestarivalmentajalla on jo riittänyt kiireitä uuden joukkueensa kanssa ja Ruotsiin hän muuttaa perheineen heti joulun jälkeen.

- Joukkue on melkein kasassa, mutta paljon on mennyt aikaa pelaajien sopimusten uusimiseen, sekä heihin tutustumiseen.

Tulostavoitteena on, että joukkue voittaa Elitettanin ja nousee takaisin Damallsvenskaniin.

- Syvempänä pyrkimyksenä on saada ihmiset kannattamaan naisjalkapalloa, luoda hyviä hetkiä ja muistoja yhdessä, toteaa Fagerholm.

Tulevaisuudessa Fagerholm aikoo tulla vielä entistäkin paremmaksi valmentajaksi.