Marraskuun valmentaja: Sauli Heinonen

4.12.2017

Painissa koettiin tervetullut riemu, kun Puolassa käydyissä alle 23-vuotiaden kreikkalais-roomalaisen painin MM-kilpailuissa suomalaiset pokkasivat samana päivänä hopeaa, Elias Kuosmanen alle 98 kilon sarjassa, ja pronssia Toni Metsomäki, alle 85 kilon sarjassa. Marraskuun valmentajaksi nimettiin Eliaksen henkilökohtainen valmentaja Sauli Heinonen.

Kaksikon yhteistyö alkoi puolitoista vuotta sitten, kun silloinen Elias Kuosmasen valmentaja Aki Tarino lopetti valmentamisen ja Elias hakeutui Saulin valmennettavaksi. Heinonen on painivalmennuksen konkari. Hänen oma painiuransa alkoi jo 1960 -luvulla ja aktiivivuosien ajalta on kertynyt 1974 Suomenmestaruus ja samalta vuodelta Pohjoismaiden mestaruuskilpailuista hopeaa ja jäljempänä useita SM-mitaleita. Valmennusuraa on kertynyt lähes puoli vuosisataa, osa siitä oman aktiiviuran rinnalla. 

Saulin osaamiselle on ollut kysyntää. Hän on toiminut paitsi seuravalmentajana, myös Suomen Painiliitossa piirivalmentajana ja aluevalmentajana. Hän on ollut valmentajana ja huoltaja kaksissa olympialaisissa; Los Angelesissa päävalmentaja Toivo Sillanpään kanssa ja Soulissa päävalmentaja Ilpo Seppälän kanssa. Edustusvalmentajana Sauli toimi myös vuosina 1979 -1988 useissa MM ja EM -kilpailuissa. Myöhemmin Painiliiton valmentajakoulutuksen kehittämisen ohella Sauli oli edustusvalmentajana 1994 -1995 yhdessä päävalmentaja Timo Lehdon kanssa. Sekä Painiliiton että TUL:n toimissa 1980- ja 1990 -luvuilla hänen valmennettavansa voittivat kaikkiaan 13 arvokisamitalia. CV on kaikkineen varsin mykistävä.

Suomen Valmentajien suuntaan merkittävää on myös se, että Heinonen on toiminut Suomen Painivalmentajakerhon puheenjohtajana jo lähes vuosikymmenen.  

Heinonen on tuottanut myös valmennusvuosiensa aikana valmentajakoulutusmateriaaleja sekä TUL:lle, että Painiliitolle. Hän on suunnitellut koulutuksia aina 3-tasolle saakka, kirjoittanut materiaaleja mm. painijoiden voimaharjoitteluun, testeihin, ravintoon ja valmennuksen ohjelmointiin liittyen. Hän on kirjoittanut kamppailuvalmennuskirjan ja ollut kehittämässä kamppailulajeille valmennuksen seurantajärjestelmää Kihun huippu-urheilutyöryhmässä 2006-2007.

Jäätyään eläkkeelle 2013 Vantaan kaupungin liikuntasuunnittelijan tehtävistä Sauli Heinonen ryhtyi tekemään selainpohjaista valmennuksen suunnittelu- ja seurantajärjestelmää. Ohjelma valmistuu aivan lähitulevaisuudessa ja on jo nyt koekäytössä Eliaksen valmennuksessa.

Valmentajana Sauli Heinosen periaatteisiin kuuluu, että käskyttämällä ei tule tuloksia. Valmennusta tehdään systemaattisesti, yhdessä urheilijan kanssa. Eliaksen tasoisten urheilijoiden ollessa kyseessä, heidän oma näkemyksensä ja tuntemuksensa on huomioitava, urheilijaa pitää motivoida ja antaa perusteltua tietoa tekemiseen.

Eliaksen tulevaisuutta Sauli Heinonen valottaa seuraavasti:

- Nyt lähdetään rakentamaan pohjia, yleisvoimaa ja kestävyyttä olympialaisiin varten samalla huomioiden lajiin vaadittavat tarpeet. Tämän jälkeen panostetaan lajikohtaisiin ominaisuuksien kehittämiseen huomioimalla henkilökohtaiset teknis-taktiset valmiudet. Eliaksen ollessa nyt 22-vuotias, keskitytään ensi vuonna miesten arvokilpailuihin. Alle 23-vuotiaiden kisoihin osallistuminen ratkaistaan miesten EM-kilpailujen jälkeen. Kokonaisuus vuodelle 2018 selviää, kunhan sovimme vuoden 2018 tavoitteista ja jatkossa näemme mitkä ovat kauden harjoitusmahdollisuudet ja kisamenestykset.

Menestystä matkaan molemmille kohti Tokiota!