Syyskuun valmentaja: Jarkko Nieminen

9.10.2023

Suomen miesten tennismaajoukkue teki historiaa yltämällä maailman kahdeksan parhaan joukkoon Davis Cupissa, joka on tenniksen merkittävin maajoukkueturnaus miehille. Syyskuun Kuukauden valmentaja on Suomen joukkueen pääluotsi Jarkko Nieminen, joka Davis Cup ympyröissä tunnetaan maajoukkuevalmentajan tittelin sijaan kapteenina.

Suomen historialliseen saavutukseen vieneen joukkueen muodostivat Emil Ruusuvuori, Harri Heliövaara, Otto Virtanen, Patrik Niklas-Salminen ja Patrick Kaukovalta. Kapteenina toimi Jarkko Nieminen ja apuvalmentajana Henri Kontinen. Tukena olivat myös fysioterapeutit Joni Honkaniemi ja Mikko Pehkonen sekä lääkäri Petri Helenius.

Vaikka lajissa puhutaankin Davis Cup -joukkueen kapteenista, on Niemisen rooli valmennuksellinen mitä suurimmassa määrin. Hän valitsee joukkueen sekä valmentaa leirien ja tapahtumien aikana. Rooli vastaa muiden lajien maajoukkuevalmentajan roolia. Tapahtumien ulkopuolella hän sparraa maajoukkuevalmennukseen kuuluvia pelaajia heidän tarpeensa mukaan ja on heidän valmentajiensa kanssa yhteydessä säännöllisesti.

- Menestykseen on monta syytä, mutta yksi tärkeimmistä on, että valmentajat ja valmennustiimit ovat tehneet pelaajien arjessa hyvää työtä, Nieminen muistuttaa.

Tennisliitolle Nieminen tekee myös muita tehtäviä lasten tapahtumista apuvalmentajan rooliin lajin valmennuskeskuksessa. Työarkea täydentävät myös Grand Slam -kisojen selostukset.

Suomen viime aikojen kirkkaimmat Davis Cup -sankarit, voitoillaan finaaliturnaukseen pääsyn varmistaneet Otto Virtanen ja Emil Ruusuvuori, ovat julkisuudessa kehuneet tukenaan olevaa valmennustiimiä. Pelaajat kertovat kommenteissaan, että Niemisen vuosikausien kokemus ammattilaiskiertueelta näkyy hänen nykyisessä roolissaan. Niemiseltä löytyy oikeat neuvot eri tilanteissa ja etenkin ratkaisuhetkillä.

Pelaajana Nieminen on Suomen kaikkien aikojen korkeimmalle rankattu. Hän sijoittui parhaimmillaan ATP-maailmanlistalla kaksinpelissä sijalle 13 heinäkuussa 2006 ja nelinpelissä sijalle 42 tammikuussa 2008. Hän voitti uransa aikana kaksi ATP-turnausta kaksinpelissä ja viisi nelinpelissä. Grand Slam -turnauksissa hän selviytyi kaksinpelissä kolme kertaa puolivälieriin ja nelinpelissä kerran välieriin. Monta muutakin saavutusta kertyi matkalla ja urastaan Nieminen palkittiin Suomen Urheilugaalassa vuonna 2016. Hänen uransa jäähyväistapahtuma, vuonna 2015 järjestetty ″Final Night″ -tapahtuma, palkittiin myös vuoden urheilukulttuuritekona.

Davis Cup on Niemiselle todella tuttu myös pelaajana. Davis Cupissa Nieminen edusti Suomea vuosina 1999–2016. Hän on voittanut joukkueessa eniten otteluita ja eniten kaksinpelejä. Vuodesta 2018 lähtien Nieminen on toiminut Davis Cupissa kapteenin roolissa.

- Joukkuepelaaminen on sellaista, mistä olen itse pelaajana nauttinut. Nyt roolina on auttaa muita nauttimaan niistä hetkistä ja viikoista, kun ollaan yhdessä. Parasta Davis Cup joukkueen valmentamisessa on, että näkee pelaajien nauttivat joukkueessa olemisessa ja joukkueen eteen pelaamisesta. Hienoa, kun pelaajat saavat itsestään parhaan irti, kun sitä tarvitaan, kuvailee Nieminen.

Tämän kertaisessa turnauksessa Suomi on tiputtanut matkalla mahtimaita, kuten 16-joukossa jatkopaikkoja ratkottaessa Kroatian ja Yhdysvallat.

Nieminen avasi joukkueen tunnelmia Tennisliiton verkkosivuilla pääsyn kahdeksan joukkoon varmistuttua.

- Saavutimme yhden unelmistamme; pelata maailman parhaiden kanssa. Nyt olemme jo maailman kahdeksan parhaan maan joukossa. Se kruunautui 30 voitolla Yhdysvalloista. Tätä on vaikea pukea sanoiksi, mutta tämän luokan saavutus näin kilpaillussa globaalissa lajissa on jotain todella suurta.

Samassa yhteydessä hän jakoi kiitoksia kaikille saavutusta edistäneille.

- Haluan kiittää tietysti joukkuettamme ja heidän taustajoukkojaan lähtien perheistä ja valmentajista. Kaikki pelaajamme osaavat nauttia ja iloita matkastamme (huumoria ei puutu) sekä kentällä he saavat itsestään aina parhaansa irti kerta toisensa jälkeen. Kiitos myös valmennuksen aisapari Henkka; myös kentän ulkopuolella joukkueen fysiot, Joni ja Mikko, sekä lääkäri, Petri, ovat aina valmiina. Kiitos!

- Iso kiitos myös Tennisliitolle ja yhteistyökumppaneille sekä kaikille matkassa mukana olleille. Vuodesta 2018 lähtien, kun aloitin kapteenina, on löytynyt tukea, kannustusta, luottamusta ja vapautta toimia sekä tavoitella unelmiamme.

Davis Cupin finaalivaihe, eli MM-puolivälierät, pelataan Espanjan Malagassa 21.-26.11.2023. Suomi kohtaa puolivälierävaiheessa hallitsevan mestarin Kanadan.

Nieminen kiitteli Splitissä mukana ollutta noin 300 kannattajaa sekä etänä seurannutta suomalaisyleisöä Malagan paikan ratkettua. Näyttää siltä, että joukkueella on yleisön tuki myös seuraavassa vaiheessa. Matkoja on varattu tiuhaan − kaikki Tennisliiton saamat lippukiintiöt myytiin saman tien. Vaikka jo saavutettu menestys on historiallinen, ei Nieminen joukkoineen usko koko tarinan olevan vielä tässä.

- Joukkue ei näe esteitä ja riskejä, vaan nähdään mahdollisuuksina. Tämä fiilis on kasvanut, kun on menestytty. Paperilla on oltu usein altavastaajina. Nähdään sekin mahdollisuutena, Nieminen tiivistää lopuksi.

Parasta mahdollista menestystä joukkueelle Malagaan – suomalaiskannattajien vankkumaton tuki on takananne!

Osa kommenteista on suoria sitaatteja Nieminen kapteenin kiitoksista Tennisliiton verkkosivuilla.