Syyskuun valmentaja: Juha Flinck

14.10.2016

Valmennusyhteistyö valmentaja Juha Flinckin ja ratakelaaja Leo-Pekka Tähden välillä tuotti Rion Paralympialaisissa syyskuussa jo neljännen perättäisen paralympiakullan T54-luokassa. Saavutus on vailla vertaansa, joten Juha Flinckin valinta Suomen Valmentajien syyskuun valmentajaksi ei liene kenellekään yllätys.

Leo-Pekka Tähti ja Juha Flinck Lontoossa 2012.

Valmentamisesta Flinck kiinnostui jo hyvin nuorena ja ensimmäiset valmennuskurssinsa hän suoritti lukioikäisenä. Hän on ehtinyt valmentaa urheilijoita Etelä-Suomessa monissa eri piiriorganisaatioissa.

Uransa alussa Flinck valmensi nuoria yleisurheilijoita Kuhmoisten Kivassa, josta hänen kykynsä keksittiin ja hän sai kutsun kestävyysjuoksukouluttajaksi Lahden piirileiritykseen. Valmennettavina ovat olleet vuosien varrella mm. moniottelijat Tiia Hautala ja Reijo Bottas.

Vuoden 2013 ensimmäisessä Valmentaja-lehdessä esiteltiin Juha Flinck, Suomen Valmentajien valinta Vuoden 2012 Valmentajaksi. Hänet on palkittu myös vuoden 2004 Vammaisurheiluvalmentajana.

Valmentajana Juha Flinck sanoo valmentavansa ensi sijaisesti urheilijaa, jolloin työnjako on selkeää: valmentaja valmentaa ja urheilija urheilee. Yhteistyö Leo-Pekka Tähden kanssa alkoi jo vuonna 2002 Lepen ollessa 19-vuotias. Filosofia on siis toiminut hyvin.

- Valmentaminen perustuu päivittäiseen yhteistyöhön urheilijan kanssa. Kun valmentaja on läsnä, hän aistii harjoituksen kulun ja urheilijan tuntemukset ja osaa ja ennen kaikkea uskaltaa tehdä päätöksiä jotka valmentajalle kuuluvat. Kun valmentajalla on "homma hanskassa" ja itseluottamus kohdallaan, se heijastuu myös urheilijaan, sanoi Flinck vuoden 2013 haastattelussa.

Tätä juttua varten Juha Flinckiä ei saatu kiinni valmennuskiireiltään, mutta konsepti on varmasti pysynyt vähintään samankaltaisena noista päivistä. Mitä sitä hyvää vaihtamaan.

Suomen Valmentajat toivottaa menestyksekästä jatkoa!