Tammikuun valmentaja: Petter Kukkonen

30.1.2017

Tammikuun valmentaja on yhdistetyn maajoukkueen päävalmentaja Petter Kukkonen.

Yhdistetyn maajoukkueen päävalmentaja Petter Kukkonen (vas.) ja hänen henkilökohtainen valmennettavansa Eero Hirvonen. Kuva: SHL/Touho Häkkinen

Tammikuun valmentaja on yhdistetyn maajoukkueen päävalmentaja Petter Kukkonen. Valinnan taustalla on yhdistetyn maajoukkueen menestys maailmancupeissa meneillään olevalla kaudella.

Lieksasta lähtöisin olevalla Kukkosella on monipuolinen urheilutausta, johon on mahtunut yleisurheilua (etunenässä hyppylajit), mäkihyppyä ja hiihtoa sekä myös joukkuepelejä, kuten salibandyä ja jalkapalloa.  Jalkapallo oli mukana aina 14 vuotiaaseen saakka. Yhdistetystä tuli kuitenkin oma laji ja henkilökohtainen urheilu-ura huipentui vuoden 2000 nuorten MM-kultaan sprintissä ja joukkuekisassa. Kuten monien muiden valmentajien kohdalla, valmentaminen alkaa kiinnostaa jo urheilu-uran aikana. Vuonna 2004 urheilijan ura päättyi ja valmentamin alkoi kiinnostaa entistä enemmän mm. Antti Kuisman valmennuksena. Kuisma voitti vuonna 2006 Torinon olympialaisissa joukkuepronssia.  

Liikuntatieteitä opiskellut Petter Kukkonen on jo kokenut valmentaja. Hän on ollut Viron yhdistetyn ja mäkihypyn joukkueiden valmentajana 2007-2012. Hiihtoliitossa vuonna 2010 tehdyn uudelleen organisoinnin tuloksena Kukkonen aloitti nykyisen maajoukkueryhmän kanssa yhteistyön. Miehet olivat tuolloin Kukkosen sanoin 14-15 vuotiaita ”räkänokkia”. 2012 Kukkonen nimitettiin Suomen yhdistetyn maajoukkueen päävalmentajaksi. Tällä hetkellä Kukkosella on kaksi henkilökohtaista valmennettavaa – Eero Hirvonen aikuisten maajoukkueessa ja Atte Kettunen nuorten MM-ryhmässä.

Mitä on nyt tehty eri tavalla, että maailman cupin pistesijoituksia ja podiumpaikkojakin on alkanut tulla yksittäisille urheilijoille? Joukkueenakin menestytään hienosti. Kukkosen omin sanoin - Ei oikeastaan mitään. Organisaatiouudistuksen 2010 aikaan laadittiin lajissa urheilijan polku ja sen yhteydessä tehtyä järjestelmää on noudatettu. Vaikka kaikki ei ole mennyt kuin Strömsössä, on sitkeästi uskottu suunnitelmiin ja noudatettu niitä, sekä pyritty lisäksi kehittämään urheilijoiden henkisiä ominaisuuksia. Vanhan konkarin Hannu Mannisen paluu maajoukkueleirille viime syksynä on kyllä selvästi potkaissut poikia eteenpäin. Hannu toimii nuoremmille hienona esimerkkinä ja idolina sekä tuo tervettä kilpailua kokemuksen ja nuoruuden välille.

Kysyttäessä keinoja, mistä saadaan ne tarvittavat eväät menestyksen seuraavalle tasolle Kukkonen vastaa viiveettä. – Tekijöitä on kaksi. Ensimmäinen on aika ja toinen on se, että saadaan tiimi pysymään koossa. Tälle joukkueelle tarvitaan vielä olympiadi aikaa. Tärkeätä on, että tiedostamme joukkueena, että huippu-urheilun vaatimustaso on kova ja koko ajan pitää olla pyrkimys voittamaan. Matkakin on tärkeää, mutta menestyminen pyhittää matkan. Itseäni on hieman häirinnyt keskusteltaessa urheilun arvoista, että liikunta ja huippu-urheilu rinnastetaan, molemmilla on omat vaatimukset ja huippu-urheilussa pärjää vain selkeillä voittamisen tavoitteilla.

– Muiden valmentajien tarinat ovat vaikuttaneet minuun paljon. Tuntee kuuluvansa yhteisöön ja ymmärtää hyvin minkälaisten asioiden ympärillä me valmentajat painimme. Toivottavasti yhdistetyn ympärille kertynyt positiivinen draivi voisi tartuttaa intoa kollegoiden työhön, toteaa Petter Kukkonen lopuksi Seefeldin lumilta.

Suomen Valmentajat toivottaa kovasti tsemppiä joukkueelle!