Tammikuun valmentaja: Tuomo Räty

16.2.2018

Suomen Valmentajien tammikuun valmentaja on Ouluseutu Urheiluakatemian jääkiekkolehtorina toimiva Tuomo Räty. Räty on ollut liikunta-alan ammattilaisena jo yli 20 vuotta toimien muun muassa kouluttajana sekä ammattivalmentajana. Varsinaisen työn lisäksi Räty valmentaa kesäisin ammattijääkiekkoilijoita (NHL/KHL).

Pitkäjänteinen, merkittävä ja tuloksekas työ akatemiassa lajin parissa tuo Rädylle tammikuun valmentajan tittelin. Rädyn valmennuksessa ovat olleet mm. Jesse Puljujärvi, Sebastian Aho ja Joonas Donskoi.

Jääkiekkoilijan ammattilaisuran loputtua siirtyminen valmentajaksi tuntui luonnolliselta jatkumolta Rädylle. Liikunnanopettajaksi aikanaan opiskellut Räty kokee, että opettaminen ja jääkiekkovalmentaminen ovat samantyyppisiä asioita.

- Molemmissa yritetään saada ihminen oppimaan. Ehkä valmennuksessa vielä enemmän pyritään saamaan paras itsestään ulos.

Jääkiekkolehtorina oleminen on saanut Rädyn pohtimaan kaksoisuran ajatusta. Valmennuksen kyljessä Räty on halunnut opiskelumielessä tehdä urheilijoiden uraohjausta, jonka hän kokee mieleiseksi lisäksi.

- On mielenkiintoista katsoa, että mitä asioita opiskelu voisi urheilijalle tuoda lisää ja mitä näkymiä voisi löytää sen urheilu-uran jälkeen tai jo urheilu-uran aikana.

Tavoitteellisten urheilijoiden kanssa työskentely tuo lisämotivaatiota työhön. Urheilijoiden kovat tavoitteet ja halu päästä eteenpäin antaa myös Rädylle paljon.

- Tietenkin on tärkeää, että onnistun auttamaan pelaajia siinä, että heistä tulisi mahdollisimman hyviä siinä lätkähommassa. Kun näen, että he kehittyvät ja menevät eteenpäin, niin tulee itsellekin hyvä mieli.

Urheilemisessa Räty pitää omistautumista erittäin tärkeänä arvona. Urheilijan omistautuminen motivoi myös valmentajaa antamaan oman panoksensa urheilijan avuksi.

- Se mitä teet niin tee kunnolla ja omistaudu sille hommalle.  Valmentajan täytyy olla samalla otteella siinä matkassa mukana. Kun urheilija oivaltaa sen, niin siinä on hieno olla mukana auttamassa.

Kuva: Sampo Anttila