Toukokuun valmentaja: Jussi Laakso

12.6.2023

Seagulls pääsi juhlimaan seurahistoriansa ensimmäistä Korisliigan mestaruutta 16.5.2023. Edellisestä helsinkiläisseuran miesten Suomen mestaruudesta oli ennättänyt kulua 25 vuotta. Siinä syitä, miksi toukokuun valmentaja on Seagullsin viime kauden päävalmentaja Jussi Laakso.

Kuva: Samira Lee

Korisliigan kolminkertainen mestari ja Korisliigan 2018 ja 2023 vuoden valmentajaksi valittu Jussi Laakso on onnistunut välttämään lokeroinnit ”vain lasten”, ”vain nuorten”, ”vain naisten” tai ”vain miesten” valmentajasta. Riihimäeltä kotoisin oleva FoKoPon kasvatti on valmentanut menestyksekkäästi niin tyttöjä, naisia, poikia ja miehiä. Hän perustaa valmennuksensa ”ihmisyyteen”, joten erilaisten ryhmien valmentaminen ei ole ollut erityisen hankalaa.

- Tottakai tarvitaan niitä taitoja, työmääriä, teknisiä ja taktisia asioita, mutta minulla painotus on aina ollut henkisen puolen osaamisessa, pääkopan hallitsemisessa.

Laakso painottaa valmentamisessaan esimerkiksi keskustelukulttuurin vaalimista. Joukkueessa on hyvä löytää sopivat tavat kommunikoida siten, ettei kukaan pahoita mieltään tai edes kiusaannu jutuista. Yhteisen sävelen löytäminen on vaatinut usein työtä, kun joukkueet ovat olleet täynnä erilaisia persoonia ja monikulttuurisuuttakin on ollut mukana.

Myös kotimaan sisäiset kulttuurierot ovat tulleet tutuksi. Laakso on valmentanut muun muassa Lappeenrannassa, Kauhajoella, Nokialla, Riihimäellä, Forssassa ja Helsingissä.

- Puhutaan paljon, että pitää mennä ulkomaille valmentamaan, että näkee erilaisia kulttuureita, mutta on iso rikkaus, että meillä on Suomessakin erilaisia kulttuureita. Ihmisten tavat on erilaisia, fanikulttuurit ovat erilaisia, seurat ovat erilaisia, Laakso summaa.

- Kauhajoella esimerkiksi vannotaan kökkä-meininkiin eli tehdään paljon talkoilla. Ihmiset elävät sitä koripalloa. Hyvin erilaista kuin esimerkiksi Lappeenrannassa tai Helsingissä. Kaikissa on hyvät ja huonot puolensa, enkä vaihtaisi mitään näistä kaupungeista pois. Ne ovat olleet erittäin hienoja kokemuksia kaikki.

Kauhajoen kaksi mestaruusvuotta olivat niin onnistuneet ja menestyksekkäät, ettei Laakso joutunut käsittelemään suuria haasteita. Sen jälkeen kaudesta 2019-2020 alkanut tarina Seagullsin kanssa oli toisenlainen.

- Matka oli kuoppainen ja mutkikas, mutta päätös oli hieno, Laakso summaa.

Esimerkiksi ensimmäinen kausi päättyi kokonaan koronaan ja seuraavaan sattui paha koronaan sairastumissuma tammi-helmikuun vaihteessa. Paljon muutakin sattui ja tapahtui. Viimeinen kausi oli kaikkiaan paljon seesteisempi ja tuloskin sen mukainen. Aikaisempiin vuosiin verrattuna roolitukset joukkueen sisällä loksahtivat myös paremmin paikoilleen.

Laakso ilmoitti jo helmikuussa, ettei hän jatka kauden jälkeen päävalmentajana Seagullseissa. Hän teki tilaa valmentajakollegalleen Vesa Vertiolle. Itse hän halusi mukaan uudistuneen naisten maajoukkueen valmennukseen. Siihen hän on nyt sitoutunut Ilkka Palviaisen aisapariksi. Laakso pitääkin naisten maajoukkueen kehitystilannetta todella mielenkiintoisena ja on innolla tarttumassa toimeen.

Susiladies-pesti on kuitenkin keikkaluonteinen, joten Laakso on avoin myös muille töille urheiluvalmennuksen parissa. Korisliiga ei ole Laaksolle tällä hetkellä todennäköinen vaihtoehto. Ulkomaatkin voisi kiinnostaa, ja joitakin harkittavia tarjouksiakin sieltä on tullut. Elämäntilanne ei ole kuitenkaan ulkomaille lähtöön kaikkein otollisin, sillä Laakso viihtyy pääkaupunkiseudulla ja haluaa antaa aikaa perheelleen, johon kuuluvat puoliso, 14-vuotias poika ja 2-vuotias tytär.

Kuten edellä on jo kerrottu, niin kokemusta Laaksolle on kertynyt monipuolisesti. Osaamista laajentaa myös koulutustausta. Laaksolla on koripallon opintoja, mm. HKVT, ja lisäksi liikunnan ohjaajan peruskurssi tehtynä. Nuoruudessa ensin aloitetut markkinoinnin opinnot ja myöhemmin tehdyt tietojenkäsittelyn tradenomin opinnot ovat auttaneet valmentajan roolissa. Laakson mukaan esimerkiksi seuratoiminnassa on tärkeää olla kokonaisymmärrystä esimerkiksi markkinoinnista ja lisäksi hän on ollut edellä aikaansa valmennuksen data-asioissa.

Jussi Laakson saavutuksia:

Miesten Suomen mestaruus 2018, 2019 ja 2023
Miesten Suomen cup mestaruus 2020, 2021 ja 2022
Miesten SM-pronssia 2021 ja 2022
Naisten SM-pronssia 2008 ja 2013
Korisliigan vuoden valmentaja 2018 ja 2023