Toukokuun valmentaja: Marko Saloranta

21.6.2018

Toukokuun valmentajaksi on valittu U-17 tyttöjen jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Marko Saloranta. Saloranta on tehnyt pitkäjänteistä työtä U-17 tyttöjen kanssa vuodesta 2016 asti. EM-lopputurnauksessa joukkue sijoittui upeasti kolmanneksi ja lunasti samalla paikan Uruguayssa marraskuussa pelattaviin MM-kisoihin.

Suomen alle 17-vuotiaiden tyttöjen ikäryhmä pääsi ensimmäistä kertaa MM-lopputurnaukseen. Saavutus on hieno, sillä Euroopan kolmesta paikasta kisasi 45 maata, joista kisoihin pääsivät Suomen lisäksi Espanja ja Saksa.

Saloranta otti tyynen rauhallisesti vastaan Kuukauden valmentaja -valinnan ja onnittelut MM-kisapaikasta.

- Kiitos kiitos! Joo, hieno homma oli.

Salorannan mukaan tässä ikäluokassa menestymisen avainasioita ovat lahjakkaat pelaajat, seurojen tekemä hyvä työ ja rohkeus lähteä pelaamaan niin, että jokainen ottelu on voitettavissa. Lisäksi kovia maita vastaan pelaaminen on kasvattanut ja tuonut itseluottamusta pelaajille. Saloranta uskoo, että vaikka resurssit ovat pienemmät kuin huippumailla, niin kehitystä tulee, kun tehdään työtä systemaattisesti.

Saloranta haluaa joukkueensa pelaavan rohkeasti pallonhallinta peliä, sillä hänen mukaansa yksinkertainen pelaaminen ja virheiden välttely kehittävät pelaajia paljon vähemmän.

- Tosi hyviä pelaajia on paljon. Olemme pelanneet tosi rohkeasti ja pelaajat ovat kasvaneet henkisesti siihen, että voidaan pärjätä ketä vastaan vaan. Yhtään matsia ei ole jäänyt kiinni siitä, etteivät meidän pelaajat olisi uskaltaneet lähteä voittamaan. Halutaan olla parhaimpiakin maita vastaan se hallitseva osapuoli. Pelaajat ovat huomanneet, että pystytään siihen ja se vahvistaa uskoa.

- Oleellinen asia on se, miten lähestytään peliä parhaimpia vastaan – mennäänkö välttämään virheitä ja tappiota vai ottamaan voitto. Siinä ajatusmaailmassa on iso ero, painottaa Saloranta.

MM-lopputurnaukseen Saloranta lähtee tosi hyvällä fiiliksellä. Maajoukkueringissä olevat pelaajat ovat seurannassa, jotta oleelliset asiat arjessa osataan huomioida seuraavan puolen vuoden ajan. Tulevien vastustajienkin skouttaaminen on aloitettu.

- Lohkoarvonta meni tosi hyvin. Se on faktaa, että MM-kisoissa ei ole helppoa lohkoa, mutta noista neljästä tuo on kyllä meille kaikkein sopivin. Pelaajat tulevat varmasti asettamaan aika kovan tavoitteen. Sen jälkeen mietitään, mitä se vaatii ja miten mahdollista se on. Alkulohkosta jatkoon meneminen on ihan realismia.

Saloranta on myös onnellinen, että kisojen isäntämaa Uruguay on samassa lohkossa.

- Uruguay on niin iso jalkapallomaa. Kotijoukkuetta vastaan pelattaessa tulee ainakin olemaan paljon katsojia. Jos pelaaja haluaa kasvaa huipuksi, niin hän nauttii oikein, kun pääsee hienoon ja kovaan paikkaan.

U-17 tyttöjen runkopelaajiin kuuluva Nana Yang kehuu Salorantaa ja arvostaa valmentajan kovaa työmoraalia. Yang kuvailee Salorantaa isähahmoksi, joka välittää omista pelaajistaan ja taustajoukoistaan.

- Make on tosi ahkera ja nöyrä valmentaja. Hän painaa duunia, vaikkei kukaan siitä kiittäisikään. Make osaa sanoa pelipalavereissa joukkueelleen oikeat sanat, tsemppaa ja luo ”tappajan asennetta” pelaajissa.

Saloranta jatkaa nykyisessä pestissään vuoden loppuun asti, jonka jälkeen valmennuskuviot ovat vielä auki. Saloranta on avoin eri vaihtoehdoille.

- Onko se tyttöjä, poikia, miehiä vai naisia ja Suomessa, ulkomailla, seurajoukkue vai maajoukkue – nämä kaikki vaihtoehdot ovat auki. Tärkeintä on, että ihmisillä on sama intohimo ja ovat valmiita kehittymään. Sellaisessa haluan olla mukana jatkossakin. Tosi kiinnostavia vaihtoehtoja on niin miesten kuin naistenkin puolella, päättää Saloranta.