Toukokuun valmentaja: Rok Draksic

12.6.2024

Toukokuun Kuukauden valmentaja on judovalmentaja Rok Draksic. Suomalaisen judon takaisin arvokisamitalikantaan 30 vuoden tauon jälkeen nostanut Draksic on toiminut Suomen Judoliiton päävalmentajana vuodesta 2020. Erinomaisia tuloksia valmennustyössään tehneen valmentajan suojateista parhaiten ovat menestyneet Martti Puumalainen ja Luukas Saha. Puumalainen voitti vuonna 2023 ensimmäisenä suomalaisena Masters-kilpailun sekä otti nimiinsä raskaan sarjan Euroopan mestaruuden, Luukas Saha puolestaan nappasi Abu Dhabin MM-kilpailuissa toukokuussa 2024 pronssia.

7-vuotiaana judon aloittanut slovenialainen Draksic niitti menestystä jo juniori-ikäisenä, mutta uran kohokohta nähtiin EM-kilpailuissa vuonna 2013, jolloin judoka voitti kultaa 73 kilon sarjassa. Palkintokaapista löytyy myös kuusi muuta EM-mitalia sekä 14 IJF World Tourin mitalia.  

Draksic aloitti valmentamisen aktiiviuransa aikana, jolloin hän valmensi noin kymmenen vuoden ajan 7–10-vuotiaita koululaisia. Päätoimisesti valmennuksen pariin hän siirtyi lopetettuaan urheilijauransa vuonna 2017. Tällöin Slovenian Olympiakomitea tarjosi Draksicille päävalmentajan pestiä maan suurimmassa seurassa Ljubljanassa. Menestystä seurasi nopeasti, kun Draksicin valmennettava Adrian Gomboc voitti 66 kilon sarjassa Euroopan mestaruuden vuonna 2018. 

Vuodesta 2020 suomalaisurheilijoita kohti Pariisia luotsannut päävalmentaja allekirjoitti syksyllä 2023 Suomen Judoliiton kanssa jatkosopimuksen, joka kestää vuoden 2028 Los Angelesin olympialaisiin asti. Draksic valittiin Euroopan Judounionin toimesta vuoden 2023 parhaaksi Euroopan miesten valmentajaksi.  

- Rok on äärimmäisen työhönsä omistautunut valmentaja. Hän pyrkii löytämään kaikki mahdolliset keinot urheilijoiden viemiseksi eteenpäin, ja työskentelee hyvin intensiivisesti yhteisten tavoitteiden eteen, valmennuspäällikkö Otto Favén kuvailee. 

Draksic kokee, että luottamus ja kurinalaisuus ovat merkittävässä osassa urheilijan kehityksessä ja näistä lähtee liikkeelle myös hänen valmennusfilosofiansa.  

- Ensimmäisenä pyrin aina saavuttamaan urheilijoiden luottamuksen sekä kurinalaisuuden, ja tämän jälkeen keskitymme itse urheiluun. Minua motivoi, kun pyrin kehittämään valmennustani joka päivä, Draksic kertoo. 

Draksicin tavoitteena on ollut nostaa judon arvostusta sekä tasoa Suomessa. Tuloksia on nähty jo kilpailumenestyksen lisäksi harrastajamäärissä, jotka on saatu selkeään ja viime aikoina jyrkkäänkin nousuun korona-ajan jäljiltä. Favén kiittelee päävalmentajan kehittämää harjoittelukulttuurin korkeaa vaatimustasoa sekä ympärilleen luomaa hyvää yhteishenkeä.  

- Tulevaisuus juuri nyt näyttää hyvältä. Tällä hetkellä kaksi urheilijaa on valmistautumassa Pariisin olympialaisiin, mutta Los Angelesiin tavoittelemme ehdottomasti useampaa urheilijaa ja mitalia. Rokin panos on tässä keskeinen ja uskon täysin meidän tavoitteisiimme. Meillä on uskottava, kansainvälisen vaatimustason täyttävä järjestelmä, Favén summaa.