Toukokuun valmentaja: Joonas Iisalo

8.6.2017

Toukokuun valmentajaksi on valittu Korisliigassa valmentava Salon Vilppaan päävalmentaja Joonas Iisalo.

Ensimmäisellä liigakaudellaan Korisliigan päävalmentajana Joonas Iisalo voitti hopeaa toukokuussa Salon Vilppaan peräsimessä. Kauden päätteeksi Iisalo palkittiin Korisliigan vuoden valmentajana.

– Vaikka mennyt kausi oli minulle liigassa päävalmentajana ensimmäinen, en kokenut suurempia paineita. Näin jälkikäteen mietin ennen kaikkea sitä, teinkö matkalla oikeita valintoja ja mitä voisin tehdä ensi kaudella paremmin, sanoo Iisalo kysyttäessä hänen ensimmäisen liigakauden kokemuksiaan.

Iisalon rakkaus ja intohimo koripalloon alkoi pienenä poikana Loviisan Hokki-Basketissa. Intohimoa tuki isoisä Aulis Iisalo – urheilumies hänkin - joka toimitti pojanpojilleen Tuomakselle ja Joonakselle viikoittain NBA-pelejä katsottavaksi. Innostuneet veljekset katsoivat pelejä kavereiden kanssa ja sitten lähdettiin harjoittelemaan. Loviisasta Joonas Iisalon matka kulki lähikaupunkiin Kouvolaan ja varsinainen pelaajaura päättyi Tapiolan Hongassa 2006.

Valmentaminen alkoi kiehtoa Iisaloa jo nuorena. 14-vuotiaana hän luki ensimmäisiä valmennuskirjoja. Valmentajaura alkoi toden teolla 19-vuotiaana Tapiolan Hongan junnuorganisaatiossa päätoimisena valmentajana. Espoosta matka jatkui Karkkilan kautta Loimaalle. Loimaan Bisonseissa hän sai kokemusta apuvalmentajana Korisliigasta sekä Eurocupista ja VTB-liigasta vuosina 2013-2015.

- Kansainväliset pelit opettivat mielettömästi. Pääsin seuraamaan maanosan parhaita pelaajia ja valmentajia aitiopaikalta. Kaudella 2014-2015 me pelattiin lähes 90 ottelua Bisonsin kanssa. Sillä kaudella tuli videot tutuiksi, mutta samalla opin älyttömästi koriksesta. Katsoin varmaan 200-250 ottelua sillä kaudella videolta.

Iisalo on kouluttanut itseään määrätietoisesti. Hän on suorittanut valmentajan ammattitutkinnon, Koripalloliiton huippukoripallovalmentajatutkinnon kurssinsa priimuksena ja on saanut valmiiksi 3 vuotta kestävän FIBA Europe Coaching -sertifikaatin. Salon Vilppaassa kuvataan Iisaloa valmentajaksi, jolla on palava halu kehittyä valmentajana. Hän osaa myös kuunnella pelaajia ja on kuitenkin samalla johtaja, jolla on oma visio. Ja voimakas tahto voittaa.

- Valmentamisessa kiehtoo moni asia. Pidän treenien vetämisestä, videoiden katsomisesta, ajatusten vaihtamisesta pelaajien ja staffin kesken sekä totta kai kilpailusta ottelutilanteissa. Off-seasonilla on myös kiinnostavaa etsiä pelaajia, kun kootaan tulevan kauden joukkuetta. Koripallo on ollut 6-vuotiaasta saakka määräävä tekijä elämässäni ja sen perässä ollaan muutettu moneen eri paikkaan. Suhtaudun valmentamiseen hyvin intohimoisesti eikä ainakaan vielä ole tarttenut katua ammatinvalintaa, puhuu Joonas hyvin vilpittömään ja innostuneeseen sävyyn.

Joonas kuvailee itseään valmentajana näin – Yritän olla mahdollisimman asiakeskeinen valmentaja. Yritän perustaa valmentamiseni faktoihin enkä mutuun. Minulla on erittäin kova voitontahto, mutta silti yritän enemmän keskittyä valmentamisessani prosessiin ja suorittamiseen. Mielestäni valmentamisessa on tärkeää olla samaan aikaan itsevarma joukkueen edessä mutta muuten kyseenalaistaa omaa toimintaa ja valintoja jatkuvasti. Koripallo, kuten muutkin palloilulajit, kehittyvät nopeasti ja pitää pysyä ajan hermoilla. Haluan jatkuvasti oppia lajista, valmentamisesta ja johtamisesta lisää.

- Valmentajan työ on hyvin seurattua, arvosteltua ja tarkasteltua. Olen onnekas, että minulla on vahva tukiverkko ympärilläni ja ihmisiä jotka eivät arvioi toimintaani vain voittojen ja tappioiden kautta. Juttelen monta kertaa viikossa entisen valmentajani Harri Mannosen sekä isoveljeni Tuomaksen kanssa. Heidän kanssaan keskustellaan yleisesti valmennuksesta, taktisista asioista, pelaajista, jne. On tärkeätä että ympärillä on kollegoita, joiden kanssa voi vaihtaa ajatuksia lähes päivittäin.

- Ensi kauteen lähdemme Vilppaan kanssa yhtenä mestarisuosikkina. Se on erilainen asetelma kuin viime kaudella. Kotimainen runkomme on nyt valmis, ja seuraavaksi etsimme managerin kanssa ulkomaanvahvistuksia. Sitten olemmekin valmiita tekemään töitä yhdessä yhteisen tavoitteen eteen. Tavoite on tietenkin tuoda pantteripatsas Saloon ensimmäistä kertaa, sanoo Joonas Iisalo vielä haastattelun päätteeksi.

Hyvää matkaa Salon Vilppaalle

Toukokuussa oli jälleen useita kovia suorituksia valmentajilta. Julkisuudessa esillä olivat esimerkiksi Tuomas Sammelvuo, joka johdatti lentopallomaajoukkueen pelaamalla MM-kisoihin 2018 sekä Titta Heikkilä, jonka joukkue Minetit voitti kotiyleisön edessä joukkuevoimistelun MM-kultaa. Huomioitavaa on, että molemmat ovat jo tulleet valituiksi aiemmin Suomen Valmentajien kuukauden valmentajiksi.