Toukokuun valmentajat: Tuomas Sammelvuo ja Jukka Jalonen

29.5.2019

Toukokuussa kaksi palloilulajivalmentajaa teki sellaisia uratekoja, jotka hakevat vertaisiaan. Tämän vuoksi poikkeuksellisesti nimetään kaksi valmentajaa: lentopallovalmentaja Tuomas Sammelvuo ja jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen. Poikkeukselliseksi valinnan tekee myös se, että heidät nimetään kuukauden valmentajiksi toista kertaa, mitä ei ole aikaisemmin tehty.

Tuomas Sammelvuo luo uskomatonta uraa Venäjällä

Tuomas Sammelvuo valmentaa lajissa, joka on yksi maailman suurista urheilumuodoista. Lentopallon Suomen miesten maajoukkueen päävalmentajana tähän kevääseen saakka ollut Sammelvuo valmensi toukokuussa päättyneessä Venäjän liigassa joukkueensa Kuzbass Kemerovon mestaruuteen. Maaliskuun alussa lentopallon suurmaan Venäjän lentopalloliitto rekrytoi hänet miesten maajoukkueen päävalmentajaksi. Sopimus on mallia 2+2 ulottuen alkuun Tokion vuoden 2020 olympialaisiin ja mahdollisesti Venäjän koti-MM-kisoihin 2022. Suomen päävalmentajakaudellaan 2013-2019 Sammelvuo valmensi Suomen kahdesti MM-kisoihin ja kolmesti EM-kisoihin.

Millainen valmentaja Tuomas Sammelvuo on? Suomen Valmentajat tavoitti hänet puhelimitse Moskovasta Venäjän maajoukkueen toimistolta videon analysoinnista ja sujuvasti italialaisen valmentajan kanssa hetken keskusteltuaan kiireinen Tuomas ”Köpi” Sammelvuo ehti kertomaan liigajoukkueen menestyksen ja maailman mittakaavassa huippurekrytoinnin taustoista.

- Uskon, että kielitaitoni ja kulttuurin tuntemukseni ovat parhaimpia ominaisuuksiani valmentajana Venäjällä. Yritän opiskella ja ymmärtää molempia koko ajan lisää.  Tiimihenki lähtee luottamuksesta ja kunnioituksesta valmentajan ja urheilijoiden välillä. Valmentajaurani alusta lähtien mottonani on ollut, että ”Tämä on maailman tärkein päivä”. Kaikki pienetkin asiat tehdään tänään niin hyvin kuin se vain on mahdollista. Isot saavutukset ja unelmat muodostuvat pienistä tekijöistä.

Sammelvuo kehuu auliisti mestaruusseura Kuzbass Kemerovoa. Joukkue ei asettanut kauden alkaessa mitään tavoitteita vaan edettiin tekemällä pallo kerrallaan kaikki mahdollisimman hyvin. Focus pidettiin ylpeänä päivittäisessä työssä, eikä kaukana tulevaisuudessa. Jokaista joukkueen hyväksi toimivaa henkilöä kunnioitetaan, niin seuran toimistossa, hallissa kuin pukukopissakin. Tärkeää on, että arvot, joiden mukaan toimitaan, ovat yhteisiä.

Erittäin kielitaitoinen (venäjä, italia, japani, englanti, ranska ja kohtalainen puola) Sammenvuo voitti peliurallaan muun muassa Mestareiden liigan (2005) ja Ranskan Pro A -liigan kahdesti (1999 ja 2005). Hän on meriiteiltään kaikkien aikojen menestyksekkäin mieslentopalloilija Suomessa. Kolme kertaa kauden lentopalloilijaksi (1997, 2000 ja 2001) valittu Sammelvuo on yhdeksänkertainen eri maiden liiga- tai cupmestari.

- Pelaajaurani aikana ollessani paljon ulkomailla sain kerättyä hyviä ja huonoja kokemuksia valmennuksesta ja yritän peilata niitä omaan valmennukseeni. Kuuntelen pelaajia ja kysyn heidän mielipiteitään siitä, miten peliämme tulisi kehittää. Tykkään tietynlaisesta kontrollista. Joukkueella pitää olla yhteiset toimintatavat ja sen pitää olla yhtenäinen, mutta yritän ymmärtää parhaani mukaan myös erilaisia yksilöitä. Hyvä valmentaja pystyy tekemään pelaajistaan parempia – motivoimaan ja auttamaan heitä urallaan eteenpäin. Hyvässä ilmapiirissä jokainen kokee olevansa täysillä mukana.

Kysymykseen miksi hänet valittiin Venäjän päävalmentajaksi Sammenvuo vastaa:

- Seurajoukkueen tulokset auttoivat ja varmasti tämän maan ja kielen ymmärtäminen. Ja ehkä se, että rakastan tätä työtä ja ainakin yritän laittaa ensimmäisenä itseni täysillä likoon joukkueen eteen.

Sammelvuo sanoo saaneensa nyt todella suuren haasteen Venäjän maajoukkueen päävalmentajana, mutta itseluottamus, usko omaan tekemiseen ja positiivinen asenne, tukevat häntä haasteessa.

Tulevana viikonloppuna alkavat Maailmanliigan pelit Venäjän osalta ja toivotamme menestystä Köpille ja joukkueelle!

Jukka Jalonen teki mahdottomasta mahdollisen

Kuva:

Mika Kylmäniemi / Suomen Jääkiekkoliitto

Leijonien päävalmentajaksi 2018 palannut Jukka Jalonen kertoi alkuhaastatteluissa haluavansa kehittää sekä Leijonien pelaamista että koko suomalaista jääkiekkoa. Päättyneissä jääkiekon MM-kisoissa etukäteen heikoksi arvioitu Suomen joukkue voitti kultaa kaikkien ällistykseksi ja sai median hehkuttamaan sensaatiota. Jalonen teki Leijonista voittoisan joukkueen jo toistamiseen ja on valmentajana Suomen ainoa jääkiekon tuplamaailmanmestari aikuisten tasolla. Kaikkiaan hän on nyt jääkiekon kolminkertainen maailmanmestari: Bratislavassa 2011 ja 2019 miesten joukkueella sekä 2016 kotikisoissa alle 20-vuotiaiden maajoukkueella. Saldo on suorastaan mykistävä, sensaatiomainen.

Liikuntatieteiden maisteri Jalonen on käynyt läpi Suomen Jääkiekkoliiton valmentajakoulutusputken ja suorittanut Valmentajan ammattitutkinnon. Seuratasolla kokemusta on tullut kotimaisten sarjojen lisäksi Englannin ja Italian pääsarjoissa. Huippuvalmentajaksi hän kouliutui 2001-2007 HPK:n liigajoukkueessa päävalmentajana noussen viidesti mitaleille. Mestaruus tuli vuonna 2006. Maajoukkuevalmennuksen Jalonen aloitti 2007 kanadalaisen Doug Sheddenin kakkosvalmentajana ja kaksikon johdolla Suomi voitti MM-pronssia 2008. Voiton jälkeen päävastuu maajoukkueesta siirtyi Jaloselle ja 2010 hän johdatti joukkueensa Vancouverissa olympiapronssille. Seuraava mitali maajoukkuetasolla olikin sitten vuoden 2011 maailmanmestaruus.

Jalonen tuntee omakseen myös valmentajuuden kehittämisen. Hän on ollut mukana perustamassa Jääkiekkovalmentajakerhoa ollen sen puheenjohtajana muutaman vuoden. Suomen Ammattivalmentajat SAVALin hallituksessa Jalonen istui neljä vuotta. 

Miten Leijonien tuorein voitto sitten rakentui? Jalonen on huippuammattitaitoinen, vaativa, kannustava ja rohkaiseva valmentaja. Hän on myös oma itsensä. Hän tietää oman roolinsa joukkueen menestymiseksi ja miten pitää narut käsissään. Hän kuuntelee joukkuetta, sekä pelaajia että apuvalmentajia, ja antaa vastuuta, mutta kantaa vastuun päätöksistä. Hänen joukkueessaan 90% on pelaajien luomia tekijöitä ja hän valmentajana hioo ne kokonaisuudeksi. Jalonen painottaa ryhmähengen merkitystä, jolloin sitoutuminen on 100%. Ryhmällä on oltava intohimoa, sen on toimittava ja tavoitteisiin on edettävä määrätietoisesti. Tämän vuoden mestaruusjoukkueen Jalonen laittoi kiinni jo varhaisessa vaiheessa, jolloin sen oli mahdollista hitsautua yhteen voittojoukkueeksi. Jalonen luottaa ja uskoo joukkueeseensa ja pitää joukkueen koossa tekemättä muutoksia, vaikka joku asia ei joissain otteluissa toimisikaan.

- Tiimimme on viimeisen päälle ammattilaisia. Kaikkiin luotetaan, jokainen saa tehdä oman hommansa rauhassa. Sama pätee tietenkin pelaajiin. Ehkä se näkyy tekemisen rentoudessa ja ilmapiirissä. Mestaruus oli koko joukkueen yhteisen tekemisen ansiota, Jalonen totesi viime sunnuntain voitto-ottelun jälkeisessä haastattelussa.

Lämpimät onnittelut Jukalle ja upealle joukkueelle!