Ansiomitali kultaisin ristein luovutettiin Erik Piispalle

28.4.2022

Suomen Valmentajien pitkäaikaiselle työntekijälle, nykyisin Urheassa työskentelevälle Erik Piispalle myönnettiin liikunnan ja urheilun ansiomitali kultaisin ristein helmikuussa. Merkki luovutettiin koulutustilaisuudessa 25.4. Olympiastadionilla, juuri ennen kuin Piispan pitkään tuntema työystävä Martin Rooney aloitti esityksensä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän ansiomerkin luovuttivat Suomen Valmentajien hallituksen jäsenet Anu Nieminen ja Toni Kallio.

Erik Piispa on tehnyt pitkän ja monipuolisen työuran suomalaisen urheiluvalmennuksen hyväksi. Ennen työskentelyä urheilujärjestöissä ja muissa urheiluorganisaatioissa hänellä oli menestyksekäs urheilu-ura karatessa, josta kirkkaimpana saavutuksena miesten MM-pronssi vuodelta 1986.

Koulutustaustanaan hänellä on Liikunnanohjaaja (1983-1985, Pajulahti) ja Kansallinen Valmentajatutkinto KVT (1989-1990, Vierumäki).

Piispa toimi ensin karaten parissa urheilu-uran ja kouluttautumisensa jälkeen. Hän oli vuosien 1989-1998 välillä lajiliiton valmennus- ja koulutuspäällikkönä, joista vuosina 1990-1992 hän toimi myös lajin päävalmentajana.

Sittemmin hän on erikoistunut etenkin fysiikkavalmennukseen ja ollut yhtenä johtavana asiantuntijana sillä saralla. Piispa on yksi vuonna 2013 perustetun Suomen Fysiikkavalmentajat ry:n perustajajäsenistä ja toimii siinä yhä aktiivisesti.

Piispa kehitti Suomen Valmentajien valmentajille suunnattua jatko- ja täydennyskoulutustoimintaa alusta, vuodesta 2005 lähtien, aina vuoden 2019 kevääseen saakka. Tässä roolissa hän suunnitteli valmentajakoulutuksia eri aiheista, rekrytoi kouluttajia ja koulutti paljon myös itse. Hän on erittäin pidetty ja tunnettu kouluttaja suomalaisten valmentajien keskuudessa.

Vuoden 2019 keväällä hän siirtyi Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian vastaavaksi fysiikkavalmentajaksi, jossa roolissa hän on nyt ja tulevat vuodet auttamassa suomalaisia nuoria urheilijoita eteenpäin.

Vahvaa fysiikkavalmennusosaamistaan Piispa on hyödyntänyt jatkuvasti käytännön valmennustyössään urheilijoiden kanssa. Yli 20 vuoden aikana valmennettavia on ollut reilusti yli kymmenestä lajista. Henkilökohtaisten valmennettavien lajikirjo on ollut laaja vaihdellen muun muassa jalkapallosta curlingiin ja tennikseen. Piispan henkilökohtaiset valmennettavat ovat edustaneet Suomea maailman kärkitasolla, kuten arvokisoissa sekä kansainvälisissä sarjoissa. Esimerkiksi Harri Heliövaara (tennis), Carl-Johan Erikson ja Eetu Vertainen (jalkapallo) sekä Tapio Nirkko (purjehdus) ovat olleet urallaan pitkään Piispan valmennuksessa. Heistä Heliövaaran kanssa Piispa tekee yhä valmennustyötä. Muita tämän hetken valmennettavia ovat muun muassa purjehtijat Kaarle Tapper ja Oskari Muhonen sekä taitoluistelija Linnea Ceder.

Ansiomerkkiä Erik Piispalle yhdessä Suomen Valmentajien kanssa hakivat Suomen Fysiikkavalmentajat ja Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia URHEA.