Valmentajan päivä on tulevana perjantaina ‒ kiitosta sekä ammatti- että vapaaehtoisvalmentajille

23.9.2020

Tämän viikon perjantaina, syyskuun 25. päivänä, vietetään toista kertaa Valmentajan päivää. Valmentajan päivänä kiitoksia jaetaan niin vapaaehtois- kuin ammattivalmentajillekin. Nyt on aika hioa kiitokset kuntoon ‒ vielä on pari päivää aikaa suunnitella yllätyksiä hyville valmentajille ympäri Suomen.

Suomalainen urheilu pohjautuu vapaaehtoisuuteen ja kaikista noin 80 000 valmentajasta vain noin 2000 toimii valmentajana päätoimisesti. Ammattivalmentajuus on kuitenkin lisääntymässä ja yhä useammin esimerkiksi seuratyössä alkaa olla ammatikseen valmentavia vapaaehtoisten rinnalla.

Valmentajakyselyn 2019 mukaan päätoimiset valmentajat ovat sitoutuneita, innostuneita ja tarmokkaita työssään. Kyselyn mukaan päätoimisten ammattivalmentajien valmennustoimintaa ajaa jatkamaan nautinnon tunne, joka syntyy, kun saa seurata urheilijoiden kehittymistä ja olla vuorovaikutuksessa urheilijoiden kanssa. Päätoimisten valmentajien keskuudessa valmentajan tärkeimpänä tehtävänä pidetään yleisimmin urheilijan taitojen ja urheilusuorituksen kehittämistä, urheilijan kasvattamista ja kehittämistä ihmisenä sekä olosuhteiden luomista oppimiselle ja kehittymiselle.

Suomen Ammattivalmentajat SAVALin jäsentutkimuksen mukaan päätoimiset valmentajat ovat kouluttautuneita ja kokeneita ammattilaisia. Noin 50 prosentilla on korkeakoulututkinto ja yli 75 prosentilla on suoritettuna lajinsa ylin tai toiseksi ylin valmentajakoulutus. Lisäksi useammalla kuin joka toisella on yli kymmenen vuoden kokemus ammattilaisuudesta.

- Päätoimisten ammattivalmentajien sitoutuminen urheilijoiden ja urheilun kehittämiseen on huippuluokkaa. He tekevät pitkää päivää rakkaudesta urheiluun, ammattijärjestön näkökulmasta jopa liiankin pitkää päivää, toteaa Suomen Ammattivalmentajat SAVALin toiminnanjohtaja Raino Nieminen.

Kuinka osallistua Valmentajan päivään urheilijana tai harrastajana?

Nykyinen tai jo urheilemisen lopettanut urheilija voi miettiä seuraavia kysymyksiä: Mikä tekee sinun valmentajastasi erityisen? Mitä olet oppinut häneltä? Kuinka valmentajasi on auttanut sinua menestymään urheilussa ja elämässä?

Näiden kysymysten pohjalta kiitä valmentajaasi Valmentajan päivänä 25.9. Voit myös järjestää jonkin yllätyksen päivän treenin yhteydessä nykyiselle valmentajalle tai käy tapaamassa tai muutoin kontaktoi aikaisempaa valmentajaasi. Voit myös kiittää viestin tai videon muodossa.

Jaa kiitoksesi ja mahdollinen tekosi häshtägeillä #kiittikoutsi, #thankscoach ja #beactive.

Katso esimerkkinä, kuinka yleisurheiluvalmentaja Anatoli Mihailov saa ansaitusti kehuja ja kiitoksia valmennettaviltaan.

 

Kuinka osallistua Valmentajan päivään vanhempana?

Onko lapsellasi parhaillaan tai onko lapsellasi ollut aiemmin hyvä valmentaja, jolle haluat välittää kiitoksia? Mikä tekee kyseisestä valmentajasta erityisen? Mitä lapsesi on oppinut häneltä? Kuinka valmentaja on auttanut lastasi menestymään urheilussa ja elämässä? Osuuko Valmentajan päivään jokin tapahtuma, jossa kyseinen valmentaja olisi paikalla?

Näiden kysymysten pohjalta kiitä lapsesi valmentajaa Valmentajan päivänä 25.9. Voit myös järjestää jonkin yllätyksen päivän treenin yhteydessä tai käykää lapsenne kanssa tapaamassa tai muutoin kontaktoikaa aikaisempaa valmentajaa. Voit myös kiittää viestin tai videon muodossa.

Jaa kiitoksesi ja mahdollinen tekosi häshtägeillä #kiittikoutsi, #thankscoach ja #beactive.

Esimerkiksi Smash-Espoon tennisisät kertovat Valmentajan päivää varten tehdyllä videolla millaista on heidän mielestään hyvä valmennus, millainen rooli ja merkitys valmentajalla on. Videoterveisten muodossa lähtee kiitokset seuran kannustaville, innostaville ja ammattitaitoisille valmentajille.

 

Mistä Valmentajan päivässä on kyse?

Tutustu Valmentajan päivään ja löydä kaikki vapaasti käyttöön tehdyt aineistot