Esittelyssä: SUL Valmentajayhdistys

19.3.2015

Suomen Valmentajiin kuuluu 24 valmentajayhteisöä eli nk. lajiyhteisöä. Suurin osa yhteisöistä on eri lajien valmentajien yhteisöjä ja jäsenet kuuluvat Suomen Valmentajien jäsenyyden ohella myös oman lajinsa valmentajien yhteisöön. Esittelemme e-valmentajissa yhteisöjen toimintaa: ensimmäisenä esittelyvuoron saa Suomen Urheiluliiton valmentajayhdistys, SUL Valmentajayhdistys.

SUL Valmentajayhdistys, on ollut olemassa jo vuodesta 1967 lähtien. Jäsenmäärä on tällä hetkellä noin 700.

Valmentajayhteisön toiminnan tarkoitus on kirjattu seuraavasti:

”Yhdistyksen tarkoituksena on edistää ja kohottaa jäseniensä yhteishenkeä, valmennustaitoa ja pätevyyttä sekä kehittää maamme yleisurheilua. Yhdistys toteuttaa tarkoitustaan yhdessä Suomen Urheiluliitto ry:n kanssa järjestämällä jäsenistölleen kursseja ja neuvottelutilaisuuksia, opintomatkoja ja valmentajavaihtoa vastaavien ulkomaisten yhteisöjen kanssa, kerhotoimintaa ja alan julkaisutoimintaa sekä jakamalla apurahoja ja suorittamalla tutkimusta.”

Jäseneksi hyväksytään vähintään 2-tason valmentajatutkinnon suorittaneet valmentajat.

SUL-Valmentajat pyrkivät tarjoamaan laajasti tukea jäsenilleen. Erikoisuutena jäseneduissa on mahdollisuus osallistua valmentajakilpailuun. Kilpailun tarkoituksena on palkita perusvalmennustyötä tekeviä valmentajia. Pisteitä valmentajakilpailussa kertyy SM-kilpailuista, niin nuorten kuin aikuisten, ja myös viesteistä sekä maastoista. Jokainen kilpailuun osallistuva valmentaja valmentaa keskimäärin noin kymmentä urheilijaa, joiden sijoituksista pisteitä ropisee.

Vuonna 2014 kilpailuun osallistui yhteensä 23 valmentajaa. Voiton vei Jaakko Erkinheimo (kuvassa vasemmalla). Yleensä voittajaksi on kruunattu valmentaja, jolla on paljon nuorten SM-kilpailuissa menestyviä valmennettavia. Vuosittaisten voittajien joukossa on ollut niin seuroissa päätyönään valmentavia kuin oto-valmentajiakin.

Muut jäsenedut ovat perinteisempiä. Jäsenetuna on muun muassa mahdollisuus hakea tukea kilpailu- ja koulutusmatkoihin ja postiluukusta kolahtaa yleisurheilun oma valmennusjulkaisu Huippu-urheilu Uutiset.

Valmentajayhteisön puheenjohtajana on neljättä vuotta Jukka Latva-Rasku.