Huhtikuun valmentaja: Pasi Mustonen

30.4.2019

Naisleijonat teki päävalmentaja Pasi Mustosen johdolla historiaa saavuttamalla hopeaa hiljattain päättyneissä MM-kisoissa Espoossa. Paitsi, että hopeamitalit ovat naisten jääkiekossa Suomelle ensimmäiset kautta aikain, historiaa tehtiin myös siinä, että Suomi pudotti Kanadan ensimmäistä kertaa pois MM-finaalista.

Kuva: Suomen Jääkiekkoliitto

Mustosen 28 vuotta kestänyt valmentajaura on kulkenut miesten Suomen I-divisioonan (nykyinen Mestis) ja Ruotsin alempien sarjojen kautta takaisin Suomeen, ja sitten Suomessa Kärppien fysiikkavalmentaja- ja Lahden Pelicansien apuvalmentajasopimuksen kautta Naisleijonien päävalmentajuuteen 2014.

Mustosen valmennusura naisten parissa alkoi sattuman kautta. Mustosen hyvälle ystävälle ja silloiselle valmentajakollegalle Hannu Aravirralle tarjottiin paikkaa Naisleijonien peräsimestä. Aravirta ei kiinnostunut pestistä, mutta kysyi Mustoselta olisiko hänellä intoa lähteä valmentamaan naisia.

- En ollut ikinä ajatellut asiaa, se tuli puskista. Hetken mietinnän jälkeen ajattelin, että ei kai tässä mitään menetettävää ole. Siitä se sitten lähti.

Mustonen oli seurannut intensiivisesti naisten jääkiekkoa Sotšin olympialaisista tv:n välityksellä ja kiinnostuksen herääminen naisten jääkiekkoon syttyi toden teolla.

- Jäin jotenkin koukkuun siihen ja samalla totesin, että siinä on paljon kehityspotentiaalia. Asioita alkoi tapahtua omalla painollaan ja tässä nyt ollaan.

Pasi Mustosen päävalmentajakaudella Naisleijoniin on luotu huippu-urheilua ja kansainvälistä menestystä tukeva kulttuuri. Hänen kaudellaan joukkueessa on aloitettu uudenlainen kommunikointitapa vuorovaikutteisuuden ja huipulle tähtäävän harjoittelun lisäämiseksi. Tätä tukemaan perustettiin pelaajien johtoryhmä, jossa on kymmenen pelaajaa. Johtoryhmä osallistuu toiminnan kokonaissuunnitteluun ja kommunikointi valmennuksen ja pelaajien välillä toimii molemmin puolin. Valmennus ruokkii ideoita johtoryhmälle ja pelaajat kokoontuvan keskenään käsittelemään niitä esim. leireillä.

Pelaajan tehtävänä on ensisijaisesti keskittyä omaan harjoitteluun ja pelaamiseen. Joukkueen huoneen tauluna leireillä lukee ”Parempi ihminen on parempi pelaaja”. Pelaajilla on vahva autonomia joukkueessa ja se on syntynyt johtoryhmätoiminnan myötä. Mustonen antaa pelaajille tilaa, kuuntelee heitä ja pyrkii siten parantamaan joukkueen toiminnan laatua. Taustalla hänellä on Richard M. Ryanin ja Edward L. Decin luoma itseohjautuvuusteoria, jonka perustarpeet ovat omaehtoisuus – haluan, kyvykkyys – osaan ja yhteisöllisyys – kuulun ja minusta välitetään.

Naisten ja miesten valmentajien erosta Mustonen on todennut, että jokaisen huippuvalmentajan pitäisi valmentaa molempia sukupuolia. Naisten valmentajana oppii paremmaksi kommunikoijaksi ja naisten kanssa oppii valmentamaan ihmistä. Naiset antautuvat prosessiin ja puhuvat tunteistaan. Mustosen mielestä valmennussuhde urheilijan kanssa syntyy nimenomaan ihmisen valmentamisesta, luottamuksesta ja halusta lyödä itsensä likoon ryhmässä.

Mustonen toteaa, että naisten valmentaminen on ollut hänen valmennusuransa antoisin matka.

- On ollut äärimmäisen kehittävää valmentaa naisia. Olen oppinut valtavasti asioita ja pystynyt kehittämään itseäni niin valmentajana kuin ennen kaikkea ihmisenä. Miesten puolella toimittaessa tässä ylimaskuliinisessa lajissa, jossa ei tunteita juurikaan oteta huomioon, siellä pärjää vähemmilläkin taidoilla. Naisten puolella ei pärjää.

Kuukauden valmentaja -valinta lämmitti Mustosen mieltä.

- Kiva kunnianosoitus, tosi hienoa.