Joulukuun valmentaja: Jari Nordblom

30.12.2019

Joulukuun valmentajaksi valitun Jari Nordblomin valmennuskenttä on monipuolinen. Hän on vuoden yleisurheilijaksi valitun Toni Piispasen henkilökohtainen valmentaja, Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia URHEAn valmentaja, parauinnin päävalmentaja sekä seuravalmentaja, personal trainer ja pt-kouluttaja.

Jari Nordblomin valmennettava ratakelaaja Toni Piispanen palkittiin Suomen Urheiluliiton vuoden 2019 yleisurheilijana ja parayleisurheilijana. Piispasella on takanaan uran paras kilpailukausi ja hän voitti muun muassa Dubaissa parayleisurheilun MM-kisoissa T51-luokan 100 metriä omalla ja MM-kisojen ennätysajalla 20,33 ja oli toinen 200 metrillä. Joulukuun valmentajaksi valittu Nordblom on toiminut Piispasen henkilökohtaisena valmentajana 2018 syksystä lähtien.

35-vuotias Nordblom on iästään huolimatta jo kokenut valmentaja. Hän on valmentanut usean lajin kansallisen ja kansainvälisen tason urheilijoita – uimareita, kamppailu-urheilijoita, jäätanssijoita, purjehtijoita, palloilulajien pelaajia ja vammaisurheilijoita eri lajeissa.

Nordblom toimii päätyökseen Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian URHEAn akatemiavalmentajana. Kasvattaja seurassaan Järvenpään Uintiklubissa hän valmentaa edelleen seuravalmentajana sivutoimisena työnä.

Nordblom löysi valmentamisen jo nuorena oman uintiharrastuksensa kautta.

- Meillä oli silloin uimaseurassa (Järvenpään Uintiklubi) mahdollisuus käydä seuran piikkiin uimassa ja kuntosalilla, jos jäi junioriryhmän valmentajaksi. Sitä kautta aloin valmentamaan apuvalmentajana ja aika nopeasti olinkin jo ryhmän päävastaavana.

Kiinnostus liikunta-alaan ja valmentamiseen vei mennessään. Nordblom suoritti Valmentajan ammattitutkinnon (VAT) parikymppisenä ja on siitä asti valmentanut ammattimaisesti. Hän on opiskellut myös liikunnanohjaajaksi ja personal traineriksi sekä suorittanut Valmentajan erikoisammattitutkinnon (VEAT).

Vuosien varrella lajikirjo valmennuksen saralla on lisääntynyt. Vammaisuimareita hän alkoi valmentamaan kymmenisen vuotta sitten.

- Entinen parauimari Mikael Natunen tuli opiskelemaan Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskukseen (nyk. Specia) ja hän harrasti uintia silloin kuntoilumielessä. Kati Kauhanen Uimaliitosta oli minuun yhteydessä ja kysyi, pystyisinkö jollakin tavalla auttamaan. Sitten otin Mikaelin suojatikseni ja siitä se lähti.

Nykyisin Nordblomilla on henkilökohtaisena valmennettavanaan kansainvälisestikin menestynyt parauimari Meri-Maari Mäkinen. Mäkinen voitti muun muassa vuonna 2017 sekauinnin 200 metrin MM-kultaa.

Vuoden 2019 alussa Nordblom valittiin parauinnin vastuuvalmentajaksi. Hänen vastuullaan on paralympiatasolle tähtäävän uintitoiminnan kehittäminen ja parauinnin maajoukkueurheilijoiden valmentaminen kohti Tokion paralympiauinteja.

Nordblom kertoo, että etenkin paraurheilijoiden valmentaminen on rikastuttanut hänen valmennusosaamistaan.

- Se on pakottanut menemään alueelle mistä ei ole tutkittua tietoa tai ei löydy suoria vastauksia. On joutunut aika paljon kokeilemaan eri asioita. Välillä on tullut pettymyksiä ja välillä onnistumisia. Näistä olen saanut tietoa ja sitä kautta päässyt kehittämään omaa tekemistäni sekä urheilijoita.

Aiemmin personal trainerin hommia tehnyt Nordblom mainitsee, että sillä saralla on enää satunnaisesti kuntothriathlon valmennettavia. Kouluttajan hommia hän tekee hyvinvointi puolella silloin tällöin.

- En juurikaan enää niitä hommia tee. Tavoitteena on ollut siirtyä kokonaan tänne urheiluvalmennuksen puolelle. Olen ainoastaan kouluttanut uusia personal trainereita.

Nordblomin mielestä valmentajan työssä hienointa on se, että jokainen päivä on aina erilainen. Hän kokee, että mukavinta on, kun pääsee kohtaamaan ihmisiä ja vuorovaikuttamaan. Nordblom pitää tärkeänä jatkuvaa itsensä kehittämistä. Uusien ajatusten saaminen pitää valmentajan virkeänä.

- Koko ajan pitää jollain tasolla pyrkiä kouluttautumaan. Viimeiset vuodet olen enemmän hakenut oppimista psyykkiseen valmentamiseen ja vuorovaikutustaitoihin. Koulutuksissa törmää muihin ihmisiin, joiden kanssa pääsee vuorovaikuttamaan ja sieltä usein oppii uusia juttuja.

Lopuksi Nordblom kertoo, miksi on koukussa valmentamiseen.

- Olen aina sanonut, että valmentaja on vähän kuin taidemaalari tai kuvanveistäjä. Urheilija on niin sanotusti taideteos, jota valmentaja pääsee muokkaamaan ja ohjaamaan sivallus sivallukselta eteenpäin. Se tekee valmentamisesta mielenkiintoista.